Titlu„Castelul de hârtie”

Autor: Mirandei Cowley Heller

Editura: Trei

An apariție: 2022

Nr. de pagini: 448

Cartea o puteți cumpăra de aici → link carte


„Castelul de hârtie” este o poveste emoționantă și caldă, un amalgam de emoții adunate în puțin peste 400 de pagini, o radiografie a unei familii în care trauma, abuzul și relațiile toxice nu sunt deloc niște noțiuni străine.

În această carte se întâlnesc trecutul și prezentul lui Elle Bishop. Cele 2 planuri merg în paralel, deși acțiunea romanului, prezentul, se desfășoară într-o singură zi de vară, pe malului lacului, la Cape Cod. Acesta era locul în care Elle și-a petrecut vacanțele copilăriei. Aici l-a cunoscut pe Jonas, prietenul ei cel mai bun, iubirea ei neîmplinită și tot aici a trăit și cele mai negre clipe ale existenței ei.

Acum, Elle trebuie să facă o alegere între cele două mari iubiri ale sale. Să-l aleagă pe soțul ei, omul de care o leagă o iubire profundă și cei trei copii sau pe prietenul ei cel mai bun, omul pentru care are sentimente puternice și cu care împarte secrete dramatice?

Între trecut și prezent … 

Încerc să nu vă dau prea multe detalii despre această carte. În schimb, îmi doresc să vă stârnesc curiozitatea, pentru că mie mi-a plăcut mult și o recomand mai departe.

Mai sus, spuneam despre cele 2 planuri prezente în carte, trecutul și prezentul. De-a lungul lecturii, primim un soi de raport zilnic al acțiunilor și trăirilor personajelor și, în același timp, autoarea ne dezvăluie câte o parte din trecutul fiecăruia. Dacă prezentul lor ne ridică semne de întrebare, autoarea vine cu detalii din trecut pentru a ne răspunde la întrebări.

La începutul cărții, am bănuit că am de-a face cu o dragoste neîmplinită în tinerețe care, dintr-un motiv sau altul, nu s-a putut concretiza, oamenii se reîntâlnesc și fac cumva să-și împlinească iubirea. „Castelul de hârtie” este mai mult decât povestea de iubire dintre Elle și Jonas. Este o înlănțuire de traume, abuzuri, drame și secrete care privesc întreaga familie, nu doar pe cei doi. Mai mult, titlul cărții este o metaforă care ilustrează fundația fragilă a familiei lui Elle, înțesată de minciuni, abuzuri, infidelități, trădări, toate având rol modelator pentru protagonista cărții.

Dincolo de prejudecăți … 

Nu trebuie să fiți susținători ai infidelității pentru a empatiza cu Elle (nu înseamnă că e musai să fiți de acord cu ea). Oarecum, i-am înțeles alegerea de a-și înșela soțul (Peter) cu prietenul din copilărie (Jonas). Elle și Jonas nu avuseseră niciodată o relație amoroasă, însă erau legați de sentimente puternice și de secrete încărcate de vinovăție, traume pe care le-au avut de cărat în spate toată viața.

Care va fi decizia lui Elle? Pe cine va alege?

Dacă ar fi să-mi mut atenția și spre alte personaje, cred că cel mai dezagreabil personaj este mama lui Elle, extrem de egoistă, superficială și chiar lipsită de sentimente materne, incapabilă să fie apropiată cu adevărat de fiicele ei, însă trecută și ea, la rândul ei, prin traume adânci. Tatăl lui Elle este un alt personaj care mi-a displăcut. Dacă la început mi-a dat impresia unui tată dedicat, dornic de a fi prezent în viețile fetelor lui și de a le aduce un oarecare echilibru, în cele din urmă, s-a dovedit a fi lipsit de coloană vertebrală, fiind dominat de femeile nepotrivite pe care și le-a ales.

Mă opresc aici, pentru că risc să vă dau prea multe detalii. 🙂

„Castelul de hârtie” este o poveste emoționantă, încărcată de drame, conflicte și secrete de familie … Cu toate că este o poveste fictivă, ea își poate găsi foarte ușor locul în societatea vremurilor noastre.

Ați citit cartea? Cum vi s-a părut?

Alte cărți pe care vi le recomand: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *