Photo by Thought Catalog on Unsplash

 

Cum aţi defini relaţia voastră cu cărţile, cu cititul în general? Răspund eu prima. Când eram copil nu-mi plăcea să citesc, deşi părinţii mei au fost amândoi pasionaţi de lectură şi am crescut într-o casă în care se găseau multe cărţi, chiar foarte multe. Au încercat să-mi insufle pasiunea lor, dar nu s-a prins de mine. Nu atunci. Am citit, de nevoie, lectura obligatorie pentru şcoală şi vreo 2-3 cărţi suplimentare. Cu toate acestea, materia mea preferată a fost limba şi literatura română. Ciudat, nu?

Odată cu trecerea timpul, ceva s-a schimbat. Nu ştiu când, cum şi nici de ce, dar m-am îndreptat mai mult spre lectură şi astăzi cărţile îmi sunt unele dintre cele mai bune mijloace de relaxare. Îmi plac biografiile, beletristica, cărţile bazate pe poveşti adevărate, de viaţă şi cărţile de psihologie. Cărţile de parenting, de exemplu, le citesc mai greu, dar nu le exclud din lista mea, pentru că îmi deschid calea spre învăţare.

Studiile recente arată că mai mult de jumătate dintre români nu citesc nici măcar o carte într-un an. Din păcate, în Europa, suntem pe ultimul loc la citit. Dacă în vremea părinţilor mei cititul era o plăcere, o evadare, un obicei sănătos, în zilele noastre, devenim campioni la lipsa plăcerii de a citi.

 

Ce am învăţat de când am început să citesc? 

 

Cărţile creionează lumi, decodifică alte culturi şi obiceiuri, deschid suflete şi minţi. Nu cred în lipsa plăcerii de a citi. Cred că persoanele care spun că nu le place să citească nu au găsit încă lectura potrivită, cartea care să li se potrivească. Şi ea nu apare dacă refuzăm lectura cu vehemenţă. Cărţile ne educă şi o lume educată nu poate fi una urâtă, nu? Lectura înseamnă investiţie de timp în propria persoană, în dezvoltarea personală. Ştiaţi că, pe lângă partea educativă, cititul ne prelungeşte viaţa? Un studiu făcut la Universitatea Yale arată că 30 de minute de lectură pe zi ne poate prelungi viaţa cu 2 ani.

Cititul este molipsitor. Cu cât am avut în jurul meu mai mulţi oameni preocupaţi de lectură, cu atât mi-am dorit şi eu mai mult să citesc. Cred că este şi acesta un motiv pentru care vă povestesc, pe blog, despre cărţile pe care le citesc. Îmi doresc ca oamenii să se deschidă mai mult spre lectură.

 

De unde îmi procur cărţile şi ce fac cu ele după ce le citesc?

 

Cărţile mi le cumpăr sau le primesc. Rar mi s-a întâmplat să le împrumut. Spaţiul nu mi-a permis să-mi fac o bibliotecă acasă şi nici nu ştiu dacă vreau să am una. Deocamdată, am câteva cărţi de care nu pot să mă despart şi le ţin în dulap. Restul cărţilor le citesc şi le dau mai departe la prieteni, la cunoştinţe ori unor oameni care au nevoie de ele. Chiar şi pe blog am dat câteva, în trecut.

Ştim bine că nu toţi oamenii îşi permit să cumpere cărţi ori, pur şi simplu, li se pare inutil să dea banii pe ele. Pentru asta există bibliotecile. Avem biblioteci în ţară, dar nu toate deţin titluri variate. Unele au chiar foarte puţine cărţi. Din acest motiv, anul acesta, am donat câteva volume bibliotecii din Târgu-Mureş. Majoritatea au fost cărţi de parenting la care îmi doresc să aibă acces şi alţi părinţi şi să înveţe ceva din ele.

 

Citesc şi dăruiesc

 

Cred cu tărie că nimic nu-i întâmplător pe lumea asta. De curând, mi s-a ivit din nou ocazia să donez cărţi. Mai exact, să contribui la o campanie care îşi propune să îmbogăţească fondul de carte al bibliotecilor publice rurale, iniţiată de Centrele Comerciale Auchan şi Aushopping în parteneriat cu Educab. Campania își propune să adune, cu ajutorul comunității, peste 3.000 de cărți pentru bibliotecile publice din mediul rural. Aceasta se desfăşoară în mai multe Centre Comerciale Auchan şi Aushopping din ţară (17 centre comerciale din 11 oraşe), dar eu voi face referire la cel din Cluj, pentru că este cel mai aproape de mine. 🙂

 

 

În perioada 23 noiembrie – 7 decembrie, clienții Centrului Comercial Auchan Cluj Iris sunt așteptați cu minimum două cărți pentru a fi donate în cadrul campaniei. Pentru fiecare două volume donate, primii 100 de donatori, primesc  câte un loz răzuibil,  prin care câștiga garantat unul dintre următoarele premii: semn de carte sau lampă de citit cu clips. Mai mult, toţi donatorii de carte intră automat în tombola pentru marele premiu – un Kindle, oferit în fiecare Centru Comercial Auchan sau Aushopping participant în campanie. Pentru a dona și a te înscrie în tombola premiilor de campanie, este nevoie să te înscrii online pe website-ul dedicat campaniei: http://bit.ly/BibliotecaCluj, până pe data de 2 decembrie inclusiv.

Programul de donare a cărților este următorul:

  • Vineri (23 noiembrie, 30 noiembrie, 7 decembrie): 14 :00 – 20 :00
  • Sâmbătă (24 noiembrie, 1 decembrie): 11 :00 – 17 :00
  • Duminică (25 noiembrie, 2 decembrie): 11 :00 – 17 :00

De asemenea, puteți urmări detalii și pe pagina de Facebook a Centrului Comercial Auchan Iris Cluj.

 

Ştiti ce ne arată această campanie? Că putem fi uniţi în anul centenarului pentru biblioteca centenară, că putem dona din puţinul nostru, cu un efort minim, pentru binele comunităţii, pentru a contribui la dezvoltarea educaţională pe plan local, pentru a diversifica titlurile care se găsesc în biblioteci, pentru a le facilita celorlalţi accesul la informaţie şi implicit pentru a-i ajuta în dezvoltarea lor.

 

Eu am ales să donez 4 cărţi, foarte diferite, pentru a contribui la diversitatea de care vă vorbeam mai sus:

 

 

♥ Nojoud, divorţată la 10 ani de Nojoud Ali şi Delphine Minoui- o carte descrie în detaliu anumite tradiţii şi aspecte culturale din Yemen, oferă detalii despre viaţa de familie, despre rolul femeii. Este o poveste adevărată despre curaj şi determinare, despre o parte a lumii care trăieşte atât de diferit faţă de noi, europenii.

♥ Oscar şi Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt – un roman despre suferinţă şi optimism, care mi-a pătruns în suflet.

♥ Magia ordinii de Marie Kondo – vorbeşte despre o metodă surprinzătoare care ne ajută să ne organizăm casa.

♥ Medicină, nutriţie şi bună dispoziţie de Dr. Simona Tivadar – o culegere de texte ale doamnei doctor care îşi doresc să descreţească frunţi, dar şi să spulbere mituri legate de mâncarea sănătoasă, vitamine, antioxidanţi, tratamente miraculoase inofensive ori mincinoase sau chiar periculoase. Autoarea îşi doreşte ca lumea să ia decizii informate, nu bazate pe breaking news, ca oamenii să aleagă responsabil în mâinile cui îşi pun sănătatea.

 

♥ ♥ ♥

 

Haideţi să ne implicăm împreună! Eu am şi pentru voi o carte, un semn de carte + o mică surpriză. Ce trebuie să faceţi pentru a intra în posesia lor?

  1. Să îmi lăsaţi un comentariu şi/sau o poză cu cărţile pe care aţi ales să le donaţi în această campanie. Aştept comentariile şi pozele voastre pe Facebook, la postarea cu acest articol, până în 7 decembrie.
  2. La finalul campaniei, voi extrage câştigătorul prin random.org. Tot atunci vă voi dezvălui şi titlul cărţii care va merge la voi. Până atunci, vă dau un indiciu: este una dintre cărţile mele preferate.

 

Sper să ne implicăm în număr cât mai mare! 🙂

 

Nu uitaţi: sharing is caring!

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

6 Comments on Citim şi dăruim (+ surprize pentru voi)

  1. Pe modelul KonMari, în ultima vreme am devenit foarte selectivă în privința cărților pe care le păstrez. Așa că postarea ta vine la fix! Chiar zilele trecute mă gândeam că am vreo 3-4 cărți de donat, pe care nu vreau să le arunc pentru că merită să ajungă în mâini bune și să fie citite, dar nici nu m-am atașat destul de tare de ele încât să le țin. Așa că o să trec pe la Auchan Iris, mi se pare o idee foarte faină cea cu adunatul cărților.

    • Modelul KonMari am inceput sa il urmez si eu in unele privinte. 🙂

      Doamne fereste sa le arunci! Nuuu! Sunt multi oameni pe care i-ar face fericiti o carte. Daca vrei, poti participa si la concursul (sa ii zicem asa) organizat de mine. Promit ca va fi o carte frumoasa. 🙂

  2. Cand am fost in Anglia eram in organizatia ROTARACT (Rotary pt tineri) si am facut o colecta de carti pentru biblioteci sarace din Romania si Bulgaria. Ce fain ca exista oameni care fac asa ceva! Eu nu stiu daca mai am carti de donat, tocmai mi-am schimbat la bookswap o parte din ce aveam de dat, dar am la Mures o gramada. Exista vreun deadline pt campania asta?
    <3 <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *