V-am promis că vă voi recomanda jocuri, cărţi şi activităţi pentru copii. Acesta este primul articol dintr-o lungă serie, zic eu, pe acest subiect. Voi încerca să fiu constantă şi recomandările pe această temă să ajungă la voi în fiecare zi de vineri. Voi menţiona direct în titlu dacă este vorba despre un joc, o activitate sau o carte. Pe Facebook voi grupa toate descoperirile mele sub hashtag-ul #nejucămşiînvăţăm. De ce „ne jucăm şi învăţăm”? Pentru că cei mici învaţă prin joacă şi noi învăţăm împreună cu ei. Învăţăm să redescoperim bucuriile simple ale copilăriei, să le fim parteneri de joacă, să avem răbdare, să le insuflăm pasiuni, să îi ascultăm şi să le vorbim pe înţelesul lor. Lista vă las pe voi să o continuaţi. Sper să vă placă propunerile mele şi să petreceţi clipe frumoase alături de copiii voştri.

Marca: Smart Games
Material: Lemn
Vârsta recomandată de producător: de la 18 luni

 

Descriere şi observaţii

 

Jocul conţine un suport din lemn cu 3 tije de dimensiuni diferite şi 10 piese din lemn, colorate, de forme şi mărimi diferite. Din punctul meu de vedere, piesele nu sunt mici încât să poată fi înghiţite, deci nu reprezintă un pericol în cazul în care aveţi bebeluşi. Jocul vine cu o cărticică care are 48 de imagini, cu diferite posibilităţi de aranjare a pieselor, de dificultăţi diferite. Se numeşte day and night, pentru că în unele imagini se văd clar piesele, pe timp de „zi”, şi cum trebuie acestea aranjate, iar în altele se observă doar siluetele pieselor, pe timp de „noapte” (vedeţi în imaginile de mai jos). Copilul trebuie să reproducă tridimensional imaginea dată, să înţeleagă ce piesă trebuie pusă prima şi în ce poziţie. Rămâne la alegerea lui cu care tijă începe.

 

 

 

Producătorul recomandă acest joc de la 18 luni. La această vârstă, copilul poate utiliza suportul din lemn şi piesele colorate, fără cartea cu imagini. Îl vor ajuta la dezvoltarea coordonării vizuale şi a motricităţii fine.

Antonia a primit jocul acesta de ziua ei şi se joacă cu el destul de des. Se descurcă foarte bine să reproducă şi imaginile pe timp de „noapte”. Deşi jocul este destinat unui singur jucător, îl jucăm împreună. Eu am sarcina să îi aleg imaginea şi ea o alcătuieşte singură. Apoi asociem elementele din imagine cu lucruri pe care le întâlnim în viaţa de zi cu zi.

Pentru că a fost primit cadou, nu vă pot sfătui de unde să îl cumpăraţi, dar l-am văzut pe site-uri precum „Raftul cu Jocuri”, „Creatoys” sau „Play Smart”, cu preţuri între 104 şi 124 lei.

 

Cum contribuie la dezvoltarea copilului?

 

  • îşi dezvoltă abilităţile de raţionament logic şi spaţial, pentru că reconstruieşte în 3D nişte imagini bidimensionale văzute pe timp de „noapte” şi de „zi”.
  • încurajează folosirea abilităţilor de înţelegere, logică şi rezolvare a problemelor, pentru că trebuie să decidă care piesă trebuie pusă prima şi în ce poziţie.
  • stimulează percepţia vizuală şi concentrarea.
  • dezvoltă vocabularul şi imaginaţia, pentru că, în cazul nostru, o încurajez să asocieze imaginile cu lucruri pe care le întâlnim în viaţa de zi cu zi.

 

Dacă aveţi de făcut un cadou unui copil ori vreţi să cumpăraţi jocul pentru copilul vostru, eu vi-l recomand cu drag. Noua ne face mare plăcere să ne jucăm cu „feţele zâmbitoare”. Aşa numeşte Antonia acest joc. În plus, ţineţi cont de faptul că este un joc evolutiv care poate fi folosit de la 18 luni, dar şi după vârsta de 3 ani. Sper să fie pe placul micuţilor voştri!

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Joc: Construieşte imagini, pas cu pas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *