În zilele noastre este o adevărată provocare să găsim pe rafturile magazinelor produse fără zahăr adăugat. Zahărul se ascunde peste tot şi sub diferite denumiri. Nu întâmplător am ales ca în această lună să vă recomand produse fără zahăr adăugat şi să vorbesc mai mult despre consumul de zahăr. Anul acesta, pentru a două oară consecutiv, am lansat provocarea #SeptembrieFărăZahăr, cu scopul de a evidenţia cauzele consumului regulat de zahăr, de a oferi alternative sănătoase la produsele nesănătoase din comerţ şi de a reduce consumul de zahăr măcar timp de o lună.

 

Zahărul şi impactul pe care îl are în alimentaţia copiilor

 

Ştiaţi că România ocupă locul 2 la obezitate infantilă în Europa? Ştiaţi că 11% din populaţia ţării suferă de diabet? Acestea se datorează lipsei de educaţie alimentară, lipsei de mişcare şi consumului excesiv de zahăr. AHA, American Heart Association, a lansat noi recomandări cu privire la consumul de zahăr. Copiii cu vârste între 2 şi 18 ani ar trebui să nu consume mai mult de 6 linguriţe de zahăr pe zi, adică nu mai mult de 25 de grame. Copiii cu vârste sub 2 ani nu ar trebui să consume deloc zahăr adăugat. Concret, 100ml de suc din comerţ conţine 10g de zahăr, pe lângă alte ingrediente neprietenoase cu sănătatea. Un pahar de suc are aproximativ 200ml. Asta înseamnă că, dacă un copil bea un pahar de suc pe zi, ajunge la limita superioară a recomandării. Trebuie să ţinem cont că, pe lângă acel pahar de suc, el mai consumă zahăr şi din alte surse, ştiute sau nu. Printre ele se numără: cerealele din comerţ, frumos ambalate, colorate, aşa zise pentru copii; batoane de cereale; băuturi energizante (par să fie o modă în rândul adolescenţilor); sosuri (ketchup, de exemplu); prăjituri şi alte dulciuri (jeleuri, biscuiţi, etc).

Specialiştii consideră că zahărul consumat în exces, peste limita recomandată, poate duce la obezitate, boli de inimă, diabet de tip 2 sau chiar la diferite forme de cancer. Consumul de zahăr slăbeşte sistemul imunitar şi poate afecta atenţia şi concentrarea. În SUA, se estimează că un copil consumă zilnic de 3 ori mai mult zahăr decât cantitatea maximă recomandată. În lume, 184.000 de adulţi mor anual din cauze legate de consumului excesiv de băuturi bogate în zahăr.

 

 

Ce soluţii au părinţii? 

 

Soluţii există însă ele necesită informare şi mai mult timp din partea părinţilor, timp investit în sănătatea copiilor şi al întregii familii. Scopul nu trebuie să fie neapărat eliminarea completă a zahărului din alimentaţie, ci reducerea lui în mod considerabil. Pentru a putea face acest lucru, părinţii ar trebui ia decizii informate.

 

Să citească etichetele produselor pe care le cumpără. Ştiaţi că, atunci când citiţi lista de ingrediente a unui produs, acestea sunt puse în ordine descrescătoare, de la cel predominant până la cel care se regăseşte cel mai puţin în preparat? Cum spuneam la început, zahărul se găseşte sub diferite denumiri şi nu doar în alimentele dulci, ci şi în conserve de legume, mâncare pentru copii, produse din carne, lactate, cereale, unt de arahide, pâine, sosuri de roşii, etc.

Să cunoască diferitele denumiri ale zahărului adăugat. Atunci când pe lista de ingrediente apare una dintre următoarele denumiri înseamnă că produsul respectiv conţine zahăr adăugat: fructoză, sirop de porumb, miere, sirop de agave, sirop de arţar, zahăr brun, dextroză, maltoză, sorbital, mannitol, maltitol, xylitol, zaharoză (sucroză).

Să prepare dulciurile în casă. Pe lângă zahăr, dulciurile din comerţ conţin şi alte ingrediente nocive pentru sănătate. În acest caz, dulciurile preparate în casă sunt alternativa. Asta nu înseamnă că vom folosi zahăr rafinat în cantităţi industriale. Putem chiar să nu-l folosim deloc. Preparatele se pot îndulci cu fructe (banană sau măr, de exemplu) ori cu legume (cartof dulce sau morcov, de exemplu). Acolo unde reţeta nu permite îndulcirea cu fructe sau cu legume, se recomandă îndulcitorii naturali, cu indice glicemic mic: ştevia, lucuma, zahărul din nucă de cocos sau mierea (atenţie de unde o cumpăraţi). Aici găsiţi câteva idei de reţete dulci, fără zahăr şi fără îndulcitori.

Să le ofere copiilor alternativa sănătoasă. Întotdeauna există o alternativă (mai) sănătoasă la un produs nesănătos.

Exemplul 1: Copilul vrea suc. Nu îi vom oferi un suc carbogazos, nici unul aşa-zis pentru copii. Vom alege un suc natural, fără zahăr adăugat (pe cât posibil), pe care îl vom lungi cu apă.

Exemplul 2: Dimineţile vă sunt pe repede înainte şi vă este dificil să gătiţi micul dejun în fiecare zi. Cel mai la îndemână vă este să îi oferiţi copilului un iaurt şi o banană ori un bol de cereale cu lapte. Nu alegem iaurturi cu fructe, pentru că acestea au zahăr adăugat. Alegem un iaurt simplu şi, eventual, adăugăm noi fructul înainte de servire. Nu optăm pentru cereale aşa-zise pentru copii, deoarece conţin foarte mult zahăr. Căutăm cereale fără zahăr adăugat ori cu o cantitate redusă de zahăr şi îndulcitori.

Exemplul 3: Copilul a văzut un alt copil care mânca jeleuri. Cum nu vrem să-l frustăm, dar nici să cedăm presunilor de a cumpăra ceva complet nesănătos, căutăm alternative sănătoase, cum ar fi snack-urile din fructe deshidratate la foc blând sau jeleurile făcute în casă.

 

Ce alternative sănătoase avem?

 

Pe lângă reţetele preparate în casă, există în comerţ şi produse fără zahăr, puţine ce-i drept dacă este să le comparăm cu cele care conţin zahăr adăugat. De curând, am descoperit gama BEAR, importată în România de Unicorn Naturals, care are produse 100% naturale, potrivite pentru copii.

Au tălpiţe şi rulouri raw vegane, o alternativă sănătoasă la jeleurile din comerţ. Acestea conţin doar fructe, fără zahăr adăugat, concentraţi, agenţi de coagulare, aditivi, conservaţi sau coloranţi. Sunt făcute doar din fructe deshidratate la maxim 42 de grade, păstrând astfel nutrienţii din fructe. Fetiţa mea nu le-a încercat, însă eu vă garantez că gustativ depăşesc orice jeleuri din comerţ. Părerea mea este că şi textura este mai agreabilă.

 

 

Au cereale Alfabet, preferatele fetiţei mele, mai nou. Aşa cum v-aţi dat seama, acestea sunt sub formă de litere, prilej cu care Antonia învaţă alfabetul (din dorinţa ei). Nu spune că mâncăm cereale la micul dejun, ci litere. Aceste cereale sunt făcute din 5 tipuri de cereale şi nu conţin zahăr rafinat. Sunt îndulcite cu nectar de cocos care are un indice glicemic scăzut şi o cantitate considerabilă de calciu. Cerealele Alfabet sunt prezente pe piaţă în 2 sortimente, simple şi cu cacao.

 

 

 

Unicorn Naturals importă şi granola pe care eu o consum de ceva vreme. Tot la ei am găsit batoanele Nkd, raw vegane, făcute din fructe şi nuci, fără zahăr adăugat şi cu foarte puţine ingrediente. Pe site-ul lor, am găsit şi un sortiment de ketchup fără zahăr, îndulcit cu suc de mere.

 

 

 

Unde găsiţi aceste produse? 

Produsele BEAR, dar şi celelalte pe care le-am menţionat, le puteţi găsi în magazinele Mega Image, Carrefour, Cărtureşti, Naturalia Bio, Bebe Tei, Diverta, magazine de tip Plafar, precum şi online, pe AlimenteSpeciale.ro şi pe Unicorn-Naturals.ro.

GIVEAWAY

 

Am pentru voi un pachet de produse BEAR, tălpiţe, rulouri şi cereale, potrivite pentru copii, toate 3 reprezentând alegeri sănătoase la produsele nesănătoase pe care le găsiţi în magazine. Pe lângă aceste produse, veţi mai avea în colet şi o mică atenţie din partea mea. Ce trebuie să faceţi pentru a vă înscrie la acest giveaway?

  • Să-mi spuneţi ce alternative sănătoase aţi găsit voi în comerţ şi cum limitaţi consumul de zahăr. Vă rog să-mi lăsaţi comentariile într-un singur loc, pe pagina de Facebook a blogului, la postarea cu acest articol. Opţional, puteţi eticheta unul sau mai mulţi prieteni care ştiţi că ar fi interesaţi de aceste produse.
  • Giveaway-ul se încheie vineri dimineaţa, pe 21 septembrie, la ora 10:00. 
  • Câştigătorul îl voi extrage vineri, pe 21 septembrie, prin random.org.
  • Produsele vor fi expediate doar pe teritoriul României.
  • Câştigătorul va primi un mesaj din partea mea şi va trebui să îmi furnizeze adresa de livrare. În cazul în care nu am un răspuns din partea norocosului până luni, 24 septembrie, voi fi nevoită să extrag un nou nume.

 

Mult succes tuturor!

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

4 Comments on Recomandări de produse fără zahăr, potrivite pentru copii (+ GIVEAWAY)

  1. Noi am incercat talpitele, le-am luat de la Carturesti cand am fost prin Timisoara. In orasele mai mici, cum e Resita, nu prea gasesti de unde lua dulciuri mai potrivite pentru copii, motiv pentru care copilul meu nu a primit dulciuri din conert cand a fost mic si nici acum nu simte nevoia sa cumpere tot de prin supermarket. Mai cere cate o ciocolata, sau bomboana, dar rar. A inceput scoala acum si unii copii au Barni in pachet. L-am intrebat daca vrea si el , ma gandeam ca e copil, i se lasa si nu o fi foc sa ii dau ocazional, dar nu vrea. Sunt o norocoasa, pur si simplu nu este obisnuit sa manance dulciuri. Talpitele Bear ii plac tocmai pentru ca nu sunt asa dulci.

    • Antonia inca nu le-a testat. 🙂

      Mi se pare mare lucru ca a refuzat propunerea ta. Bine, ii poti pune o felie de chec in loc de Barni.

  2. Wow!! Ma bucur sa aflu ca au ajuns si in Romania. Fetita mea e mare fana BEAR si pt mine sunt produsele go-to cand nu am ceva facut in casa. Alpha bites sunt un produs destul de nou si in UK dar singurele cereale pe care le mananca. Un brand foarte ok. Aici suntem chiar norocoși, sunt multe branduri care ofera produse fara zahar adaugat. Si la fel de norocosi cand vine vorba de lapte vegetal (cu doar 3 ingrediente). Foarte util articolul, ca de obicei!

    • Selma, la nivel de lapte vegetal, sa stii ca si in Romania se gasesc sortimente cu 3 ingrediente.
      Cred ca produsele Bear sunt de ceva vreme pe piata din Romania, doar ca le-am descoperit eu mai tarziu 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *