Sursa foto: Pexels.com

Dragă mamă,

Mă gândesc de multe ori la tine, la vremurile în care erai mamă de copil mic și astăzi te înțeleg mai bine. Vreau să știi asta.

Încep prin a-ți mulțumi. Aș vrea să enumăr toate mulțumirile, dar nu am cum să le pun aici pe toate, iar pe unele sigur le voi omite. Sunt multe mulțumirile pe care le meriți.

Îți mulțumesc că m-ai iubit, că în toți acești ani de când sunt pe pământ m-ai iubit necondiționat și continui să o faci la fel de intens. Pare simplu, dar uneori poate fi extrem de complicat să-l faci pe celălalt să se simtă iubit. Întotdeauna m-am simțit iubită de tine. Știu că ți-a fost greu să umpli niște goluri. Știu că ți-a fost greu să te împarți, să jonglezi cu toate câte erau de făcut. Acum înțeleg.

Îți mulțumesc pentru că m-ai crescut cu mângâieri și îmbrățișări! Când mă mângăiai, mă afundam cu totul în liniște și bine. Senzația s-a păstrat peste ani. Mângâierile tale îmi aduc liniște și siguranță. La fel vreau să fie și ale mele pentru copila mea. Sunt recunoscătoare că le-am avut și le pot da mai departe. 

Îți mulțumesc pentru protecție și siguranță! Întotdeauna m-am simțit în siguranță lângă tine. Ai fost stâlpul meu, omul care mi-a dat încredere în mine, care m-a lăsat să încerc, să sper, să cad, să învăț pe propria-mi piele. Nu m-ai dojenit aspru. Ai fost acolo să mă ajuți să mă ridic, să merg mai departe, să cred în mine și în ceea ce sunt. Lângă tine am simțit că sunt suficientă atât cât sunt. 

Îți mulțumesc că mi-ai fost și îmi ești povățuitor sincer și necondiționat, fanul meu numărul unu. Și atât de mult contează să crești cu încredere în forțele tale, să știi că există în lumea asta măcar un om care nu ți-ar da drumul niciodată. 

Îți mulțumesc pentru toate eforturile pe care le-ai făcut de-a lungul timpului. Știu că nu ți-a fost ușor. Acum, când și eu sunt mamă, înțeleg cât de greu ți-a fost.

Îți mulțumesc că ai fost puternică și n-ai abandonat nicio luptă din câte ai avut de dus, deși aveai toate motivele să o faci! Mi-ai predat, poate fără să știi, unele dintre cele mai valoroase lecții.

Îți mulțumesc că m-ai crescut să fiu om între oameni și om cu oamenii, că m-ai făcut om mare. 

Îți mulțumesc pentru toată iubirea ta curată, că m-ai învățat să dau iubire mai departe. 

Aș încheia spunându-ți că mulțumirile de mai sus nu sunt poate suficiente să-mi exprime recunoștința pe care ți-o port. Aș vrea să mai știi că nu te judec. Uneori ai greșit, așa cum și eu greșesc acum când sunt mamă. N-ai avut prea multe informații la dispoziție, dar ai făcut ce ai putut tu mai bine cu ceea ce ai avut. Cu cât ai avut, ai știut să îți repari greșelile, să nu le permiți să lase urme prea adânci.

Dacă ar fi să scot în evidență un singur lucru pentru care sunt recunoscătoare astăzi, când eu am 32 de ani și sunt mamă, iar tu ești o tânără bunică de 55 de ani, acesta ar fi comunicarea. Sunt recunoscătoare că putem vorbi despre orice, că știm să ne gestionăm părerile divergente, că putem pune degetul pe răni nu pentru a le deschide, ci pentru a le vindeca.

Sunt aproape 8 ani de atunci, dar este una dintre cele mai dragi fotografii pe care le am cu mama.

Astăzi, când eu sunt mamă, te privesc dintr-o altă perspectivă și vreau să știi că nu aș fi putut avea o mamă mai bună decât tine. 

Îți mulțumesc, draga mea mamă! Te iubesc pentru tot ceea ce ești, pentru tot ceea ce m-ai învățat să fiu, pentru tot ceea ce suntem.

La mulți ani cu sănătate, fericire, bucurii, înțelepciune și împliniri! La mulți pentru astăzi, de 8 martie, și pentru fiecare zi care urmează. Mai avem mii de zile de care să ne bucurăm împreună, în care să adunăm amintiri de pus în ramă, în care să depănăm povești, să adunăm zâmbete de încălzit inimile și să ne fim balsam pentru suflet una celeilalte.


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Un comentariu on Scrisoare pentru mama

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *