Sursa foto: Pexels.com

În mai puțin de o lună, Antonia va începe școala. Ne pregătim pentru această etapă, toți 3, de câteva luni bune. În primăvară, am scris 2 articole despre acest subiect. Primul a fost despre cum știm dacă cei mici sunt pregătiți de școală, iar al doilea despre cum ne ajutăm copiii să se adapteze la școală, ambele scrise după ce am asistat la un workshop susținut de un psiholog și am adunat mai multe informații pe aceste teme. 

 

Ce am făcut până acum? 

👉 Am discutat muult despre școală, despre ce se întâmplă acolo, cu ce este diferită față de grădiniță (copiii au griji la care poate noi nici nu ne gândim). Am încercat să setăm așteptări realiste, să identificăm frici și să le „tratăm” de la bun început.
👉 Am vizitat școala. 
👉 Am cunoscut învățătoarea. Antonia a avut parte chiar și de puțin timp doar cu ea. Din fericire, a plăcut-o din prima clipă.
👉 Am cumpărat ghiozdanul. A fost un pas concret care ne-a arătat că școala ne bate la ușă. Și, dacă mai era nevoie, a fost pasul care a adus și mai multă nerăbdare și entuziasm.
👉 Am citit cărți pe subiect. Așa cum știți deja, cărțile îi ajută pe copii să se adapteze la diferite situații. 
 

Pentru perioada care stă să înceapă în curând, am făcut un research în privința cărților. Am căutat, m-am interesat și am cumpărat câteva cărți potrivite pentru începerea și adaptarea la școală. Le găsiți mai jos. Sper să vă fie de folos! Aștept să completăm lista împreună și să-mi lăsați recomandările voastre.

 

Cărțile citite până acum

 

  • Mami, nu sunt prea mic să merg la școală” – Catherine Leblanc, Dany Aubert (Editura DPH). 

Lui Martin îi place foarte mult să fie mic, iar surioara lui abia așteaptă să se facă mare! Martin este îngrijorat de faptul că, peste puțin timp, va începe școala. El încearcă să-și convingă părinții că este încă prea mic pentru asta. Părinții înțeleg teama micuțului și încearcă să-l ajute să se pregătească pentru această nouă etapă din viața lui. Cartea o găsiți aici

 

  • „Țup. Nu ai nevoie de aripi ca să poți zbura” – Alex Donovici (Editura Curtea Veche). 

Cu această ocazie, ne-am completat colecția cu Țup, aceasta fiind a patra carte în care copiii vor descoperi aventurile micuței ciocârlii. Ea și prietenii ei vor merge la școală, unde vor învăța lucruri importante. Cea de-a patra carte cu Țup este despre prietenie, iertare și bunătate, dar tratează și subiectul diversității și al bullying-ului. Cartea o găsiți aici

 

  • „Învățăm? Ce plăcere!” – Brigitte Weninger (Editura DPH). 

Sim, șoricelul, știe deja să scrie și să citească. L-a învățat mama lui. Prietenii săi își doresc să poată învăța și ei aceste lucruri minunate. Așa că, împreună, creează o școală în pădure pentru ca Sim să-i poată învăța tot ce știe. Puțin câte puțin, fiecare dintre ei contribuie ca profesor, deoarece realizează că mereu se poate învăța ceva de la cei din jur. Astfel, cu toții se transformă la rândul lor în elev și profesor, pentru beneficiul tuturor. Cartea o găsiți aici

 

  • „Un elf la școală” – Gudule, Gregoire Mabire (Editura Nomina). 

La început de an școlar, noul coleg de clasa era chiar un elf. Deși serios și inteligent, micuțul elf era considerat diferit de toți ceilalți, iar asta l-a făcut să devină ținta răutăților colegilor săi. O poveste pe baza unui subiect actual – bullying-ul din școli, scrisă și ilustrată hazliu, pe înțelesul celor mici. Cartea o găsiți aici

 

  • „Malala și creionul magic” – Malala Yousafzai (Editura Arthur). 

Cartea de față este adaptarea poveștii lui Malala, pe înțelesul copiilor. Malala poate fi un model și o sursă de inspirație pentru cei mici, cu atât mai mult cu cât este o persoană reală, care continuă să lupte pentru lucrurile în care crede. 

Cartea este frumos ilustrată, iar episodul împușcării este relatat simbolic. Nu sunt oferite detalii exacte despre atac, rămânând la latitudinea părinților cum doresc să abordeze acest subiect. Cartea o găsiți aici

 

  • „Conni merge la școală” – Liane Schneider (Editura Casa). 

Conni este tare îndrăgită de cei mici, iar experiența ei legată de începerea școlii este binevenită. Povestea îi trece pe copii prin sentimente și neliniști cu care ei deja probabil se confruntă. Cartea o găsiți aici

 

  • „Mama se teme de școală” – Sandra Nelson (Editura Univers). 

Mama nu se poate despărți de copil. Ar face tot ce poate pentru a pleca acasă cu tot cu el: amână despărțirea, intră în sala de clasă împreună cu copiii, declanșează alarma de incendiu și ajunge să controleze chiar și în sala de mese. Pentru a o liniști, tot ce are copilul de făcut este să o împrietenească cu alți părinți. Poate v-ați dat seama că povestea este una amuzantă, care, cu siguranță, îi va face pe copii să înțeleagă că nu doar ei au emoții pentru noua etapă. Cartea o găsiți aici

 

 

Alte cărți care ne-au fost recomandate

  • „Prima zi de școală a Mirei” – Ioana Chicet-Macoveiciuc (Editura DPH). Este o carte plină de emoție, cu situații în care copiii se vor regăsi ușor, care le oferă ocazia să afle cu ce emoții se confruntă părinții lor odată cu începerea școlii. Cartea aceasta a fost pe lista noastră scurtă, dar Antonia a avut-o la grădiniță, așa că am decis să nu o cumpărăm. 
  • „De ce merg la școală” – Oscar Brenifier (Editura DPH). 
  • „Max merge la școală” – Christian Tielmann (Editura DPH).
  • „Pot să-l iau pe Dragonaș la școală?” –  Tine Robbe (Editura Univers). O carte dedicată copiilor cărora, uneori, le este greu să meargă la grădiniță sau la școală, dar și pentru părinții lor, cărora le este greu să înțeleagă de ce puiul lor inventează personaje imaginare. 
  • „O pasăre pe umărul meu” – Sibylle Delacroix (Editura Pandora) – o carte despre frici și prejudecăți. 
  • „Cine a inventat școala?” – Emma de Woot (Editura Pandora). Iată povestea unui rege căruia copiii i se păreau prea gălăgioși. Așa i-a venit ideea năstrușnică de a-i învăța să citească, să deseneze și să socotească. Așa a fost inventată școala. Dacă povestea e adevărată? Poate că nu, dar este categoric amuzantă, plină de imaginație și de detalii nostime.
  • „Bufnițel și prima zi de școală” – Debi Gliori (Editura Pandora). 
  • „Zebra care nu voia să meargă la școală” – Christine Beigel (Editura Univers). 
  • „Buzunarul cu pupici” – Angela McAllister (Editura Humanitas). Când copiii nu vor să meargă la școală de teamă că nu se vor descurca, nu vor face față, câțiva pupici strecurați în buzunarul hăinuței pot fi soluția salvatoare, „medicamentul” pentru un pic de curaj în plus. 
  • Pachet „Bullying-ul nu este amuzant” – Amanda F Doering, Melissa Higgins (Editura BookZone). Pachetul conține 4 cărți care prezintă diferite forme ale bullying-ului: „Insultele nu sunt deloc amuzante”, „Îmbrâncitul nu e deloc amuzant”, „Glumele nu sunt mereu amuzante” și „Tachinarea nu e mereu amuzantă”. Poveștile îi ajută pe cei mici să recunoască și să reacționeze atunci când sunt puși în fața unor comportamente abuzive, li se prezintă consecințele bullying-ului, îi învață să fie atenți la propriul comportament, dar și să ceară ajutor atunci când sunt victimele acestuia. 

Din lista de recomandări sunt cărți pe care plănuiesc să le cumpărăm, care cred că ne vor fi utile în perioada următoare și nu numai. 

 

Voi cum vă pregătiți pentru începerea școlii? Care sunt cărțile cu care credeți că merită să completăm această listă? 

 
 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *