Alina, blogger pe Mamamag.ro, îmi spunea că de când este mamă una dintre cele mai mari provocări a fost evitarea zahărului. În timp a găsit variante care i-au permis să evite folosirea zahărului, fără a face compromisuri la capitolul gust. Am rugat-o ca în #SeptembrieFărăZahăr să ne împărtăşească din reţetele ei şi din informaţiile care au determinat-o să elimine zahărul din alimentaţia copilului ei.

 

 

♣ ♣ ♣

 

Una dintre cele mai mari provocări de când avem copil este evitarea zahărului. Dacă la început nu îmi dădeam seama cum cum aş putea să nu îl folosesc în preparate, cu timpul am găsit alternative mult mai sănătoase și chiar mai gustoase.

Încearcă și tu una din cele 5 rețete fara zahăr și ai să vezi cum îl poți înlocui cu ușurință cu banane, mere, sfeclă roșie, prune sau dovleac.

 

De ce e zahărul rafinat așa un bau-bau?

 

Se pare că, fie că ne referim la zaharurile dintr-un  fruct, un suc sau un produs de patiserie din comerț,  este vorba de aceleași două componente: fructoză și glucoză.  Structura moleculară și compoziția moleculelor de zaharuri este la fel, indiferent de provenința lor.

Deși pare greu de crezut, conform celor spuse de Joy Dubost, R.D., nutriționist, și purtător de cuvânt pentru Academy of Nutrition and Dietetics, procentul de glucoză și fructoză e cam același atât în fructe cât și în zahărul alb. Majoritatea fructelor, spune el, conțin între 40-55% fructoză (există niște variați:65% în pere și mere 20% în merișoare), în timp ce în zahărul alb procentul de glucoză și fructoză este egal (50/50).

Asta nu înseamnă că cele două surse de dulce sunt la fel de sănătoase. Diferența este că organismul le procesează diferit. Fructoza este metabolizată de ficat și nu produce secreție de insulină, iar glucoza în stomac și are nevoie de insulină pentru a fi metabolizată corect.

Zaharurile din fructe sunt net superioare celor din zahărul alb, deoarece fructoza și glucoza din fructe  vin „la pachet” cu fibre. Acestea din urmă, fac asimilarea mai lentă şi nu cresc brusc nivelul glicemiei. Asta înseamnă că vei evita creșterea subită de energie, urmată de o senzație de oboseală.

 

 

În plus, fructele oferă vitamine, antioxidanți și apă, în timp ce o bomboană sau un desert cu zahăr nu aduce beneficii asupra organismului. Mai mult, fructele au mai puține zaharuri raportate la volum.

De la 6 luni, de când am început autodiversificarea și până acum, la aproape 3 ani, copilul meu nu a mancat niciodata zahăr, nici măcar brun. Cum am reușit această performanță?

Cum spuneam, la noi totul a început cu momentul introducerii solidelor în alimentația bebelușului. Atunci am realizat cât de nociv este de fapt zahărul pentru cei mici și mari deopotrivă. Dacă până la vârsta de 1 an, zahărul este total interzis pentru copil, ulterior, OMS recomandă evitarea sau restricționarea lui și înlocuirea acestuia cu surse sănătoase de zaharuri, precum fructele, legumele sau cerealele integrale.

Deși pare greu de crezut, a fost mai ușor decât ne-am așteptat să nu folosim zahăr în alimentația celui mic. Probabil că a contat faptul că i-am explicat încă de foarte devreme de ce nu e bine să îl consumăm. Îi povesteam copilului, pe înțelesul lui, ce se întâmplă în corpul său mic dacă mănânca prea mult zahăr și care sunt consecințele. Îi spuneam că poate să îl agite, să îi strice dinții și asta l-ar fi împiedicat să se bucure de alte alimente, preferate de el (banane sau caju, de exemplu).

Am înlocuit zahărul cu alte alternative mult mai sănătoase și anume cu fructe. Adică le-am consumat ca atare sau am profitat de gustul lor natural pentru a îndulci gustările noastre preferate.

Practic am eliminat gustările și dulciurile din comerț, de tipul bomboanelor, a produselor de patiserie sau a napolitanelor, care nu aduc nici un beneficu pentru sănătate. Cantitatea de zahăr pe care o conțin acestea, alături de alți conservanți, este total nerecomandată copiilor de orice vârstă. Am preferat să pregătim totul de la zero, în casă. În felul acesta aveam control total asupra ingredientelor.

Am evitat îndulcitorii de orice fel: siropul de agave, siropul de arțar, sucurile de fructe (chiar si pe cele proaspăt pregătite). Am folosit foarte rar, în torturile aniversare, cantități foarte mici de miere (doar peste vârsta de 1 an). În rest, mierea se oferă rar, în scop terapeutic (atunci când copilul are roșu în gât, de exemplu). Chiar și fructele uscate le-am folosit cu măsură, deoarece au un conținut foarte mare de zaharuri. Asta datorită procesului de deshidratare care concentreaza o cantitate mare de zahăr într-o cantitate mică de fruct. De exemplu, curmalele au 63 g zahăr la 100 g fruct.

Dacă vrei și tu să încerci una dintre cele 5 reţete fără zahar, nu trebuie decât să dai click pe denumirea rețetei de mai jos pentru a vizualiza ingredientele și modul de preparare al fiecărei rețete.

 

Ruladă cu brânză şi zmeură

Reţeta este îndulcită cu banane pisate, adăugate în aluat.  Banana se numără printre fructele cu cel mai mare conținut de zaharuri (15,6 g la 100 g fruct). Poți profita de gustul ei dulce, fără a mai adăuga alți îndulcitori.

 

 Mini tarte cu vişine şi mere

Merele au rolul de a îndulci acestă tartă, ușor acrișoară datorită vișinelor. În plus, în locul celor din urmă poți folosi cireșe, care se află imediat sub banane în topul fructelor cu un conținut ridicat de zaharuri (14,6 g la 100 g fruct).

 

 Trigoane cu prune şi scorţişoară

Dulceața prunelor se intensifică dacă sunt coapte în cuptor. Asta le face numai bune pentru aceste delicioase trigoane baby-friendly.

 

 

Pancakes cu sfeclă roşie şi afine

Cine zice că trebuie să te limitezi doar la fructe când vine vorba de alimente dulci? Sfecla roșie are conținutul cel mai ridicat de zaharuri dintre toate legumele (8 g la 100 g sfeclă), ceea ce o transformă într-o sursă tare bună de dulce. Ca să nu mai punem la socoteală restul beneficiilor pe care le aduce consumul de sfeclă roșie.

 

 

Brioşe cu dovleac şi scorţişoară

Dovleacul este extrem de versatil. Îl poți consuma ca atare, folosi în supe cremă, dar și în gustări dulci, cum sunt brioșele de mai jos. În plus înlocuiește cu succes oul în rețete.

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

3 Comments on 5 reţete de gustări fără zahăr pentru copii şi părinţi

  1. Buna Flavia,
    Foarte interesant articolul legat de zahar si alternative mai sanatoase:) Multumim mult pt sfaturi si idei! Abia astept sa incerc cateva retete fara zahar insa dulci si sanatoase:)
    Alte idei din ce am mai folosit eu: fructe uscate, gem de prune/ corcoduse fara zahar, struguri, mere, pere, dovleac, dovlecel-e usor dulceag; pt preparate mai dulci merge combinat cu mere. Confirm banane si in general fructe cat mai coapte 😀
    Multumim inca o data si spor la bucatarit!
    Monica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *