La noi în casă, granola este foarte îndrăgită la micul dejun. O servim în lapte vegetal, de cele mai multe ori, sau cu iaurt grecesc și fructe. Am găsit în comerț o granola delicioasă, fără zahăr adăugat, pe care am cumpărat-o în repetate rânduri, dar parcă m-am plictisit de aceeași formulă. În încercarea de a găsi gusturi noi, am testat o altă granola, tot din comerț, fără zahăr adăugat, cu cocos și migdale, dar nu a fost chiar ceea ce îmi doream. Am descoperit și un producător local care are niște sortimente delicioase de granola, dar sunt produse în cantitate mică și nu le găsesc întotdeauna.

Povesteam cu o prietenă și îmi spunea că a făcut o granola delicioasă. De fapt, plănuiam de ceva vreme să mă pun şi eu pe treabă, să-mi fac propria granola, dar nu știu de ce tot amânam momentul. De parcă ar fi fost ceva complicat de făcut!

La câteva zile după discuția de care vă spun, m-am înarmat cu cele necesare și m-am pus pe treabă. Și rău îmi pare că nu am făcut-o mai devreme. Ingredientele le-am ales în funcție de ceea ce am avut în casă, timpul de preparare a fost scurt, iar modul de preparare nu a fost deloc pretențios.

 

Ingrediente:

 

  • 200g fulgi de ovăz
  • 30g alune de pădure măcinate (făină)
  • 10g seminţe de cânepă
  • 40g mix de stafide, goji şi merişoare
  • 5g mesquite
  • 40-50g curmale
  • 30-40g smochine uscate
  • 30g ulei de cocos

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Într-un bol încăpător, am pus toate ingredientele solide. Curmalele şi smochinele le-am tăiat în bucăţele mici. Peste ele, am adăugat făina de alune şi pudra de mesquite. Această pudră are o aromă deosebită, dar o puteţi înlocui cu scorţişoară, de exemplu.

 

Pasul 2

După ce am amestecat ingredientele, am adăugat uleiul de cocos şi am amestecat bine, cu mâna. Am lăsat compoziţia să se odihnească cca. 15 minute.

 

Pasul 3

Am tapetat o tavă întinsă cu hârtie de copt, am turnat compoziţia şi am nivelat-o. Să nu vă aşteptaţi să aveţi o compoziţie legată, ca un aluat.

 

Pasul 4

Am încins cuptorul la 140° Celsius şi am dat granola la copt. Am ţinut-o la cuptor timp de aproximativ 30 de minute. La finalul timpului de coacere, am lăsat-o să se răcească şi am pus-o într-un borcan cu capac.

Să faci granola în casă este foarte simplu şi poate vă tentează şi pe voi. Puteţi omite unele ingrediente sau puteţi adăuga altele pe care le preferaţi. Varianta aceasta, cu fructe uscate, nu necesită îndulcitori. Dacă plănuiţi să omiteţi fructele uscate, puţină miere o va îndulci suficient. 🙂

 

 

Tips & Tricks

 

♦ Dacă folosiţi goji, să ştiţi că, în urma coacerii, gustul lor este destul de pronunţat, uşor amărui. Eu le-aș omite data viitoare.

♦ Dacă vă întrebaţi, vă spun de unde sunt unele ingrediente pe care le-am folosit:

  • fulgi de ovăz moi – Solaris
  • alune de pădure măcinate – Lidl
  • mix de stafide, merişoare şi goji – Lidl
  • curmale moi – Lidl
  • ulei de cocos – Sanovita

 

♦ Dacă aveţi obiceiul să cumpăraţi produse Sanovita, să ştiţi că aveţi 15% reducere cu codul „noidoisibebe”. Reducerea este valabilă până la finalul anului pentru orice comandă plasată la ei pe site.

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

 

2 Comments on Granola cu fructe uscate (fără zahăr)

  1. Flavia, recunosc ca nu ma pricep la lucruri de genul. Care e diferenta dintre a consuma amestecul in acest fel si in a-l pune direct in lapte/iaurt la inmuiat? Sau care e avantajul? Multumesc pentru raspuns!

    • Simo, depinde ce şi cum preferi. Pentru copii este mai ok să fie înmuiat, să nu le irite stomacul. Însă eu consum granola ca atare (extrem de rar), în lapte sau în iaurt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *