Mi-a plăcut tare mult această carte şi trebuie să vă povestesc şi vouă despre ea. Mie mi-a fost recomandată de Raluca, blogger pe Mama de Lys. „Balul florilor” este scrisă de Sigrid Laube, autoare a numeroase cărţi pentru copii, şi ilustrată de Silke Leffler. Cartea a câştigat în 2006 premiul NAPPA (National Parenting Publications Awards) Gold Award, din SUA, fiind recunoscută printre cele mai bune cărţi pentru copii din acel an.

 

Descriere şi observaţii

 

Cartea are coperţi cartonate şi foi destul de groase, care să reziste în mâinile micilor cititori. Are dimensiuni de 25 x 26 cm şi cuprinde 28 de pagini. Mie îmi plac tare mult ilustraţiile. Le consider tare creative şi îmi place latura umană adusă personajelor, culorile vii şi atenţia pentru detalii. Cu siguranţă cei mici vor fi curioşi să afle numele fiecărui personaj din carte. Textul este scris în limbaj nobil cu scopul de ilustra şi mai bine grandoarea evenimentului relatat.

Legumele au aflat de Balul Florilor, iar domnul Conopidă se hotărăşte şi el să participe. Celelalte legume încearcă să-l convingă că elita florilor nu-i de el, că el face parte dintr-o clasă modestă, că „aşa sunt rânduite lucrurile”. Domnişoara Morcov s-a decis să-l însoţească, fără a ţine cont de ierarhia socială.

 

 

Ajunşi la bal, cei doi sunt întâmpinaţi cu strâmbături din nas, şuşoteli şi chiar cu indignare şi dezgust. Florile îi vedeau inferiori şi simpli, nedemni de clasa lor. Domnul Conopidă şi domnişoara Morcov nu înţeleageau toate aceste reacţii şi hotărâră să profite de bal pe ringul de dans. Acesta a fost momentul în care florile au devenit admirative, aplaudându-i pe cei doi dansatori. Mai mult decât atât, florile i-au invitat să participe la următorul bal. Seara se încheie cu concluziile domnului Conopidă şi ale domnişoarei Morcov şi cu un somn binemeritat al celor doi.

Cartea o puteţi cumpără online, de la Editura Cartea Copiilor, şi costă 29 de lei.

 

Cum contribuie la dezvoltarea copilului?

 

Pe cât de simplă este povestea, pe atât de puternic este mesajul din spatele ei. Povestea ne îndeamnă să fim mai toleranţi, să discriminăm mai puţin şi să renunţăm la prejudecăţi. Domnul Conopidă şi domnişoara Morcov nu le-au răspuns florilor cu aceeaşi monedă, ci şi-au văzut de treabă, fără să le înţeleagă prea bine reacţiile. Au preferat să trateze situaţia cu optimism, pe ringul de dans.

 

– I-am supărat cu ceva?

  – Nu. Dar ei ne-au supărat cu ceva? 

  – Nu. 

  – Atunci nu ar trebui să fie nimeni supărat, zise domnul Conopidă cu uşurare. „

 

 

Povestea îi învaţă pe cei mici că suntem diferiţi şi că ar trebui să ne acceptăm diferenţele pentru a trăi bine împreună. Noi încercăm să discutăm destul de des despre toleranţă şi diferenţe. Adesea îi spun Antoniei, pe înţelesul ei, că fiecare dintre noi este bun la ceva, are defecte şi calităţi, iar dacă cineva nu ne seamănă, acesta nu este un motiv pentru a-l respinge. Mai mult decât atât, o încurajez să se pună mereu în locul celuilalt. Cum s-ar simţi ea dacă ar fi respinsă? Cum s-ar simţi ea dacă cineva ar percepe-o ca fiind diferită? Cred că, în zilele noastre, este important să-i învăţăm pe cei mici lecţia toleranţei şi a non discriminării, iar această carte reprezintă un prim pas în această direcţie.

 

 

 

Alte cărţi pentru copii care s-ar putea să vă placă:
Tati, te rog, adu-mi luna de pe cer
Gărgăriţa morocănoasă

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *