Sursa foto: Pexels

 

Seria de articole despre organizarea și educația financiară se apropie de final. Articolele scrise până acum pe acest subiect le găsiți aici. În acest articol, am centralizat idei de activități și jocuri pe care le-am pomenit în articolele anterioare și am adăugat și câteva idei noi. Mai jos, veți găsi jocuri de societate și alte activități pe care le puteți face în familie, precum și jocuri educative disponibile online. M-am gândit că v-ar fi util să le găsiți pe toate într-un singur loc. În articolul următor, vreau să adaug și alte resurse legate de educația financiară a celor mici, cărți, site-uri și aplicații. Bineînțeles, aștept și sugestiile voastre.

 

 

Jocuri pe care le puteți cumpăra

  • Monopoly. Este disponibil în mai multe variante, cu tematici diferite, pe categorii diferite de vârstă. Noi avem Monopoly Junior și este unul dintre jocurile noastre preferate.

Sunt jocuri de societate care au ca tematică banii și gestionarea lor. Unele jocuri le găsiți în România, însă altele sunt disponibile doar pe site-uri din străinătate (sigur se găsesc pe Amazon). Eu vă las titlurile și link-urile mai jos:   

  • Game of life. În jocul Game of Life tu îții alegi calea pe măsură ce navighezi prin momentele importante ale vieții: educație, carieră, căsătorie. Te deplasezi pe tabla de joc, mergi la facultate, îți întemeiezi o familie, mergi în vacanță și te confrunți cu întorsături neașteptate care pot schimba cursul jocului. Jucătorul care are cei mai mulți bani la finalul jocului câștigă!
  • PaydayÎți administrezi banii cu chibzuință și ai posibilitatea să aduni bani prin înțelegerile încheiate. 
  • Charge Large.
  • Acquire. Fiecare jucător investeste strategic în afaceri, încercând să își păstreze majoritatea acțiunilor de la bursă. Jocul este o întrecere între jucători pentru a dobândi cea mai mare avere.
  • Stock Exchange Game.
  • Money Bags.
  • Buy It Right
  • Act Your Wage.
  • Cashflow. Este un joc conceput de Robert Kiyosaki, investitor, om de afaceri și dezvoltator, pentru a servi ca un instrument de învățare a strategiilor financiare.
  • Jocul Banilor. Este primul joc românesc de educație financiară pentru copii. Copiii vor învăța de unde vin și unde se duc banii, cum să-și stabilească și să-și atingă obiectivele și să își realizeze un buget personal. 
  • Banii – cărți de joc educative
  • „Super Kid”. Este un joc dezvoltat de Adrian Asoltanie, prin intermediul căruia copilul deprinde valori precum: responsabilitatea, valoarea timpului și a banilor, importanța lucrului bine făcut, răbdarea și perseverența.

 

Jocuri video/online:

  • Investory – Bucluc pe planeta jucăriilor.
  • KIDS – O afacere de succes. Este prima aplicație de educație financiară destinată copiilor cu vârstă între 7-10 ani omologată de Ministerul Educației Naționale.
  • Thrive ‘n’ shine.
  • VISA Financial Football

Despre cele 4 jocuri menționate mai sus, aici găsiți mai multe detalii și posibilitatea de a le descărca. 

Alte recomandări de jocuri găsiți pe Consumer Education Services și pe Washington State Department of Financial Institutions.

Jocuri și activități pe care le puteți face acasă

 

Adunați mărunțișul într-un borcan transparent. Văzând cum crește volumul din borcan, copilul va înțelege mai bine ideea de acumulare/economisire. Puteți decora borcanul împreună cu cel mic. Banii pot merge către un obiectiv pe care l-ați stabilit împreună. 

Operații matematice simple legate de bani, de exemplu, 2 monede de 50 bani = o bancnotă de 1 leu.

Jocuri de rol client-vânzător. Pregătiți și un cadru adecvat (bani, casă de marcat, produse, etc.). 

♦ Decorați/creați o pușculiță. Prin confecționarea unei pușculițe cu materiale pe care le avem în casă, îi învățăm pe copii să recicleze, dar și să pună bani deoparte în pușculița făcută cu mâinile lor. Noi am confecționat o pușculiță unicorn.

 

 

Scump-ieftin – un joc cu obiectele de prin casă. În general, copiii cred că lucrurile mari sunt mai scumpe. Este o bună ocazie să înțeleagă, atât cât se poate, că nu proporția contează.

Desenăm un cerc. El reprezintă bugetul lunar. Îl împărțim în mai multe felii. Fiecărei felii îi revine o categorie (voi decideți cum le împărțiți): facturi, alimente, sănătate, dorințe, etc. Pentru dorințe avem o singură felie, deci dorințele tuturor membrilor familiei sunt incluse aici. Dorințele reprezintă doar o felie, nu cercul întreg, deci trebuie să stabilim ce ne dorim cel mai mult (să prioritizăm).

Copiii își pot realiza proprii lor bani. Pot scrie pe ei valoarea, le pot atribui personajele, culoarea, etc. Apoi, încercați să faceți legătura între banii reali și cei confecționați de copil. Le va fi mult mai ușor să rețină valoarea banilor reali, să facă legătura între banii reali și cei desenați.

Întocmirea listei de cumpărături este un exemplu simplu de planificare. Verificăm ce ne lipsește și întocmim lista împreună. În magazin copilul bifează ce cumpărăm, alegem împreună produsul cel mai potrivit (în funcție de etichetă, preț, gramaj, etc.), copilul așază produsul în coș, învață ce înseamnă un produs la promoție, cum alegem produsele pe care le cumpărăm (care sunt criteriile), așază produsele pe bandă și, în cele din urmă, plătește la casă. Tot acest proces îl ajută să înțeleagă mai bine cum funcționează lucrurile atunci când cheltuim, îi oferă o primă viziune despre planificare și îi dă și o doză de responsabilitate.

♦ Standul cu limonadă/brioșe/biscuiți – copilul prepară bunătăți pe care le poate vinde apropiaților.

♦ Organizarea unor târguri cu vânzare – copiii pot alege să-și împartă în 2 categorii lucrurile pe care nu le mai folosesc, unele să le doneze, iar altele să le vândă. Pot face un garage sale împreună cu alți prieteni ori, cu ajutorul vostru, își pot vinde lucrurile online. Avantajele unor astfel de acțiuni sunt multiple: facem ordine în casă, dăruim, câștigăm bani și învățăm niște lecții valoroase.

♦ Copilul poate produce și vinde diverse obiecte: obiecte croșetate, bijuterii, mărțișoare, tablouri, decorațiuni, articole vestimentare pictate/personalizate, etc. Aici lecția antreprenorială este mai complexă. Putem discuta cu copiii despre: materiile prime folosite, cuim alegem furnizorii, care este valoarea investiției, cum stabilim un preț de vânzare corect, care este profitul obținut.

 

Ce jocuri și activități de educație financiară ați testat până acum?

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

Un comentariu on 34 de activități și jocuri de educație financiară (Organizare financiară pentru părinți și copii #12)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *