Nu-mi vine să cred că într-o lună este Crăciunul. Nu știu când a trecut anul. Sărbătoarea mea preferată îmi bate la ușă. Pentru mine, luna decembrie are un farmec aparte, în ciuda frigului de afară (cu care nu mă prea împac). De obicei, nu-mi vine să fac nimic în stil crăciunesc înainte de această lună. Totuşi, anul ăsta mi-am schimbat obiceiurile. Nu m-am apucat de împodobit casa din noiembrie, dar un lucru crăciunesc tot am făcut: am scos cărţile de Crăciun de la naftalină. Mai mult decât atât, am ascultat şi câteva colinde scurte, în franceză şi în limba engleză. Nu mă înţelegeţi greşit! Sărbătoresc şi eu pe limba noastră, dar cărţile muzicale ale copilei sunt în aceste 2 limbi. Şi am mai făcut ceva. Am comandat câteva cărţi de poveşti, tot de Crăciun, bineînţeles, să mă asigur că nu mă prinde decembrie fără cărţi noi, cu poveşti frumoase, de citit copilului. Ştiţi deja că-mi place să mă organizez din timp. E numa’ bună organizarea asta, pentru că îmi dă ocazia să vă povestesc şi vouă despre câteva dintre cărţile minunate pe care le avem. Ştiţi voi, poate vă ajută să-l inspiraţi pe Moş Nicolae. 🙂

 

„Moş Crăciun” de Mauri Kunnas 

Nu-mi plac exagerările, dar cred că aceasta este cea mai frumoasă carte de Crăciun pe care am văzut-o vreodată. Ilustraţiile sunt superbe, iar povestea nu este încă o poveste cu Moş Crăciun, ci povestea autentică, în care este suprinsă viaţa de zi cu zi a moşului, a spiriduşilor şi a renilor. Eu o numesc carte de colecţie, care neapărat trebuie lăsată moştenire şi generaţiilor următoare.

 

„Când vine Crăciunul?” de Antonie Schneider

Această carte are 24 de poveşti scurte, câte una de citit în fiecare zi de decembrie, până la Crăciun. Eu îi spun calendarul literar de Advent. 🙂 Personajul principal al poveştilor este acelaşi, un ursuleţ nerăbdător care vrea să ştie când vine Crăciunul. Pentru a-i uşura aşteptarea, din 1 decembrie, ursoaica îi citeşte 24 de poveşti, câte una pentru fiecare zi rămasă până la frumoasa sărbătoare de iarnă. Fiecare poveste este o lecţie despre iubire, speranţă, bunătate şi răbdare.

 

„Crăciun fericit, Matei!” de Brigitte Weninger şi Eve Tharlet

Iepuraşul Matei este protagonistul unei serii întregi de cărţi pentru copii. Printre ele se numără şi aceasta, „Crăciun fericit, Matei!”. Anul trecut, în preajma sărbătorilor de iarnă, era cartea preferată a Antoniei. Am citit-o de atâtea ori încât acum o ştiu pe de rost. Mesajul poveştii este unul plin de însemnătate, exact despre ceea ce ar trebui să fie Crăciunul, despre bucuria şi magia de a dărui. Pădurea era ninsă toată şi animalele nu mai găseau mâncare sub stratul gros de omăt. Familia lui Matei avea cămara plină de provizii. Iepuraşul Matei horărăşte să le hrănească şi pe animalele din pădure, fără să se gândească că familia sa ar putea rămâne fără mâncare peste iarnă.

 

„Poveşti de Crăciun” de Mictariu Crina

În această carte veţi găsi 3 poveşti, câte una despre personajele principale ale Crăciunul: Moş Nicolae, Moş Crăciun şi renul Rudolf. Copiii vor descoperi de ce Moş Nicolae pune cadourile în ghete, care este povestea lui Moş Crăciun şi de ce îi străluceşte lui Rudolf nasul.

 

„Povestea primelor daruri de Crăciun” de Axel Hambraeus 

De ce facem cadouri în preajma Crăciunul? Cum le răspundem copiilor la această întrebare? Axel Hambraeus, autorul suedez al acestei cărţi, a scris această poveste pornind de la tema biblică a sărbătorii şi le vorbeşte copiilor, pe înţelesul lor, despre bunătate şi dorinţa de a-i ajuta pe ceilalţi. Ilustraţiile delicate dau farmec poveştii şi ne ajută să vedem lucrurile simple, magia autentică a Crăciunului, dincolo de consumerismul zilelor noastre.

 

 

„Musical Christmas” (Usborne)

Cartea are 5 cântece de Crăciun în limba engleză şi câteva pagini în care sunt povestite şi ilustrate lucrurile pe care copiii le fac în ajunul Crăciunului: se joacă în zăpadă şi împodobesc bradul de Crăciun. Cred că nu există copil care să nu fie atras de o carte cu butoane, care cântă. Este un mijloc frumos de a-i introduce pe cei mici în spiritul sărbătorilor de iarnă.

 

„Pop-up Christmas” (Usborne)

Este o carte care prinde viaţă atunci când este deschisă. Fiecare pagină are câte o scenă festivă, specifică sezonului: fulgii mari se aşază peste case şi copaci, elfii au făcut un om de zăpadă în faţa atelierului lui Moş Crăciun, alţi elfi împachetează ultimele cadouri pentru copii şi, în cele din urmă, Moş Crăciun şi renii săi zboară cu sania doldora de cadouri, pe cerul înstelat. Un cadou magic pentru cei mici.

 

 

Dacă nu cunoaşteţi un reprezentat Usborne, v-o recomand pe Camelia de la Vivi’s Bookland. Credeţi-mă că i-am testat răbdarea. 🙂 Cred că are resurse nelimitate.

 

Voi ce cărţi frumoase de Crăciun ştiţi?

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

 

Un comentariu on 7 cărţi minunate de Crăciun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *