Photo by rawpixel on Unsplash

 

 

Mă mănâncă degetele să scriu despre acest subiect de când am auzit că urmează să se organizeze celebrul referendum, acela prin care se doreşte modificarea articolului 48 din Constituţie. În momentul de faţă, Constituţia spune că familia se întemeiază între soţi, dar se doreşte să se specifice că familia este compusă din bărbat şi femeie. Costul „distracţiei”? Undeva peste 40 de milioane de euro. Un fel de praf în ochi politico-religios. În actualul Cod Civil, instituţia familiei este clar reglementată la articolul 259, din câte ştiu: „Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii”. Dacă vă ţin nervii şi inima, citiţi afirmaţiile CpF (Coaliţia pentru Familie), în caz că nu ştiţi cum ar trebui să arate familia tradiţională. Pe mine, afirmaţiile lor mă duc cu gândul la concluziile scrise de Andreea-Mihaela Retea în acest articol.

Dacă urmează să mergeți la referendum, practic trebuie să răspundeți la întrebarea: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Alegătorii trebuie să răspundă cu da sau nu. Bineînțeles că întrebarea nu-i clară pentru toată lumea. Asta nu prea contează pentru purtătorul de cuvânt al Guvernului. Știrea o puteți citi aici.

Să repetăm suma, că este importantă: 40 de milioane de euro. Ca o paranteză, cu mai puţin de jumătate din banii ăştia, o asociaţie construieşte, în Bucureşti, un spital de oncologie pediatrică. Noi îi „spargem” pe un referendum inutil, că ne permitem. Asta e prioritatea în ţara noastră care are o infrastructură ireproşabilă şi medicamente compensate pentru bolnavii cu boli grave. Şi încă ceva, România este ţara din care oamenii pleacă masiv, atât de masiv încât suntem a doua ţară după Siria la acest capitol. Referendumul era o prioritate şi pentru că avem spitale moderne, ultimul răcnet şi salarii atât de mari încât nu mai ştim pe ce să ne cheltuim banii. De fapt, aceşti bani cheltuiţi pe referendum ar trebui să ne ţină suficient de ocupaţi când alţii îşi văd de lucruri prioritare pentru ei.

Pentru ca acest referendum să fie validat, trebuie să iasă la vot peste 5 milioane de oameni. Eu nu voi fi unul dintre ei, pentru că, prin prezenţa mea la vot, simt că aş valida acest demers. Vă rog să nu îmi spuneți că ar trebui să îmi exercit votul de cetățean. Nu urmează să se decidă conducerea țării, ci să se modifice Constituția într-o privință care ne arată încă o dată gradul de toleranță. Atenție! Nu este vorba despre legalizarea căsătoriei între persoanele de același sex, așa cum mulți au impresia, ci strict modificarea unor termeni din Constituție.

Şi venind vorba de familia tradiţională, aia în care am crescut eu este definită ca fiind familie dezorganizată, pentru că părinţii mei sunt divorţaţi. E drept că nu asta-i esența referendumului, dar nu-i nici căsătoria între homosexuali. Pe scurt, am crescut într-o familie anormală. Trebuia să mă simt şi eu anormală dacă este să mă iau după terminologia legii sau a oamenilor care îşi permit să definească familia într-un cadru atât de restrâns. Ei bine, o familie monoparentală este una la fel de normală ca una formată din bărbat şi femeie. Sau e mai normal să ai o familie „normală” în care zboară farfurii mai ceva ca în Zorba Grecul şi în care maxilarele sunt „mângâiate” cu pumnul? Ce ne place să ne aruncăm gunoiul sub preş şi să ne lustruim aparenţele! Cât de uşor definim normalitatea din peniţa stiloului! Cât de greu înţelegem că două vorbe prost legate pot să doară mai tare decât o palmă! Şi dacă tot veni vorba de pălmi, în una din 10 familii româneşti tradiţionale femeia este victimă a violenţei domestice. În aceleaşi familii tradiţionale, la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută. Nu zic că în cuplurile de homosexuali nu ar fi violențe, dar mă întreb: oare cei 40 de milioane de euro nu erau mai inteligent folosiţi pentru a pune la punct mecanisme care să le protejeze pe aceste femei abuzate şi pe copiii lor?

 

Photo by John Noonan on Unsplash

 

Dacă este să facem referire strict la homosexuali, am prieteni gay crescuţi în familii normale. Nu au fost „recrutaţi”, nu au luat niciun virus de pe nicăieri și nu sunt bolnavi psihic. Singura lor vină este că s-au născut altfel. Citiţi aici un articol documentat în caz că aveţi dubii legate de natura homosexualității. Demonizarea acestor oameni mă scârbeşte. Văd în presă imagini cu transexuali excentrici care sunt considerați etalonul comunității gay. Este ca și cum, în vestul Europei, toți românii ar fi considerați hoți și româncele curve. Trebuie să fii ignorant să vezi lucrurile atât de simplist. Mulți homosexuali conduc afaceri de succes și dețin funcții importante. Primul exemplu care îmi vine în minte este din Luxembourg. Primii doi oameni în stat, prim ministrul și ministrul economiei, sunt gay, primul fiind chiar căsătorit cu partenerul de viață, dar asta nu i-a știrbit competențele și nici carisma. Şi să vă mai spun ceva. Mulţi dintre oamenii ăştia, la homosexuali mă refer, nu îşi doresc să se căsătorească şi nici nu se manifestă pe nicăieri. Vor doar să fie lăsaţi în pace. Bineînţeles, că fiecare pădure are uscăturile ei.

 

Din punctul meu de vedere, acest referendum nu face decât să accentueze homofobia, discriminarea şi să-i marginalizeze şi mai mult pe cei care sunt diferiţi de noi, de marea majoritate. Şi oricum nu stăteam bine nici înainte la capitolul toleranţă.

Ştiţi ce se pierde din vedere în toată povestea asta? Faptul că suntem oameni. Cu toţii. Indiferent de orientare sexuală, aspect fizic, religie ori culoare.

Ştiţi de ce îmi este frică? De lipsa libertăţii. Cam asta ne paşte.

Ştiţi ce mă dezgustă? Ipocrizia. Şi, Doamne, multă-i!

 

Consideraţi că acest referendum este necesar? Voi cum îl vedeţi?

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

 

 

 

 

8 Comments on Nu am crescut într-o familie tradiţională

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *