De multă vreme îmi propun să fac o negresă cu dovlecei dar, până acum, nu s-au aranjat nicicum lucrurile încât să mă lansez în elaborarea reţetei. Asta până zilele trecute când am primit un pachet de bunătăţi de la Bunătăţi din Natură, un mic producător de dulceţuri, gemuri şi siropuri (şi nu numai) din Vrancea. Cred că v-am mai spus că, de când am revenit acasă, îmi doresc să susţin producătorii locali, producătorii români în general şi produsele româneşti artizanale. Artizanale sunt şi aceste bunătăţi. Nu sunt procesate industrial, nu au chimicale ori îndulcitori sintetici, doar fructe româneşti din zona Vrancei şi câteva condimente care să le completeze gustul.

În cutia mea cu bunătăţi era şi un borcan de merdenchiBănuiesc că nu ştiţi despre ce vă vorbesc. Adevărul este că nici eu n-am ştiut de existenţa acestui îndulcitor natural. Merdenchi este un produs tradiţional din zona viticolă Vrancea, o melasă naturală din struguri, care se obţine din must de struguri fiert, fără niciun fel de adaosuri. Ce pot să vă spun este ca a adus un plus de gust prăjiturii mele.

 

 

Ingrediente: 

  • 270g dovlecel răzălit
  • 100g merdenchi
  • 2 ouă mari
  • 70g ulei vegetal
  • 130g făină integrală
  • 30g făină de cocos
  • 15g făină de in
  • 50g pudră de cacao raw
  • 1 1/2 linguriţe praf de copt
  • 1/2 linguriţă scorţişoară
  • un praf de sare

 

Mod de preparare: 

  1. Dovlecelul l-am curăţat de coajă, l-am spălat şi l-am răzălit (pe răzătoarea mare). Am cântărit dovleceii întregi, fără coajă. Dovlecelul răzălit l-am lăsat la scurs într-o sită.
  2. În bolul robotului de bucătărie, am pus ouăle cu praful de sare şi le-am bătut până şi-au dublat volumul. Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei.
  3. În ouăle bătute am încorporat uleiul şi melasa.
  4. Separat, am amestecat ingredientele uscate: făina integrală, făina de cocos, făina de in, pudra de cacao, praful de copt şi scorţişoara. Am cernut amestecul. Puteţi înlocui făina de cocos şi cea de in cu făină integrală. Eu le-am avut în casă şi le-am folosit pentru aromă şi pentru aportul nutritiv. Dacă aveţi copii mai mici, puteţi înlocui pudra de cacao cu pudră de roşcove. Eu aleg să folosesc pudra de cacao raw, pentru că este extrasă prin procedee mecanice, la rece, este un puternic antioxidant natural, întreţine sănătatea inimii şi a sistemului circulator.
  5. Ingredientele uscate cernute le-am turnat peste ouăle bătute. Le-am amestecat cu o paletă de patiserie, cu mişcări circulare, până am obţinut o compoziţie omogenă. Apoi am încorporat dovleceii storşi parţial de apă.
  6. Am folosit o tavă pătrată, de 20×20 cm. Deşi tava mea este din sticlă, am preferat să îmi iau măsuri de precauţie, fiind prima oară când fac o negresă. Am uns tava cu ulei, am tapetat-o cu hârtie de copt şi am uns puţin cu ulei şi hârtia. Aceasta trebuie să iasă în afara marginilor tăvii încât să scoateţi negresa cu uşurinţă.
  7. Am turnat prăjitura în tavă şi am nivelat-o. Am dat-o în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute.

Textura negresei mele este uşor umedă. Parcă a doua zi, după ce a stat bine acoperită, este şi mai bună. Dacă o preferaţi mai uscată (mai puţin uscată decât un chec), lăsaţi-o 25 de minute la copt. Dacă o vreţi umedă, atunci 20 de minute de coacere sunt suficiente. Are un gust intens de ciocolată neagră. Dacă o vreţi mai dulce, turnaţi în compoziţie întregul borcan de melasă. Mie mi-a mai rămas de-un deget pe fundul borcanului.

 

 

Acum ştiţi ce să le pregătiţi copiilor atunci când cer prăjitură cu ciocolată. Această negresă este alternativa sănătoasă la prăjiturile cu ciocolată din comerţ. După preferinţe, puteţi adăuga nuci sau fructe uscate. Negresa o puteţi acoperi cu o glazură sănătoasă făcută din pastă de curmale, banane şi pudră de cacao ori din melasă cu pudră de cacao. Eu am ales să o las simplă, dar vă spun un secret. Merge de minune cu un strat de gem cu dovleac, măr şi scorţişoară pe care-l găsiţi tot la Bunătăţi din Natură. Gemul ăsta este mai mult decât o bunătate. Zici că mănânci prăjitură cu mere cu linguriţa. Puteţi comanda (măcar) un borcan de aici. Ştiu eu de ce am precizat „măcar”. 🙂

Mă opresc pentru că ştiu că v-am făcut poftă, dar nu înainte de a vă anunţa că am un pachet de bunătăţi pentru voi. Pachetul constă într-un sirop natural, o melasă, o dulceaţă de gutui fără zahăr şi un gem de dovleac cu măr şi scorţişoară fără zahăr şi el.

 

Ce trebuie să faceţi? 

 

Să îmi lăsaţi, mai jos, un comentariu în care să-mi spuneţi dacă aţi încercat până acum acest îndulcitor natural, merdenchi, sau orice alt produs marca Bunătăţi din Natură. Dacă nu aţi folosit melasa (merdenchi), în ce reţetă v-ar tenta să o testaţi?

Dacă aţi face negresa mea cu dovlecei, atunci puteţi împărtăşi reţeta cu prietenii ori puteţi da sfoară-n ţară că mai sunt români care fac produse naturale, bune pentru întreaga familie, dar aceasta nu este o condiţie obligatorie de participare la concurs. 🙂

 

Detalii despre concurs

 

  • Primesc cu drag comentariile vostre până joi, 15 martie, la ora 17:00. Voi extrage câştigătorul prin Random.org şi-l voi anunţa cel târziu vineri dimineaţa, în 16 martie, atât pe pagina de Facebook a blogului, cât şi pe blog (printr-un later edit la această reţetă).
  • Concursul se adresează persoanelor cu domiciliul pe teritoriul României.
  • Pachetul de produse îi va fi expediat câştigătorului de Bunătăţi din Natură.

 

Later edit: 

 

Câştigătorul concursului de pe blog este Adi L. Felicitări, Adi!

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

72 Comments on Negresă cu dovlecei şi un cadou pentru voi (P)

  1. Nu am folosit pana acum niciun produs marca Bunatati din natura, si nici melasa. Insa ma documentez pt a gasi cea mai buna si sanatoasa varianta de indulcitor pt a adauga ocazional in preparatele baietelului de 1, 2 ani.

  2. Foarte interesanta reteta!!! Nu am incercat niciodata melasa si nici nu cunosc producatorul dar chiar as vrea sa incerc reteta ta 🙂

    • Şi eu am descoperit producătorul de curând şi tare mă bucur. Dacă încerci reţeta, să-mi spui dacă îţi place. 🙂

  3. Arată f bine negresa! Cu siguranța voi încerca reteta după post. Nu am mai folosit melasa sau alte produse de la Bunătăți din natura.

  4. Nu am folosit melasa si nici alte produse nu am încercat de la acest producător .As vrea sa o incerc la o tarta cu capsuni si pentru o inghețată cu iaurt.Cred ca ar iesi un deliciu .😘
    Rețetă ta merge si fara oua ( as vrea sa fie de post) sau sa înlocuiesc cu alt ingredient ouale? Pare tare gustoasă 😋

  5. Nu am folosit (incă) mesala sau orice alt produs de la Bunătăți din natură, dar m-ai facut curioasă. Sunt tentată să le folosesc produsele pentru rețeta asta de negresă. Ador gustul de ciocolată neagră! 😍

  6. Ce bine arata!
    Bunica mea facea o negres clasica foarte buna si ma gandeam ce varianta sanatoasa am pentru fetita mea.
    Iti multumesc pentru reteta!
    Merdenchi nu am folosit insa abia astept sa il testez.

  7. Nu am folosit însă după ce am citit acest articol, cu siguranță îl voi încerca 😉 în biscuiți sau fursecuri în mod special mi aș dori să l testez, să văd dacă îi este pe plac piciului meu, ca și așa nu prea este prieten cu această textură (chec, prăjitura, briose), le scuipa de cum le simte pe limba, îi place textura mai tare (erupție dentară)

  8. Chiar recent i-am descoperit in Auchan si ma gandeam cat de bine suna toate acele combinatii insa nu stiam cat de ok sunt pentru cea mica (1an si 2 luni), insa acum m-ai facut curioasa, macar iau sa fac pentru noi negresa si pentru ea voi folosi la un preparat ce nu necesita efortul mestecatului 😐

  9. . Desi dulciurile si silueta nu se impaca deloc , eu nu pot renunta nicicum la ele , iar reteta asta este pur si simplu win-win ☺️ Cu sigutanta este pe lista mea ” de incercat ” , intrucat bebe este prea mic pentru a se bucura de reteta ,o testeaza mami pana mai creste 😂

    • Şi eu sunt o iubitoare de dulce şi de ciocolată. De când sunt mamă, optez pentru dulciuri sănătoase. Să ştii că se poate să nu compromitem silueta. 😉

  10. Nu am folosit inca produsele de la bunatati din natura, insa le voi cauta cu siguranta dupa acest articol. Cu ce as putea inlocui merdenchi in reteta intre timp? Arata delicios negresa!

  11. am auzit de aceste produse deoarece eu sunt din zona vrancei, dar trebuie să recunosc că nu le am incercat niciodata.
    deja am tras cu ochiul pe site ul lor si mi au atras atenția dulceata de mure si cea de gutui. Trb sa fac rost cat mai curând si de această melasa ptr a încerca rețeta de negrese.

  12. Buna. Nici eu nu am mai auzit pana acum de merdenchi, dar voi incerca sa indulcesc cu aceasta melasa urmatoarele deserturi pe care le voi pregati pt fetita mea. Multumim.

  13. Bună! Nu am folosit încă produsele de la Bunătăți din natură. Am să încep cu această negresă care cu siguranță ar fi pe placul nostru!

  14. Nu am folosit niciodata aceasta melasa si nici produse ,marca Bunătăți din Natura.
    As folosi chiar in preparatul acesta de prăjitură.

  15. Ca și tine îmi place să cumpăr produse românești, am auzit de ei dar nu am testat produsele lor, cel puțin până acum…. As testa prăjitură ta, clar, și aș mai folosi melasa la biscuiții pe care-i fac Sophiei ca gustare.

  16. Buna! Nu am folosit inca melasa dar e trecuta in comanda pe care am sa o finalizez asta seara (foarte multe produse m-au incantat si am comandat atat pentru noi cat si sa oferim; multumesc!).

  17. Buna. Nu am folosit acest indulcitor, nici nu am stiut de el, iar produse de la ei nu am luat pana acum. Insa as vrea sa incerc indulcitorul dat fiind ca e natural, iar eu incerc sa nu folosesc deloc zahar la retetele pt copii.
    Multumim ca ne-ai oferit ocazia sa aflam de acesti producatori traditionali si sa aflam si despre produse noi.
    Si multumim si pt concurs, desigur 🤗

  18. Nu am folosit pana acum merdenchi. Dar cu siguranța merge bine in briose si alte prajituri. Felicitări pentru blog. Am făcut multe din rețetele postate de tine.

  19. Prajitura arata minunat! Nu am incercat produsele lor si nici indulcitori, insa suna interesat si mi-ar placea sa o fac. Te urmaresc si ti-am incercat zeci de retete:)

  20. Buna! Urmeaza sa testez dulceata de cirese albe de la ei. Melasa am mai folosit pentru noi, insa pentru cel mic as incerca reteta ta de negresa cu dovlecel (adora orice preparat cu dovlecel) si niste waffe cu cacao raw, melasa si alune de padure.
    Multumim pentru inspiratie si recomandari! 😊

  21. Nu am folosit melasa pana acum, dar m-am documentat si are multe propietati benefice organismului. O turta dulce ar merge de minune 😉
    O primavara frumoasa doamnelor si domnisoarelor!

  22. Nu am folosit inca melasa si nici produse Bunatati din Natura, dar sunt convinsa ca reteta de mai sus este in primul rand sanatoasa dar si delicioasa! Abia astept sa o incerc si iti multumesc pentru toate ideile, retetele si lucrurile noi pe care le descopar datorita tie! O zi dragastoasa alaturi de puiuti!

  23. Nici eu nu am folosti pana acum produsele marca „Bunatati din natura”, insa cu siguranta voi incerca incerca sa reproduc aceasta minunta negresa, si va fi si pentru prima data cand gatesc negresa. &_&

  24. Buna Flavia😊Am făcut multe retete publicate de tine.multumesc mult😊
    Pana acum nu am folosit produse de la Bunătăți din natura.Daca auzeam de ele și le găseam pe piața sigur le încercam.Eu caut ce e mai bun pentru Luca😊Vreau sa manance cât mai sanatos.inca o data multumesc mult pentru toate Rețetele.O zi frumoasa!😚

    • Mă bucur să văd că din ce în ce mai mulţi părinţi se îndreaptă spre alimente cât mai sănătoase şi spre o alimentaţie echilibrată. 🙂

  25. Mmm, ce apetisant arata negresele! Si sunt si sanatoase! Neaparat trebuie încercată reteta! De melasa am auzit, însă nu stiam exact ce este! Poate as incerca-o intr-o turta dulce sau biscuiți pentru copii!

  26. Buna! Yummy, arata foarte bine aceasta negresa cu dovlecei. Nu am folosit inca melasa dar cu siguranta o voi incerca in reteta propusa de tine. O zi minunata iti doresc!

  27. Am mancat niste biscuiti indulciti cu o astfel de melasa si sunt f buni. Multumesc de pont. Nu m-as fi gandit sa caut la noi in tara. Vreau sa incerc reteta ta de negresa fara a-i spune sotului si piticei ca este si dovlecel😊.

  28. Ce cuvânt popos ‘ melasa ‘ 😊 ! Nu am folosit dar sunt curioasa de gustul dat din negresa făcută de tine !
    Voi încerca , cu drag !

  29. Nu am folosit inca produsele de la bunatati din natura! Cu siguranta dupa acest articol o să comandăm pentru că ne dorim să avem produse sănătoase pentru puiutul nostru.Multumim frumos că ai impărtăsit cu noi acest pont si bineinteles vom incerca si reteta ta de prăjitură.Mult succes in continuuare citim cu mare interes toate articolele pe care le impărtăsesti cu noi.

  30. Bună ziua! În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru minunatele rețete pe care le postați. Sunt adepta gătitului sănătos și la dvs. pe blog sunt în „elementul” meu, dacă pot să spun așa. Am încercat multe rețete de-ale dvs. și am fost tare mulțumită, de la biscuiții cu griș, până la papanași, brioșe etc. Nu am încercat niciun produs de la „Bunătăți din natură”, dar mi-ar plăcea mult. Cel mai probabil, melasa aș folosi-o la brioșe sau aș pune-o deasupra terciului de ovăz dimineața.

    • Mă bucur că îţi place blogul! Îţi mulţumesc pentru cuvintele frumoase.

      P.S: Mi-aş dori să-mi spui Flavia, fără dumneavoastră. 🙂

  31. Încă nu am folosit produse din aceasta gama, dar recunosc ca suna minunat si am sa ma documentez despre ele. As incerca reteta ta de negresa, noi suntem fani negresa

  32. Nu am auzit pana acum de acest indulcitor, dar sunt foarte curioasa sa il incerc intr-un chec, cum de altfel sunt curioasa sa incerc si produse de la aceasta firma. Probabil voi face o comanda cat de curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *