Aici s-a „gătit” mamă cu verdețuri 🙂

O parte din sâmbăta trecută ne-am petrecut-o la Fabrica de Știință din Turda. A fost prima noastră vizită acolo și vom reveni cu siguranță, pentru că s-a lăsat cu distracție pentru toți 3.

Copiii noștri au șansa de a învăța prin metode mai puțin convenționale, diferite de cele pe care noi le-am avut la dispoziție. De exemplu, mie nu mi-a plăcut niciodată fizica, dar sunt convinsă că aș fi îndrăgit-o mai mult dacă principiile ei mi-ar fi fost prezentate într-un alt mod, unul interactiv, axat pe joacă. Copiii noștri au posibilitatea să descopere lumea în moduri diferite. Noi, părinții, suntem datori să-i expunem la experiențe diferite și să le arătăm lumea din mai multe perspective. Cam așa aș rezuma vizita noastră la Fabrica de Știință, o perspectivă diferită, interactivă a cunoașterii.

Ce găsiți la Fabrica de Știință? 

  • Peste 100 de exponate interactive – acestea sunt realizate de mâinile oamenilor de acolo
  • Labirint cu oglinzi
  • Ames room – o cameră specială distorsionată care creează o iluzie optică
  • Tunel vortex
  • Upside down room
  • Experimente științifice live – acestea sunt susținute din 2 în 2 ore.

Așa cum știți, omul sfințește locul. Vorba aceasta se aplică și în cazul vizitei noastre, pentru că domnul Adi, ghidul nostru, a fost un adevărat exemplu de entertainer. Ne-a făcut turul muzeului, ne-a explicat fiecare exponat în parte și ne-a introdus în lumea științei prin diferite experimente. Cel mai important lucru este că știe să-i atragă pe copii în lumea științei și să le mențină interesul.

Detalii pe care trebuie să le știți dacă vreți să vizitați Fabrica de Știință

Mai sus v-am lăsat doar câteva detalii despre acest loc. Înainte de a vă programa o vizită aici, să știți că ar fi bine să vă rezervați cel puțin 2 ore din timpul vostru pentru a putea explora tot ceea ce Fabrica de Știință are de oferit.

În acest moment, Fabrica de Știință este deschisă doar în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 10:00 și 17:00. Biletele costă 25 ron pentru copii și 30 ron pentru adulți.

Locația dispune de locuri de parcare în curte. În cazul în care nu reușiți să mai prindeți un loc aici, o parcare cu plată este disponibilă la aproximativ 20-30 de metri de Fabrica de Știință.

Antonia a fost fascinată de vizita la Fabrica de Știință. Ei îi plac mult experimentele și le cere des și acasă. Antonia nu a fost singura încântată de ceea ce a descoperit acolo. Nouă, celor mari, experiența ne-a depășit așteptările. Pe de altă parte, am fost uimiți să constatăm că, într-o zi de sâmbătă, eram doar 10 oameni în tot muzeul. Aș vrea să cred că nu este vorba de dezinteres, ci de faptul că locația nu este suficient de cunoscută, că informația nu a ajuns la destui oameni, așa cum a fost și în cazul nostru, pentru că n-am știut de existența acestui loc până de curând.

Am înțeles că, din păcate, ultimii 2 ani nu au fost deloc productivi pentru Fabrica de Știință, pandemia punându-și amprenta și asupra acestui loc. În acest moment, oamenii de acolo se luptă să păstreze muzeul deschis. Din punctul meu de vedere, ar fi păcat ca Fabrica de Știință să se închidă pentru că avem nevoie de astfel de locuri, de porți interactive spre cunoaștere. Așadar, dacă ajungeți la ei și dacă experiența este pe placul vostru, dați vestea mai departe.

Alte obiective pe care le puteți vizita în zonă

Dacă sunteți din Cluj, atunci cred sunteți familiarizați cu împrejurimile. Dacă veniți în această zonă din alte părți ale țării, atunci poate v-ar prinde bine câteva detalii suplimentare. Vă las, mai jos, alte câteva obiective pe care le puteți bifa în cazul în care poposiți câteva zile la Cluj.

  • Turda este situată la aproximativ 30 de kilometri de Cluj. Pe lângă Fabrica de Știință, aici aveți și Salina Turda, considerat a fi unul dintre cele mai spectaculoase subterane modelate de om din lume. Pe pagina mea de Instagram, găsiți un reels dedicat salinei.
  • Cheile Turzii reprezintă o altă atracție a locului. Prietenii mei de la The Happy Kid au un articol cu 10 locuri de ieșit în natură cu copiii în jurul Clujului. Pe această listă sunt incluse și Cheile Turzii.
  • Dacă vreți să descoperiți Clujul la pas, puteți să vă opriți la grădina botanică, să admirați orașul de pe cetățuie ori să vă plimbați cu hidrobicicleta în Parcul Central. Aici aveți câteva idei unde vă puteți petrece timpul în aer liber cu copiii, în Cluj.
  • Moara de Vânt din Sălicea (la 20 km de Cluj) este un loc pe placul iubitorilor de animale. Au peste 250 de animale din 45 de specii diferite pe care copiii le pot hrăni (pe marea majoritate).
  • Cascada Vălul Miresei este un alt loc care merită văzut (la 80 km de Cluj), un loc de poveste cum l-am numit eu.
  • Dacă sunteți iubitori de drumeții, de la Piatra lui Dan (Piatra Corbilor), la o aruncătură de băț de oraș, aveți o panoramă care vă va tăia respirația. 🙂 Aici găsiți câteva imagini ale locului și detalii despre cum să ajungeți acolo.

Dacă am omis vreun obiectiv drag vouă, vă rog să-l adăugați în comentarii. De asemenea, mi-ar plăcea să știu dacă ați ajuns la Fabrica de Știință și care a fost experiența voastră acolo.


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *