Înainte ca Antonia să înceapă școala, ne-am propus să facem o mică escapadă de 4 zile, să ajungem la ai mei, la Toplița, și să explorăm câteva locuri din împrejurimi. Dacă sunteți tentați să vizitați zona de confluență a Transilvaniei cu Moldova, Toplița – Lacul Roșu – Cheile Bicazului, găsiți mai jos impresiile noastre, câteva obiective care merită văzute și activități pe care le puteți face în zonă.

De la Cluj am pornit spre Toplița. De aici, drumul vă duce prin Târgu-Mureș, unde puteți face o oprire la grădina zoologică. Noi nu ne-am oprit în Târgu-Mureș. Am ales să ne continuăm drumul până la destinație. Am avut la dispoziție 4 zile, cu drum cu tot, în care voiam să profităm și de timp cu oamenii dragi pe care îi avem acolo.

Ce puteți face/vedea în Toplița?

Fără îndoială, atracția principală este pista de bob, cea mai mare din România, cu o lungime de peste 1800 m. Pista de bob are o secțiune de coborâre, cea mai mare parte prin pădure, și o secțiune de urcare lentă. Întregul circuit durează aproximativ 8 minute, iar sania ajunge până la o viteză de 40 km/h. Copiii cu vârste între 3 și 8 ani se pot bucura de experiență doar însoțiți de un adult. Regulamentul pistei de bob este disponibil online. Menționez acest lucru pentru că am fost martorii unei întâmplări nefericite, când un copil și-a băgat mâna sub sanie, înainte de pornire, și roțile i-au trecut peste degete. Indiferent unde alegeți să mergeți cu copiii, consider că este important ca noi, părinții, înaintea altor persoane, să le explicăm care sunt regulile care privesc siguranța.

Pista de bob este deschisă în fiecare zi, iar accesul se face pe bază de cartelă. Aceasta se poate cumpăra de la ghișeul din incinta pistei. Copiii cu vârste între 3 și 14 ani plătesc 20 ron/tură, iar pentru persoanele peste 14 ani tariful este de 25 ron/tură.

Pista de bob din Toplița funcționează în cadrul pensiunii Baciu, care le pune turiștilor la dispoziție și spații de cazare, un centru de echitație și un restaurant unde pot servi masa. Tot aici sunt și pârtiile de schi care funcționează pe timp de iarnă.

Nouă ne-a plăcut mult experiența și o recomand mai departe. Antonia a fost foarte încântată și ne-am întors aici și sâmbăta pentru încă o tură cu bobul. Marele bonus este priveliștea asupra zonei. Am încercat să redau o parte din experiența noastră și din frumusețea peisajului într-un video pe care l-am postat pe pagina mea de Instagram.

Ce alte activități puteți face în Toplița

  • În funcție de sezon, vă puteți bucura de relaxare la ștrandul Banffy, cu apă mezotermală sau la Centrul Wellness Băile Banffy, care dispune de un bazin acoperit de 400mp, jacuzzi, sală de fitness, saună umedă, saună uscată și cameră de sare. Noi nu am ajuns nici la spa, nici la ștrand (aici n-am mai fost din copilărie), dar avem spa-ul pe listă pentru o dată viitoare când vom fi în zonă.
  • O vizită la cascada mezotermală, un monument al naturii unic în România și clasificat a fi a doua formațiune de acest fel din Europa. Apa cascadei ajunge la o temperatură de 27 de grade și este bogată în calciu.
  • Excursii și drumeții în natură. Puteți lua la pas cărările de munte ori să urcați până la stația meteo din Parcul Național Munții Călimani. Lângă Toplița, la Gălăuțas, găsiți un câmp de lavandă de care am auzit de curând, dar nu am apucat să îl vedem. Punctul de belvedere de pe vârful Tarnița este un alt loc din care puteți descoperi frumusețea zonei.
  • Mănăstirea Sf. Ilie

Din proprie experiență, nu vă pot recomanda cazări în zonă. La un click distanță, găsiți locuri de cazare la pensiunile ori la cabanele din zonă. Unele sunt amplasate aproape de pista de bob și de pârtiile de schi.

Fiind din Toplița, crescând acolo până la vârsta de 13 ani și, mai târziu, venind aici să-mi vizitez oamenii dragi, a fost prima dată când m-am pus în papucii turistului. Zona aceasta are un potențial turistic fantastic pe care mi-aș dori să-l văd pus mai mult în valoare. Mă bucur pentru progresele care s-au făcut în ultimii ani și, în viitor, îmi doresc să explorez mai mult împrejurimile, să testez mai des experiența de turist la mine acasă.

Ajunși în Toplița joia, în ziua următoare, vinerea, am plănuit o excursie de o zi la Lacul Roșu – Cheile Bicazului – Barajul Bicaz. N-am mai vizitat această zonă din copilărie, așa că acum am avut ocazia perfectă să o fac. Revin cu un articol în care vă voi povesti experiența noastră din această zonă.

Ați ajuns până acum în Toplița?


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *