Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

Nu ştiu voi, dar eu am perioade în care îmi este greu să beau apă. Pur şi simplu, nu intră. Nu reuşesc să o beau, deşi ştiu cât este de importantă hidratarea. Pentru ca hidratarea să fie plăcută şi eficientă în acelaşi timp, mi-am propus să încerc apele infuzate sau, în unele cazuri, o combinaţie între apa infuzată şi limonadă.

Care este diferenţa între apa infuzată şi limonadă?

Apa infuzată se referă la o aromă subtilă de fructe sau de legume şi la zero conţinut de zahăr adăugat. Limonada conţine destul de mult suc de lămâie şi o cantitate considerabilă de zahăr pentru a echilibra gustul acru şi aciditatea. Asta este diferenţa majoră între apa infuzată şi limonadă.

De ce hidratarea este importantă? 

Ştiai că medicii ne recomandă să bem 2 litri de apă pe zi sau 8 pahare de 250ml cu apă? Dar care sunt cu adevărat beneficiile consumului de apă?

  • te ajută să scapi de kilogramele în plus, pentru că accelerează arderile. Dacă ai o senzaţie permanentă de foame sau dorinţa de a ronţăi câte ceva mai des decât ar trebui, dar nu bei suficientă apă, poate percepi greşit semnalele trimise de corpul tău. Poate îţi indică faptul că are nevoie de apă, nu de mâncare. În loc să ronţăi ceva, încearcă să bei un pahar mare de apă.
  • te ajută atunci când faci efort fizic. Dacă nu bei apă, poţi fi mai puţin performant atunci când faci sport. Când depui efort şi transpiri, asigură-te că te hidratezi.
  • te poate scăpa de durerile de cap şi de problemele legate de concentrare. Aici mă încadrez cu succes. Atunci când nu beau suficientă apă, mă simt mai obosită, mă doare capul şi îmi este greu să mă concentrez. Nu cred că durerile de cap sunt plăcute pentru cineva, iar dificultăţile de concentrare ne pot da de furcă atât acasă, cât şi la muncă. Deshidratarea poate afecta şi funcţiile creierului. Acesta este făcut în mare parte din apă şi este foarte sensibil la deshidratare.
  • apa previne constipaţia. Mulţi adulţi şi copii suferă de constipaţie din varii motive: o alimentaţie dezechilibrată, stres excesiv, consum insuficient de apă, etc. Mai multe despre constipaţie puteţi citi aici.
  • apa menţine rinichii sănătoşi.
  • apa îmbunătăţeşte aspectul pielii.
  • apa reglează temperatura corpului.

Să nu crezi că te hidratezi dacă bei 2 litri de suc pe zi. Sucurile, fie ele şi naturale, au un aport considerabil de zahăr. Tu vrei să te hidratezi, nu să măreşti consumul de zahăr. Încă ceva. Cafeaua deshidratează. Pe lângă cantitatea de apă recomandată zilnic, adaugă câte un pahar în plus pentru fiecare cafea băută. Apa rămâne cea mai bună sursă pentru hidratare. Dacă nu o poţi bea ca atare, atunci îţi propun câteva idei de apă infuzată cu fructe şi ierburi aromatice, pe care le-am testat în ultima vreme.

3 idei de apă infuzată cu fructe

Să nu vă aşteptaţi ca ideile mele să se refere la un pahar cu apă în care am aruncat 2 boabe de zmeură. Aroma ar fi fost insuficientă pentru mine. Până la urmă, propunerile mele se referă la ceva ce este între apa infuzată şi limonadă. 🙂

Apă infuzată cu lămâie, cireşe şi mentă

  • 1,5l apă plată
  • o jumătate de lămâie tăiată felii
  • sucul de la o jumătate de lămâie
  • 10 cireşe tăiate în jumătăţi
  • un pumn de frunze de mentă

Se combină ingredientele într-o carafă sau într-o sticlă cu capac. Apa infuzată se poate consuma imediat. După aproximativ 2-3 ore, aroma cireşelor este mai intensă.

Băutură răcoritoare cu portocale, lămâie şi busuioc (nu e nici apă infuzată, dar nici limonadă)

  • 1,5l apă plată
  • 200ml suc de portocale (proaspăt stors)
  • 4-5 felii de portocale
  • 50ml suc de lămâie (proaspăt stors)
  • 4-5 felii de lămâie
  • 10-12 frunze mari de busuioc

Se combină ingredientele într-o carafă sau într-o sticlă cu capac. Datorită sucurilor adăugate, se poate consuma imediat.

Apă infuzată cu pepene roşu

  • 1,5l apă plată
  • 2 felii de pepene roşu (tăiate în cuburi mici)

Se combină ingredientele într-o carafă sau într-o sticlă cu capac. Pepenele roşu îşi eliberează aroma aproape imediat.

Toate băuturile de mai sus le-am preparat dimineaţa şi le-am consumat pe parcursul a câtorva ore. Nu toate fructele îşi eliberează aromele imediat. Unele au nevoie să stea la infuzat timp de câteva ore pentru a li se simţi aroma. În general, acestea sunt fructele cu consistenţă tare (mărul, exemplu).

Dacă aveţi copii care vă cer suc, aceste idei le pot fi pe plac. 🙂

Cum să bei mai multă apă?

Îţi împărtăşesc din lucrurile pe care eu le-am testat şi au dat roade în cazul meu. Cea mai importantă este consecvenţa. Cu cât te ţii de un lucru pe o perioadă mai lungă de timp, cu atât va deveni un obicei de care te vei putea lipsi cu greu.

♦ Apa infuzată este prima soluţie. Poţi încerca arome diferite în fiecare zi.

♦ Fă-ţi un obicei ca să-ţi începi ziua cu un pahar mare de apă.

♦ Consumul redus de apă este o problemă generală aşa că unii au inventat şi aplicaţii pentru cei care nu consumă apă suficientă. Water your body este una dintre ele.

♦ Să ai mereu o sticlă de apă la tine. Eu am o sticlă de apă în geantă, minim una în maşină şi vreo 2 de rezervă în portbagaj. Mi-am făcut un obicei să nu plec din casă fără o sticlă de apă la mine.

♦ Când ies în oraş, îmi comand întotdeauna o apă, indiferent dacă ies să mănânc ori dacă ne întâlnim cu nişte prieteni la un pahar de vin.

♦ Să ai întotdeauna sticla de apă la îndemână în timp ce lucrezi. Eu lucrez de acasă, dar ştiu că dacă nu aş avea sticla de apă sau carafa cu apă infuzată pe masă, mi-ar fi mult mai greu să mă ridic ca să-mi iau un pahar cu apă. Aş amâna de cel puţin 2 ori momentul până aş bea paharul respectiv. Dacă am apa şi paharul la îndemână, nu mai am scuze.

Voi consumaţi suficientă apă? Ce trucuri aveţi pentru cei care nu beau suficiente lichide?

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, vă invit să daţi like paginii de Facebook şi/sau să vă abonaţi la newsletter-ul blogului. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *