Sursa foto: Pexels.com

 

Sunteți pregătiți de școală? Cu toții și cu toate cele necesare? 

Inspirația acestei postări vine de la Natalia Dabija, de pe grupul Organizează. Economisește. Trăiește!, un grup educativ, util, pe care vi-l recomand cu căldură. Natalia postase acolo un checklist pe care eu îl adaptez aici, în funcție de lucrurile pe care le-am pus noi pe listă înainte de începerea școlii. Dacă mă citiți de ceva vreme, știți că sunt destul de organizată și îmi place să fac lucrurile din timp, pe rând.

 

Checklist înainte de începerea școlii

 

Task no. 1 – Pregătirea emoțională

Pentru mine, aceasta este cea mai importantă sarcină din acest checklist și am început să mă ocup de ea cu câteva luni bune înainte de începerea școlii. Vă las mai jos câteva articole pe care le-am scris pe acest subiect. 

În altă ordine de idei, emoțiile Antoniei încep să iasă la suprafață și încercăm să le gestionăm cum știm mai bine. Emoțiile mele sunt „cuminți” deocamdată, dar mă văd foarte agitată luni dimineața, pe 13 septembrie. 🙂

 

Task no. 2Sortarea hainelor

Avem obiceiul să organizăm dulapurile, în special al Antoniei, de la un sezon la altul, deci nu facem asta doar cu ocazia începerii școlii. Avem obiceiul de a sorta hainele, iar cele rămase mici, care sunt în stare bună, marea majoritate le pregătim în cutii și le donăm. 

Tot acum încercăm să facem un necesar, să vedem de ce avem nevoie în materie de haine și încălțăminte, căutăm cele mai bune prețuri, ș.a.m.d. O parte din haine le-am cumpărat deja, dar ne-au mai rămas pantofii. 

 

Sursa foto: Pexels.com
 
Task no. 3 – Cumpărarea rechizitelor și a ghiozdanului

Învățătoarea Antoniei a propus să facem o comandă comună pentru rechizite, pentru ca toți copiii să aibă aceleași obiecte, lucru care ni s-a părut foarte potrivit. Am primit un necesar cu prețurile aferente (să știm exact pe ce dăm banii). Împărtășesc cu voi lista primită în cazul în care aveți nevoie să știți care sunt rechizitele de care are nevoie un copil care începe clasa 0. Este posibil ca nevoile să difere în funcție de școală/învățător. Menționez că Antonia va merge la o școală privată. Nu știu în ce măsură pot să difere cerințele legate de rechizitele de la o școală la alta.  

COMUNICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ

  • Caiet special pentru scriere – 2 buc. (Editura NUMLIT)
  • ALFABETAR CP Clasa pregatitoare (Editura NUMLIT)
  • Mapă ROȘIE (tip plic)

MATEMATICĂ ȘI EXPLORAREA MEDIULUI

  • Caiet special de matematică – 1 buc. (Editura NUMLIT)
  • Mapă VERDE (tip plic)

DEZVOLTARE PERSONALĂ

  • Mapă PORTOCALIE (tip plic)

ARTE VIZUALE  BLOC DE DESEN A4- hârtia de cel puțin 160 mg

  • Acuarele 12 culori- COLIBRI
  • Pensule – 1 buc. (din fiecare mărime – nr. 12, 8, 2/de la una din firmele GOLD LINE, BOMEGA, BYANYO, ONE BRUSH, SCHOOL FRIENDLY)
  • Recipient pentru apă
  • Mapă transparentă (tip plic)
  • Cutie din plastic (nu foarte mare, cât să încapă: pensulele, recipientul pentru apă, acuarelele și șervețelele umede)

ABILITĂȚI PRACTICE

  • Lipici solid KORES
  • Foarfecă cu vârf rotunjit
  • O cutie de plastilină
  • O planșetă pentru plastilină (format A4)
  • Mapă GALBENĂ (tip plic)

MUZICĂ ȘI MIȘCARE

  • Caiet de muzică (spațiul dintre liniatura portativului să fie mai mare)
  • Mapă albastră ( tip plic)

+

  • Învelitori manuale și caiete
  • Etichete cu nume

Din punctul meu de vedere, achiziționarea rechizitelor este un ritual părinte-copil, care face parte din pregătirea pentru noua etapă. Pe lângă comanda comună, câteva obiecte le-am avut noi de cumpărat. Antonia a ales exact ceea ce și-a dorit: 

  • Penar tip carte care să conțină: creion grafic (3 buc.), pix roșu, pix verde, radieră, ascuțitoare, creioane colorate, riglă mică (15 cm.). 
  • Ghiozdan. Ni s-a recomandat să nu alegem un ghiozdan foarte mare. Dacă bine rețin, al Antoniei are 32 cm. 
  • Kit Covid: dezinfectant pentru mâini, un pachet mic de șervețele antibacteriene, 3 măști de protecție. Mi-aș fi dorit tare mult ca acest kit să nu fie pe lista nostră, ca vremurile să fie altele, însă suntem nevoiți să ne adaptăm.
  • Pentru educație fizică: adeverință medicală (care să ateste că Antonia este aptă pentru efort fizic), tricou pentru sport (va fi cel de la uniformă), pantofi sport, pantaloni pentru sport și rucsac pentru echipament.

Antonia a fost atât de entuziasmată să-și aleagă penarul și ghiozdanul (a fost foarte hotărâtă în aceste privințe și a știut exact ce vrea) și să-și organizeze penarul! Școala este tare așteptată! 🙂

 

Task no. 4 – Update la nivel de spațiu (ordine în cameră, achiziționarea biroului, etc.)

Am reorganizat puțin camera Antoniei, dar nu doar pentru că începe școala, ci și pentru că a devenit posesoarea unei căsuțe din lemn (am pus-o în curtea cabanei). Am mutat acolo bucătăria pe care o avea în cameră și câteva jucării. În camera ei, am mai montat 2 etajere pentru a putea reorganiza și mai bine spațiul. 

Deocamdată nu i-am achiziționat biroul, pentru că, din câte am înțeles, în clasa pregătitoare nu va avea teme de făcut, așa că ne-am hotărât să mai așteptăm și să cumpărăm biroul mai târziu. 

 

Task no. 5 – Revenirea la trezirea de dimineață

Antonia este un copil matinal (dintotdeauna!), însă m-a surprins în această vacanță, pentru că, în mare parte, s-a trezit la ore mai târzii decât o făcea de obicei. Este adevărat că și ora de culcare a fost puțin decalată, așa că avem nevoie să ne reintrăm în ritm, trezirea să fie la 7:00 și ora de culcare să nu fie mai târzie de 21:00. 

 

Task no. 6 – Ce facem după prima zi de școală? 

Vreau ca adaptarea să-i fie cât mai ușoară și, în acest sens, plănuiesc ca prima zi după școală să fie altfel. Măcar prima săptămână vreau să fie altfel, dar să vedem cum ne ies lucrurile. Mi-ar plăcea să mergem la un film, să ieșim la o pizza … Încă nu știu exact, dar vreau să avem măcar prima dupămasă altfel, fără muncă sau alte task-uri administrative. 

 

După începerea școlii, mai avem de achiziționat uniforma (task no. 7). 

Recunosc că am avut o dilemă în privința florilor. De fapt, până acum câteva zile nici nu m-am gândit că ar trebui să-i cumpărăm flori învățătoarei în prima zi de școală. Mie nu-mi prea place acest „trebuie”, așa că îl înlocuim cu „ne-ar face plăcere să îi dăruim învățătoarei un buchet de flori”. Punem și florile pe checklist, că altfel e posibil să pună emoțiile stăpânire pe mine și să uit de ele. 🙂

 

Sper ca informațiile de mai sus să vă fie de folos! Mi-ar plăcea să împărtășiți din experiența voastră.

Care este checklist-ul vostru?

Ce ați bifat până acum?

Care sunt rechizitele pe care a trebuit să le cumpărați? 

 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *