Eu cred că noi, părinţii, ne bucurăm împreună cu copiii de descoperirile lor, inclusiv de jucăriile la care noi nu am avut acces. Eu recunosc că sunt fascinată de câte lucruri minunate există pentru copii. Şi eu, la rândul meu, mă bucur de jucăriile Antoniei.

Având în vedere că vinerea vă povestesc despre jocuri, cărţi şi activităţi, aţi observat că multe dintre ele sunt primite de la oamenii dragi nouă. Poate vă întrebaţi cum reuşim să fim pe aceeaşi lungime de undă cu prietenii şi cu bunicii. Ei bine, soluţia este simplă în cazul bunicilor: eu sunt cea care cumpără cadourile în funcţie de un anumit buget. Astfel, există şanse mai mari ca darul să fie apreciat de cea mică şi să se plieze pe principiile noastre. Aşa am intrat şi în posesia acestui puzzle pe care îl consider a fi cel mai frumos dintre cele pe care le avem.

Marca: Beleduc
Vârsta recomandată de producător: 3+

Descriere şi observaţii

Acest puzzle educativ le permite copiilor să înveţe într-un mod ludic anotimpurile şi ce se întâmplă, în natură, pe parcursul unui an. Puzzle-ul este creat de o educatoare cu experienţă, specializată în sociologie, dar şi în metoda de educaţie Montessori. Conţine 48 de piese şi un ceas pe care sunt afişate lunile anului, toate din lemn. Puzzle-ul este foarte frumos ilustrat, în cele mai mici detalii, cu piese calitative. Ilustraţiile nu se şterg şi nu se dezlipesc, iar colţurile nu se îndoaie, ele fiind din lemn, nu din carton. Fiind un puzzle din lemn, circular, piesele necesită puţină îndemânare pentru a fi potrivite.

Principiul este simplu. Aşezăm ceasul pe masă sau pe jos şi asociem piesele cu anotimpurile/lunile prezente pe ceas. De exemplu, iarna începe în luna a 12-a şi se termină în luna a 2-a. Aşadar, piesele cu imagini de iarnă vor fi poziţionate în acest interval. Pe marginea puzzle-ului şi pe ceasul lunilor există nişte simboluri care îl vor ajuta pe copil să se orienteze mai uşor. Culorile de pe marginea puzzle-ului îl ajută să coreleze piesele cu anotimpul. Nuanţele prezente pe marginea puzzle-ului îi permit copilului să asocieze anotimpul cu temperaturile, de la cald la rece.

Acest puzzle este potrivit atât pentru acasă, cât şi pentru a fi folosit la grădiniţă. În jurul lui, pot exista foarte multe discuţii legate de ce se întâmplă pe parcursul anului în grădină, cu animalele, când putem face oameni de zăpadă, când ne îmbrăcăm mai gros sau mai subţire, când urmează să mergem la mare, etc. De asemenea, puzzle-ul vine cu un manual de instrucţiuni (dacă îl putem numi astfel) în care se regăsesc idei cum acest puzzle poate fi integrat în activităţile de la grădiniţă. Atât din punct de vedere educativ, cât şi calitativ, eu îl recomand atât pentru părinţi, cât şi pentru grădiniţe, fiind o investiţie care nu îşi pierde valoarea în timp şi poate fi folosit pe o perioadă îndelungată.

Cum contribuie la dezvoltarea copilului?

  • Ajută la dezvoltarea coordonării şi motricităţii – favorizează coordonarea mână-ochi, precum şi percepţia vizuală.
  • Pune accent pe dezvoltare cognitivă – copiii pot explora/aprofunda ce se întâmplă în natură şi în funcţie de experienţele lor personale (de exemplu, vacanţa de vară, unde au fost, ce au făcut, dacă a fost frig sau cald, etc.).
  • Îi provoacă pe copii să înveţe noţiuni matematice: Câte luni/anotimpuri sunt într-un an? Câte zile sunt într-o lună? De asemenea, copiii pot identifica formele geometrice prezente pe puzzle (rotund = minge, dovleac; pătrat = casă, pătură; triunghi = cort).
  • Dezvoltă comunicarea – puzzle-ul îi încurajează pe copii să-şi povestească experienţele, dar şi să-şi pună întrebări care au legătura cu natura: Ce animale hibernează? Când intră în hibernare? Cum se hrănesc animalele iarna? Cum reacţionează copacii şi florile la schimbările de anotimpuri? Când culegem fructe şi legume? Ce fructe/legume găsim în funcţie de sezon?ş.a.m.d.

Alte puzzle-uri pe care vi le recomand: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *