Astăzi am pentru voi o variantă reinterpretată a clasicului sandwich franțuzesc Croque Madame. Înainte să vă spun cum l-am făcut, vă servesc o porție scurtă de informații.

Croque vine de la verbul „croquer” care înseamnă a ronțăi. Madame înseamnă doamnă în limba franceză.

Sandwich-ul cald Croque Madame a apărut imediat după sandwich-ul (cald și el) Croque Monsieur care și-ar avea originea undeva în anii 1900, într-un bistro din Paris. La originea lui stă o legendă urbană pe care vă invit să o căutăți pe internet. Este posibil să vă amuzați puțin … sau deloc dat fiind faptul că se presupune că autorul acestui sandwich, Croque Monsieur, ar fi fost canibal.

Sandwich-ul Croque Monsier are ca și ingrediente principale pâinea, șunca și brânza, iar sandwich-ului Croque Madame i se adaugă și un ou deasupra care reprezintă pălăria femeilor de la începuturile anilor 1900. În prezent, acestor sandwich-uri li se adaugă tot felul de alte ingrediente, inclusiv sosuri, cum ar fi sosul Béchamel sau Mornay, varianta cu brânză a primului menționat.

După ce v-am servit porția de informații, putem trece la treabă, o treabă care veți vedea că n-are nimic complicat, pentru că am încercat să fac lucrurile cât se poate de simple, dar nu într-un mod clasic, ci cu un twist personal. Feliile de pâine prezente de obicei în sandwich-ul Croque Madame le-am înlocuit cu gofre pufoase, destul de bogate în proteine (aprox. 10g/bucată), dar și în calorii (undeva la 210 calorii/bucată). Savurate o dată la ceva vreme nu fac rău siluetei … În plus, această rețetă poate fi o idee de masă rapidă, îndrăgită de întreaga familie.

Ingrediente: 

Pentru 2 porții (4 gofre)

  • 2 ouă
  • 100g făină integrală
  • 100g chefir
  • 30g unt (topit)
  • 15-20g parmezan (ras fin)
  • 1/2 lgță praf de copt
  • sare
  • piper

Pentru servit

  • 80-90g cașcaval
  • 80-90g șuncă
  • 2 ouă
  • cepșoară

Mod de preparare: 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de compoziția pentru gofre. Într-un bol, am amestecat ouăle, chefirul, sarea și piperul proaspăt măcinat. Am adăugat ingredientele uscate, făina, praful de copt și parmezanul ras fin. Apoi, am încorporat untul topit și răcorit.

Pasul 2

Am încins aparatul de gofre (Duraceramic de la Breville, în cazul meu). Când plăcile au fost încinse, le-am uns cu puțin ulei de măsline. Am pus câte 2 linguri de compoziție în fiecare formă, am închis capacul și am lăsat gofrele la copt timp de 5 minute, puțin mai mult decât mi-a indicat semnalul luminos al aparatului.

Gofrele au ieșit super bune, crocante în exterior și pufoase în interior.

Pentru a obține gofre gustoase, contează, bineînțeles, ingredientele din care faceți aluatul, dar este foarte important și aparatul pe care îl folosiți. Al meu sper să mă țină mult și bine, pentru că își face excelent treaba.

Pasul 3

Cât gofrele s-au copt, am pregătit ingredientele pentru servire: cașcavalul l-am răzuit (pe răzătoarea mare), șunca am tăiat-o în felii mici și subțiri (cumpăr una cu eticheta curată), iar ouăle le-am gătit sub formă de ochiuri, dar le puteți și poșa dacă vreți să fie gătite într-un alt mod. De asemenea, am pregătit și o salată de roșii, castraveți și oțet balsamic cu care să servim sandwich-urile.

Pasul 4

Cum am asamblat această variantă reinterpretată a sandwich-ului Croque Madame? Pe o gofră am pus cașcaval, felii de șuncă și din nou cașcaval. Am pus a doua gofră. Am adăugat pe ea puțin cașcaval și oul. La final (cu sau fără ou, cum preferați), am dat sandwich-urile la cuptor, (preîncălzit) la 160°C, timp de 3-5 minute, cât să se topească cașcavalul și să servim sandwich-urile calde.

Aceste 2 porții le-am pregătit pentru mine și Antonia și au reprezentat o masă foarte sățioasă pe care Antonia mi-a cerut să o repet cât de curând. A fost pe gustul ei. Poate am reușit să vă inspir și pe voi. Dacă este cazul, vă aștept să reveniți cu un feedback după ce încercați rețeta.

Alte rețete de gofre sărate:

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *