La finalul lunii martie, am avut parte de o aventură londoneză care s-a întins pe 3 zile. De fapt, întregul nostru sejur a fost de 6 zile, dar primele 3 le-am petrecut la mama care locuiește la vreo 3 ore de mers cu mașina de Londra.
De această dată, nu am fost foarte organizați, dar eu zic că am profitat cât de mult am putut de timpul pe care l-am avut la dispoziție. Mai jos, vă povestesc cum au arătat zilele noastre, ce am văzut, ce ne-a plăcut (mai mult sau mai puțin) și ce costuri a avut experiența noastră londoneză.
Înainte de toate, dacă nu ați fost în Londra ori poate ați fost, dar nu v-ați gândit neapărat la cifre, să știți că aici distanțele sunt mari (depinde ce vreți să explorați). Să vă faceți o idee mai clară, Londra are 8,8 (aproape 8,9) milioane de locuitori pe o suprafață de 1,572 km². Parisul are 2,1 milioane locuitori pe o suprafață de 105 km².
Transportul
Noi am zburat Cluj-Stansted și Stansted-Cluj. La destinație, nu am avut nevoie de transfer de la aeroport ori să luăm vreun mijloc de transport în comun, pentru că am avut-o pe mama. Ne-a asigurat transportul până la ea acasă, de acolo în Londra și, în ziua plecării, spre aeroport.
Pe durata vizitei noastre la Londra, mașina mamei a rămas în parcare, iar orașul l-am explorat cu ajutorul mijloacelor de transport în comun, tren și metrou, rețele extrem de bine puse la punct și deloc greu de înțeles. Mai complicat a fost să pricepem cum stau lucrurile cu biletele, de ce biletele avem nevoie pentru a circula pe toate rutele (zonele 1-6), pe mai multe zile.
În privința biletelor, am primit informații contradictorii încă din prima zi. Inițial, ni s-a spus că biletele sunt valabile 24 de ore. Ulterior, am aflat că valabilitatea lor expiră la miezul nopții. Greșeala noastră este că nu ne-am informat ceva mai mult, de acasă, în această privință.
Ne așteptam să avem posibilitatea să cumpărăm un pass valabil pe mai multe zile (așa cum am avut în Paris, de exemplu) și să primim în gară toate informațiile. Aici nu a fost cazul. Biletele valabile pentru tren și metrou, pentru toate zonele, ni le-am cumpărat zilnic, cu valabilitate de la ora 9:30. Înainte de această oră, prețul ar fi fost mai mare și oricum nu ne-ar fi avantajat pentru o economie de timp de cel mult o jumătate de oră.
Pentru toți 3, am plătit 1.000 lei pentru biletele de avion (dus-întors) pe care ni le-am cumpărat în luna ianuarie. În Londra, biletele de tren și metrou ne-au cost aproximativ 70£.
Cazarea
Am hotărât să închiriem un apartament în regim hotelier, cu 2 dormitoare + living cu bucătărie (am fost 4 adulți și un copil). Am închiriat acest apartament fără să fim foarte familiari cu zonele Londrei și se pare că am făcut o alegere bună, din acest punct de vedere, pentru că zona era foarte safe și liniștită (Raynes Park). Din poze și recenzii (aici puteți vedea cazarea), apartamentul părea foarte ok, doar că la fața locului nu ne-a mai îndeplinit standardele, în special pe partea de curățenie. Nu aș vrea să fiu înțeleasă greșit. Apartamentul nu era mizerabil, dar a fost cel mai slab calitativ apartament în regim hotelier în care am stat vreodată. Cât despre curățenie, se putea și mai bine.
Ca și puncte pozitive, apartamentul este spațios, situat aproape de gară, de supermarket-uri și restaurante.
Biletele pentru atracții
Vă las aici costurile obiectivelor pe care le-am vizitat în Londra:
- London Eye, Sea Life Aquarium și Madame Tussauds (multiticket) = 59£/adult + 53£/copil
- Tootbus = 39£/adult + 22£/copil
- Tur ghidat pe stadionul Wembley = 25£/adult + 18£/copil
Prima (jumătate de) zi în Londra
După ce ne-am cazat, am luat trenul și apoi metroul până aproape de London Eye. Am nimerit în zonă spre apusul soarelui (am prins o vreme blândă și caldă), așa că timing-ul a fost perfect să admirăm orașul de la înălțime. Apoi, am luat-o la pas, am traversat podul Westminster și am admirat două dintre simbolurile Londrei, Big Ben-ul și Palatul Westminster.
De aici, ne-am îndreptat spre un loc atipic, Grafitti Tunnel. Acesta este un tunel ai cărui pereți sunt acoperiți cu artă stradală (cel mai lung perete de graffiti al Londrei, care funcționează 100% legal). Artiștii își exprimă talentul, iar turiștii le pot admira operele în deplină siguranță. Tunelul are și restaurante și baruri unde oamenii își pot împărtăși părerile despre arta urbană. Singurul disconfort aici este mirosul puternic de vopsea … uneori și de ierburi cu efect halucinogen, miros care s-a dovedit a fi foarte prezent, inclusiv pe Oxford Street.
Ne-am încheiat ziua cu o pizza la Pizza Pilgrims (au și variante fără gluten) … și cu drumul de întoarcere spre casă, bineînțeles.
Good to know ⤵️
➡️ London Eye, Sea Life (Aquarium), London Dungeon, Big Ben, Palatul Westminster și Westminster Abbey sunt foarte aproape unele de altele. În aceeași zonă ar mai fi Shrek’s Adventure și Muzeul Florence Nightingale (precursoarea serviciului sanitar modern).
Ziua a 2-a în Londra
Ne-am trezit cu intenția să ajungem la un magazin Miniso (pentru plăcerea Antoniei), însă cel pe care l-am găsit la Paddington Station a fost dezamăgitor (foarte mic). A compensat puțin shop-ul lui Paddington pe care l-am găsit în gară.
Am vizitat Sea Life Aquarium și am profitat toți 3 și de experiența VR. Per total, a fost o experiență faină! VR-ul categoric aduce un avantaj locului și spun asta comparativ cu aquariumul din Paris.
Am fugit (la propriu … chiar am fugit) la Madame Tussauds să prindem ora programată pentru vizita noastră care era fix înainte de închidere. Din fericire, ne-a ajuns timpul și pentru a mânca un prânz rapid la Bagel Factory.
La Madame Tussauds mi-a plăcut cel mai mult incursiunea cu trenulețul prin istoria Angliei, dar am apreciat și experiența 4D cu eroii Marvel … și faptul că Antonia a rămas fără o măseluță de lapte fix în fața locului cu pricina. Memorabilă experiență!
O altă experiență memorabilă, să avem ce povesti peste ani: mama și-a pierdut telefonul în Madame Tussauds, în timpul filmului 4D. Și-a dat seama că nu are telefonul după vreo 30 de minute după ce am ieșit. Ne-am întors, era totul închis, la telefon nu răspundea nimeni, dar am găsit locul pe unde ieșeau angajații și au fost foarte deschiși să ne ajute. Deschiderea lor și insistența mea s-au soldat cu succes! Dacă vă vine să credeți am reușit să-i recuperez mamei telefonul.
Am fi vrut să ne începem turul cu Tootbus-ul, însă era prea târziu să o mai facem, așa că ne-am încheiat ziua pe Oxford Street unde am găsit acel magazin Miniso pe care și-l dorea fiica. Numai mie mi se pare că Oxford Street seamănă cu 5th Avenue din New York? 🙂
Good to know ⤵️
➡️ Pentru London Eye, Sea Life și Madame Tussauds am luat un multiticket cu o zi înainte (poți opta pt 2-3-4 atracții la un preț mai mic decât dacă ai cumpăra bilete individuale).
➡️ Am fost plăcut surprinsă de amabilitatea oamenilor din magazine, restaurante, etc. și de deschiderea lor de a-ți veni în ajutor.
Ziua a 3-a în Londra
Am făcut turul orașului cu un hop-on hop-off. Am optat pentru TootBus, pentru Blue Route, un tur care a durat 3h15. Am prins o super aglomerație și riscam să ratăm turul ghidat care îl aveam programat pe Wembley (parte din cadoul lui Horațiu de ziua lui).
Am luat metroul spre Wembley și am ajuns la fix pentru tur. Indiferent dacă sunteți sau nu microbiști, vă garantez că vizitarea Wembley-ului este o experiență foarte faină pentru întreaga familie. Am vizitat locuri de pe stadion în care spectatorii, în mod normal, nu au acces și am aflat o grămadă de informații interesante, inclusiv despre proiectarea gazonului, reciclarea lui și costurile aferente.
Am mâncat o prânzo-cină la Frankie & Benny’s (în cadrul Wembley Park) unde aveau opțiuni fără gluten și o servire impecabilă. Aici ne-am încheiat aventura londoneză … și ne-au rămas, pe data viitoare, multe alte obiective de vizitat. Londra este foarte ofertantă din acest punct de vedere.
Good to know ⤵️
➡️ În momentul de față, Wembley este cel mai mare stadion funcțional din Europa (capacitate de 90.652 locuri). Camp Nou este în renovare (va avea o capacitate de 105.000 locuri).
➡️ În jurul stadionului este construit un întreg cartier, modern și foarte diferit de ceea ce am văzut în restul Londrei.
Ați ajuns în Londra până acum? Ce obiective ați vizitat?
✈️ În ce locuri vă propuneți să ajungeți anul acesta?
Alte experiențe turistice:
- Hagymatikum vs. Amazonia – unde ne-a plăcut mai mult
- Croazierele pentru care am optat în Lefkada
- Cele mai frumoase plaje din Lefkada
- Meteora – loc de poveste
- Disneyland Paris – detalii importante pentru o bună organizare
- 3 zile la Paris (ziua 1 + ziua 2) – ce am făcut, ce am văzut și cum ne-am organizat
- Paris (ziua 3) – ce am făcut, ce am văzut și concluziile mele după această vacanță (+ bugetul)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.