Photo by Charles Etoroma on Unsplash

 

În această perioadă a anului, îmi amintesc de #SeptembrieFărăZahăr, cel pe care l-am ţinut anul trecut. Schimbam casa, ţara, viaţa. Fix atunci s-a nimerit să ţin primul septembrie fără zahăr. Nu ştiu cum fac, dar îmi lansez provocări atunci când nu am nevoie de dificultăţi suplimentare. De fapt, cam aşa îmi testez eu limitele. Şi mi-a ieşit. Aici găsiţi concluziile de anul trecut.

Anul acesta m-am gândit la #SeptembrieFărăZahăr, dar nu eram hotărâtă să relansez această provocare. Asta până când Ana Nicolescu, blogger pe Mămica Urbană, a venit cu ideea şi alte mame bloggeri şi-au manifestat interesul pentru reluarea provocării. Gata! Hora era făcută. Mi-a rămas doar să joc şi să vă invit şi pe voi în horă … în gaşca fără zahăr, mai bine zis. Acesta este motivul pentru care scriu acest articol.

 

De ce încă un #SeptembrieFărăZahăr? 

 

Pentru toate motivele pe care le-am scris aici. Nu le reiau, pentru că asta ar înseamna să rescriu acelaşi articol, cel în care am explicat ce se întâmplă în corpul şi în creierul nostru atunci când mâncăm zahăr în mod regulat. Am explicat confuzia între pofta de dulce şi senzaţia de foame, despre sistemul de protecţie al dopaminei, cât de mult zahăr înseamnă prea mult, ş.a.m.d. Până la urmă, creierul nostru are nevoie de glucoză, dar glucoza nu înseamnă neapărat zahăr. Carbohidraţii se transformă în glucoză, dar depinde şi ce fel de carbohidraţi consumăm. Procesul este mai complex decât atât şi promit să-i dedic un întreg articol.

 

Principiile după care mă ghidez în această lună fără zahăr

 

♣ Îmi setez obiective realizabile. Scopul nu este să mă frustrez, ci să îmi testez limitele, să văd cât control am asupra mea, asupra mâncării şi a impulsurilor. Ştim că zahărul nu este sănătos, dar ni se întâmplă să mâncăm dulce mai mult decât ar trebui. Nu vrem să le oferim copiilor dulciuri din comerţ, dar noi le mâncăm pe ascuns. De ce o facem dacă ştim că zahărul nu e bun?

Revenind la obiective, cum spuneam, ele trebuie să fie realizabile. Dacă aveţi obiceiul să consumaţi zahăr rafinat în mod regulat, puteţi să îl înlocuiţi, în cantităţi mici, cu îndulcitori naturali. Dacă folosiţi îndulcitori naturali în mod regulat, ce ar fi să îi excludeţi din alimentaţie timp de o lună? Dacă sunteţi ca mine şi nu vă face plăcere să beţi cafeaua neîndulcită, permiteţi-vă o linguriţă de zahăr/îndulcitor pe zi. Aici şi aici găsiţi mai multe informaţii despre îndulcitorii naturali.

 

♣ Să optez pentru cereale integrale şi pâine integrală (cât mai puţină). Cereale integrale consum şi, spre deosebire de anul trecut, am eliminat aproape complet pâinea albă din alimentaţie, cu excepţia meselor (rare) în oraş. Anul acesta vreau să reduc cât pot cantitatea de pâine. Pentru reţetele tartinabile optez deja pentru înlocuitori de pâine (Wasa, de exemplu).

 

♣ Cele 3 mese principale sunt sfinte. Nu sar peste mese. În unele zile am 3 mese şi 2 gustări, în altele doar mesele principale. Programul de masă este foarte important. Altfel mă trezesc că mănânc câte ceva din oră în oră.

 

♣ Am învăţat să citesc etichetele. Extrem de multe produse din comerţ conţin zahăr (ketchup-ul, untul de arahide – există şi fără zahăr, sosurile din comerţ, iaurturile etc.). Nu mă încred nici în produsele degresate ori dietetice. Celor degresate li se pot suplini grăsimile cu cantităţi mai mari de zahăr, iar cele dietetice pot avea exact acelaşi număr de calorii, chiar şi câţiva crocobauri în plus.
Anul trecut se întâmpla ca o dată sau de două ori pe săptămână să mănânc iaurt cu fructe la micul dejun. Era el bio, dar tot avea zahăr. Nu îl mai consum de aproape un an.

 

♣ Îmi satisfac pofta de dulce cu fructe proaspete sau cu alternative sănătoase care se pot prepara în casă, fără îndulcitori în compoziţie. Bineînţeles, aici trebuie să existe control asupra cantităţii. În ultimul an, am învăţat că bananele coapte sunt un foarte bun îndulcitor şi am limitat îndulcitorii pe care îi foloseam înainte.

 

Photo by Brooke Lark on Unsplash

 

♣ Îmi propun să consum mai multe proteine, pentru că acestea prelungesc senzaţia de saţietate.

 

♣ Vreau să beau mai multă apă. Când apa simplă nu prezintă interes, apa infuzată este o alternativă. În cazul meu, consumul de sucuri este excepţional. Cumpărăm sucuri doar pentru musafiri şi nici pentru ei nu întotdeauna. 🙂 Fără sucuri luna asta, da?

 

♣ Să nu mai plec la cumpărături cu burta goală şi să salivez la frigiderul cu prăjituri ori la raionul cu dulciuri.

 

♣ Schimbarea atitudinii. Anul trecut scriam aşa: „Aici mă refer la cum mă raportez faţă de dulcele în cauză. Îl cumpăr sub impulsul poftei şi îl mănânc rapid să ştiu că nu-l mai am, iar apoi mă cuprinde sentimentul de vinovăţie. Într-o primă fază, voi încerca să îmi distrag atenţia de la dorinţa de dulce, dar dacă pofta va rămâne acolo, o voi satisface cu un dulce sănătos. E important să mă setez din punct de vedere psihologic că pot mânca dulce, cât vreau, oricând îmi doresc, dar să rămân conştientă de consecinţele pe care le implică. La mine funcţionează :). Un alt aspect care ţine de atitudine este identificarea stării care „cere” dulcele şi soluţionarea ei pe altă cale decât cea care implică zahăr: stresul, nesomnul, mâncatul dezorganizat, etc.” În ultimul an, am învăţat să îmi gestionez mult mai bine poftele, să nu mai văd dulcele ca pe o recompensă sau ca pe o nevoie.

 

Cum se va desfăşura #SeptembrieFărăZahăr 2.0?

 

  1. În primul rând, dacă daţi curs provocării, mi-ar plăcea să ştiu şi să am un singur loc în care să contorizez numărul de persoane care vor alege să nu consume zahăr/îndulcitori pe durata lunii septembrie. Cel mai simplu este să-mi lăsaţi un comentariu la acest articol, cât de scurt sau o poveste întreagă, argumentat sau nu. La finalul lui septembrie voi scrie un articol cu concluziile şi veţi putea şi voi să vi le împărtăşiţi cu restul găştii.
  2. Dacă am menţionat cuvântul gaşcă, ne vom susţine reciproc pe grupul de facebook dedicat provocării, Gaşca fără zahăr. Vom putea să ne scriem realizările şi momentele care ni se par dificile de-a lungul provocării, să împărtăşim informaţii, reţete şi tot ceea ce considerăm că ne-ar ajuta. Voi posta reţete fără zahăr, ideale pentru întreaga familie, şi informaţii care îmi doresc să vă fie folositoare atât pe grup, cât şi pe pagina de facebook a blogului. Mă voi folosi şi de Instagram (Insta stories).
  3. Vă încurajez să interacţionaţi. E mai uşor să ne ţinem de astfel de provocări dacă suntem o echipă. De asemenea, vă încurajez să ţineţi un jurnal şi să scrieţi, în fiecare zi sau cât de des vi se pare vouă potrivit, ce vi se pare greu sau uşor, dacă trişaţi şi de ce. După ce provocarea se încheie, poate vă ajută să scrieţi ce schimbări aţi sesizat, dacă vi s-au modificat gusturile sau orice alt amănunt pe care îl consideraţi relevant.

 

Îmi doresc să fim cât mai mulţi şi să ne susţinem reciproc. Îmi doresc să fim mai conştienţi de ceea ce mâncăm, cum mâncăm şi ce exemplu le oferim copiilor noştri din acest punct de vedere. Vă doresc să aveţi voinţă! 🙂

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

 

 

 

19 Comments on Facem din #SeptembrieFărăZahăr o tradiţie? Vă aştept în gaşca fără zahăr.

  1. Flavia , eu din luna Mai pana acum 2 sapt , nu am pus in gura nimic dulce , nu suportam nici sa vad 🙈 acum sincer incet incet , la cateva zile mai mananc o felie de cozonac sau o bucatica mica de ciocolata sau o inghetata . Darrr sincer nu ma prea mai omor dupa dulciuri , asa cum eram inainte de sarcina , acum am doar senzatia pe moment cand vad o poza sau ceva , si spun “ hmm ce as gusta “ dar imi trece la fel de repede .

  2. Cand am vazut ca reiei provocarea, am zis DA! Apoi mi-a mai pierit din entuziasm cand mi-am dat seama ca zaharul e cam peste tot in jurul meu 🙁 Dar pentru ca particip si la Walking Month in septembrie si la final la un semi-maraton, mi-am dat seama ca vreau sa adaptez un pic provocarea si sa fie la mine un septembrie fara dulciuri. Pentru ca zaharul apare si in sosul de rosii sau conservele de mazare si nu ma vad citind asa atent etichetele. Dar mananc extrem de multe dulciuri asa ca ma alatur partial provocarii. Succes tuturor!

    • Ai dreptate! Zahărul este peste tot, dar am găsit şi sos de roşii fără zahăr, şi conserve de legume fără. Optează pentru legume congelate, dacă nu găseşti fără zahăr. Să ştii că am învăţat în ultima vreme să citesc etichetele şi mi-a intrat în obişnuinţă să le iau la puricat. Succes!

  3. Ma baaag. Gatesc de cateva luni deja fara zahar pt al meu prichindel de aproape 1 an si sunt absolut uluita cat de delicios se poate manca si fara zahar. Deja de cand mancam in 3 mancam mai sanatos, dar un septembrie in care sa nu trisez deloc mi-ar prinde tare bine 😁

    PS: anisorul il va implini chiar in acest septembrie, asa ca va fi nevoit sa-si imparta tortuletul bebelusesc cu mami 😍

    • Să ştii că, după septembrie fără zahăr de anul trecut, dulcele din comerţ mi s-a părut mult mai dulce. Ne educăm gusturile până la urmă. 🙂

  4. I’m in! Anul trecut in septembrie eram insarcinata si, spre deosebire de prima sarcina, cu bb2 am poftit la dulciuri incontinuu.
    Visam churros:))
    Cum anul asta nu am apucat sa ajungem la mare, marturisesc de acum ca am sa incalc regula #fara zahar ca sa mananc churros. Si galuste cu prune, pentru ca e desertul meu preferat in perioada asta si am sa mananc daca face mama:d
    Ah, si lingurita de zahar din cafea. Fara zahar nu pot sa o beau si fara cafea nu pot rezista:)
    ( ps. In prima sarcina pofteam la cafea. Nu eram o bautoare de cafea pana acum 3ani)
    Succes noua!:)

    • Loredana, tu știi ce vrei să obții în această lună, ce limite și ce obiective ai. Eu îmi doresc să le îndeplinești și, la final de septembrie, să îmi spui că ai trișat doar cu o porție mică de churros și cu 2-3 găluște cu prune. 🙂

  5. Am acceptat provocarea și anul trecut și a fost extraordinar chiar dacă am reușit doar o săptămână. O voi accepta și anul acesta și poate reușesc să evit total zaharul două săptămâni. 😀
    Mulțumesc pentru inițiativa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *