De-a lungul timpului, de când scriu pe blog, de mai bine de 5 ani, v-am povestit de călătoriile noastre, traseele Luxemburg-România și înapoi, de orele lungi petrecute în mașină la vremea respectivă, dar și de drumurile făcute prin țară. 

Dacă aș face un top al întrebărilor și afirmațiilor pe care mi le adresează Antonia în călătorii, de când poate să vorbească, bineînțeles, cele mai des auzite sunt: „Cât mai avem până ajungem?”, „Mă plictisesc!”, „Mi-e foame!”, „Vreau la toaletă! ACUM!”. Până la urmă, sunt întrebări și afirmații firești pentru copii și, uneori, și pentru oamenii mari. Primul loc pe lista noastră este deținut de „Cât mai avem până ajungem?”. Partea cu foamea o putem rezolva în mașină, partea cu toaleta se rezolvă repede în vreo benzinărie, iar dacă nu avem o toaletă în drum, olița portabilă încă ne este de mare ajutor. Când vine vorba de plictiseală, atunci e musai să fiu pregătită. Și, de la an la an, m-am pregătit pentru fiecare călătorie conform vârstei Antoniei și intereselor ei, indiferent dacă am călătorit cu mașina sau cu avionul. 

În călătorii, Antonia primește telefonul pentru un timp limitat și, de obicei, când am epuizat alte variante. Nu ne este frică să o lăsăm să se plictisească! 🙂 De multe ori, din plictiseală ies idei tare faine, așa că vă încurajez și pe voi să încercați. Bineînțeles, nici plictiseala asta nu poate fi nelimitată, așa că vin cu câteva idei de activități și jocuri pe care le puteți juca în călătorii. Unele dintre ele presupun un anumit cost, pe când altele sunt 100% gratuite. 

 

Jocuri și cărți de luat în călătorie

 

♦ Water Magic – Cărți de colorat cu apă. Acestea sunt practice, ușor de transportat și nu riscați să vă pătați hainele ori tapiseria mașinii cu culori. În plus, foile pe care copilul colorează sunt reutilizabile, deci le poate colora de mai multe ori. Inclusiv acum, la cei 6 ani ai Antoniei, au succes (pe o durată mai scurtă de timp, recunosc), dar în jurul vârstei de 4 ani erau des folosite. Le găsiți în mai multe locuri, inclusiv la Educlass, magazinul de unde am cumpărat destul de multe jocuri și jucării pentru Antonia. De asemenea, noi luăm în călătorii și o mapă cu foi, creioane și carioci. Antonia are o măsuță și un clipboard pe care poate colora/desena în mașină. 

 

♦ Răspundel Istețel este un joc (nu știu dacă e corect să-l numesc astfel) nou intrat în casa noastră, de câteva luni. Creionul electronic vorbitor Albi poate citi cărțile din colecție (9 la număr, pe diferite teme), poate rezolva un test împreună cu copilul, le povestește copiilor despre subiectele pe care ei le aleg din carte, poate reda cântece ca un MP3 player și poate emite sunete reale (răgetul leilor, cântecul păsărilor, sunetele vehiculului, etc.).

 

 

♦ Sunt Imbatabil este un joc educativ, conceput pentru vârste diferite și pe diferite tematici, cum ar fi: matematică, gramatică, geografie, științe. De asemenea, aceste carduri vin sub diferite forme. Sunt o modalitate bună de a petrece timpul, de a le testa copiilor noțiunile pe care au și de a învăța lucruri noi. 

 

 

♦ Cărțile de activități sunt iarăși o variantă care la noi a avut succes în călătorii. Am căutat întotdeauna cărți de activități cât mai diverse, cu stickere, puzzle-uri, litere, operații matematice simple, etc. 

 

În călătorii nu ne lipsesc cărțile de citit sau de răsfoit. Da, citesc povești sau enciclopedii și în călătorii. 🙂 Pe baza imaginilor din enciclopedii putem porni discuții interesante. 

 

♦ Lego. Antonia este pasionată de lego, așa că, de cele mai multe ori, avem piese de construit cu noi pe unde mergem. Cea mai practică variantă de luat în călătorii este brățara DOTS pe care o punem într-un portmoneu transparent. Am mai văzut și proiecte DIY cu o placă de bază lipită într-o cutie, ca aici și aici. Par niște idei numai bune de testat. 

 

 

Quadrilllion este un joc de logică de la Smart Games. Principiul jocului este simplu (încă nu este testat): piesele tridimensionale se aranjează pe tabla de joc pentru a obține o imagine bidimensională. Jocul cuprinde 100 de provocări care variază de la un nivel ușor la unul extrem de dificil. Jocul este mic și ușor, ideal de luat în călătorii. 

 

 

Quercetti – Fanta Color. Acesta a fost un alt joc care a avut succes în cazul nostru. Noi am avut varianta mică, portabilă. Am scris despre el un articol întreg, referindu-mă la jocul care mi-a ținut copilul ocupat în călătorie. 🙂

 

50 de jocuri de jucat în mașină. Sunt 50 de jetoane din colecţia Usborne, traduse în limba română. Principiul este simplu: se alege un jeton şi se urmează instrucţiunile. Fiecare jeton are un joc diferit de descoperit. Acestea se adresează copiilor cu vârsta peste 5 ani. Pentru copiii mai mari, cu vârste peste 10 ani, am văzut că există varianta numită „50 de jocuri de jucat în vacanţă”.

 

 

Activități de încercat în călătorie

 

Fazan.

Jucăm fazan într-o formă mai simplificată. Antonia spune un cuvânt, eu continui să spun un cuvânt cu ultimele 2 litere ale cuvântului rostit de ea, iar tatăl ei urmează după mine. Și jocul continuă până când unul dintre noi este blocat. Apoi, bineînțeles, o luăm de la capăt. Antoniei îi oferim ajutorul, atunci când este nevoie, să identifice literele cu care trebuie să înceapă cuvântul pe care trebuie să-l spună. 

 

Bingo cu mașini.

Regulile sunt simple. Stabilim câte mașini de o anumită culoare trebuie să identificăm. Dăm drumul jocului și strigăm „Bingo” + numărul aferent de câte ori vedem o mașină de culoarea aleasă. 

 
Cuvinte care încep cu o anumită literă/grup de litere. 

Stabilim un număr, 5 de exemplu. Fiecare spune, pe rând, 5 cuvinte cu litera aleasă sau cu grupul de litere ales (de exemplu, „ba”, „co”, „ci”, „da”, „pa”, „șa”, etc.)

 

Caută alfabetul.

Observăm, pe rând, ce obiecte din jurul încep cu literele alfabetului (în ordinea în care ele apar în alfabet).

 

Găsește rima. 

Spunem ce am văzut (de exemplu, copac) și un alt jucător se gândește la un cuvânt care să rimeze cu primul (de exemplu, capac). 

 
Spunem ghicitori. 
 
Fără da, fără nu. 

Un jucător îi pune celuilalt o întrebare la care acesta ar fi trebuit, în mod normal, să răspundă cu „da” sau „nu”. Celălalt jucător trebuie să răspundă fără să spună „da” sau „nu” și fără să încuviințeze sau să nege dând din cap. Apoi, se schimbă rolurile. Jocul se termină când un jucător greșește. 

Exemplu: „Ți-e foame?” → răspuns: „Să fiu sinceră, îmi cam este.”

 
Gândește-te la 5 lucruri (pot fi mai multe sau mai puține, cum doriți). 

Jucătorul 1 se gândește la o categorie de obiecte sau ființe, de exemplu: mâncare (pe categorii pentru o mai mare dificultate: legume, fructe, lactate, etc.), țări, vehicule, etc. 

Jucătorul 2 are la dispoziție un minut (dacă aveți o clepsidră cu care să măsurați timpul, atunci e și mai bine) pentru a enumera 5 lucruri din categoria respectivă. Apoi, se inversează rolurile și tot așa până când unul dintre câștigători acumulează 5 puncte (1 categorie corectă = 1 punct). 

 

Creăm povești. 

Fiecare participant contribuie la realizarea unei povești cu câte o propoziție. Condiția este ca aceasta să aibă sens. Pentru o mai mare dificultate, puteți stabili ca în loc de o propoziție, „contribuția” fiecăruie jucător să fie de un anumit număr de cuvinte. 

 

Interviuri. 

Călătoriile se lasă cu multe povești de toate felurile, așa că interviurile părinte-copil sunt binevenite. Puteți adapta una dintre ideile de pe blog, un interviu prin care să notăm lucrurile care îi aduc plăcere copilului nostru (noi l-am făcut la final de an) sau un chestionar prin care aflăm cum ne văd copiii

 

Sunt curioasă care dintre ideile de mai sus vă inspiră și pe care plănuiți să o puneți în aplicare. 🙂

Pentru copiii mai mici, cu vârste peste 18 luni, găsiți, pe blog, 10 activități pentru călătoriile lungi, un kit pe care i l-am pregătit Antoniei pe vremea când călătoream mult cu mașina. 

Voi ce activități și jocuri jucați cu cei mici în călătorie? 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

2 Comments on 20 de activități și jocuri de jucat în călătorii

    • Salut.

      Nu știu să îți spun marca/modelul. Știu că am luat-o de pe Amazon Franța în urmă cu ceva ani și e ca un burete căptușit, cu margini puțin ridicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *