În ultima vreme nu am făcut activităţi noi pentru că vremea a fost suficient de generoasă încât să ne lase să profităm de spaţiile deschise, de verdeaţă, de groapa cu nisip, de tobogane şi de leagăne. Însă, toamna îşi face simţită prezenţa şi ploile devin tot mai dese. Ieri i-am pregătit Antoniei o activitate de sortare a culorilor. Sinceră să fiu, o plănuiam de multă vreme, însă nu mai găseam nicicum timp ca să o pregătesc. M-am apucat de ea în weekend şi am terminat-o ieri. Recunosc că m-a împins de la spate vremea neprietenoasă.

 

sortare culori

 

Materiale: 

  • pungi albe (simple)
  • carioci
  • piese Lego

 

Principiul este ca fiecare pungă să aibă o altă culoare în funcţie de culorile pe care le au piesele Lego. Iniţial, aş fi vrut să optez pentru pungi colorate, însă nu am găsit în toate culorile pe care le voiam. Am cumpărat pungi albe, le-am desenat, le-am decupat şi apoi le-am colorat. În centrul fiecărei pungi am desenat 2 cercuri de mărimi diferite, cel mic în interiorul celui mare. M-am folosit de 2 boluri din bucătărie. Cu ajutorul unui cutter am decupat cercul mic. În interiorul pungii am pus o revistă încât să nu decupez ambele părţi. La final pungile semănau cu nişte maşini de spălat :).

 

sortare culori

 

Când pungile au fost desenate şi decupate, am trecut la etapa următoare: coloratul. Piesele Lego ale Antoniei sunt galbene (nuanţe diferite), roşii, albastre (nuanţe diferite), portocalii, gri, roz (nuanţe diferite), albe, mov, verzi (nuanţe diferite) şi negre. Am considerat că o primă dificultate ar fi să sorteze nuanţele corect, adică galbenul mai închis să nu-l confunde cu portocaliul. Jocului i-am adăugat o dificultate suplimentară: unele pungi le-am colorat într-o singură culoare, altele în 3 culori. I-am lăsat libertatea să pună piesele albe în care pungă vrea ea având în vedere că această culoare se regăsea pe toate pungile. Nu voiam să o induc în eroare. După ce am terminat pungile, le-am prins gurile cu câte două bucăţele de scotch încât să nu fie tentată să pună piesele prin partea superioară a pungii.

 

Am pus pungile la nivelul ei şi am repetat împreună culorile încât să mă asigur că le distinge. A început să sorteze piesele foarte hotărâtă :). M-am bucurat să văd cum găseşte soluţii care să îi uşureze munca. În loc să se aplece după fiecare piesă Lego, a făcut câte un bloc cu câte 5-6 piese pe care le-a desfăcut în faţa pungilor şi le-a pus în funcţie de culoare. Aşa cum mă aşteptam, a fost tare încântată de noua activitate şi cred sunt sigură că o vom repeta în curând.

 

sortare culori

 

Beneficii:

  • contribuie la dezvoltarea coordonării între mână şi ochi.
  • îl ajută pe copil să diferenţieze şi să asocieze culorile.
  • dezvoltă capacitatea de concentrare.

 

Sfat: 

Nu aruncaţi cercurile pe care le decupaţi. Le puteţi folosi pentru cartonaşe care să reprezinte diferite emoţii.

 

 

Alte jocuri şi activităţi:

 

10 activităţi pentru călătoriile lungi

Activităţi, jocuri şi jucării pentru copii peste 2 ani

Activităţi pentru copii peste 18 luni

Activităţi, jocuri şi jucării pentru copii peste 18 luni

Activităţi, jocuri şi jucării pentru copii peste un an (12-24 luni)

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

17 Comments on DIY: Joc de sortare a culorilor

  1. Îmi amintesc că atunci când era Eliza mică, făceam şi eu o mulţime de activităţi cu ea. Acum la bebe2 îmi dau seama că nu mai am aceeaşi răbdare. Bine, şi el e un copil total diferit, e mult mai energic. Sora-sa stătea minute în şir într-un loc să analizeze o jucărie şi să facă o activitate. La el se vede de pe acum că nu e cazul.

    • Cu doi mă gândesc că e diferit. Antonia a fost mereu un copil extrem de energic. Am prietene cu copii tare liniştiţi. Mi-aş dori din când în când :)). În concluzie, activităţile sunt musai. Trebuie să aibă mereu ceva de făcut.

  2. Esti geniala! De cand te-am descoperit te citesc cu sufletul la gura! Uneori rad, alte ori plang dar cert e ca nici un articol nu ma lasa fara emotii! Te pup mult, mult si sa nu indraznesti sa te opresti din ceea ce faci! ?

    • M-a emoţionat comentariul tău! Îţi mulţumesc din suflet. Mă bucur că reuşesc să-mi transmit mai departe emoţiile şi stările ;).

    • Să ştii că nu-i atât de complicat pe cât pare. Cu aceeaşi idee am pornit şi eu, dar a mers repede partea cu desenatul şi tăiatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *