Ciorba de miel a fost dintotdeauna unul dintre preparatele nelipsite de pe masa noastră de Paște. Eu zic că mama este cea mai pricepută atunci când vine vorba de pregătirea acestei ciorbe, iar eu am încercat să „fur” gustul de la ea. Cred că mi-a ieșit, pentru că această ciorbă este super gustoasă și aromată, exact cum îmi aduc aminte că era cea din copilărie.
Eu i-am zis ciorbă ardelenească, dar i-am adăugat praz. Îmi plac ciorbele dese, cu multe legume, iar această ciorbă are din toate câte puțin. Spre deosebire de ciorba mamei care era făcută preponderent cu oase de miel, a mea are și carne fragedă pentru un plus de gust și proteină. Dacă tot veni vorba de gust, nu m-am zgârcit nici cu verdețurile, să știți. I-am zis ciorbă ardelenească pentru că nu are borș … De fapt, nu-i acrită cu nimic, nici cu oțet, nici cu zeamă de lămâie, dar are puțină smântână … tot pentru un plus de gust.
Este o ciorbă de miel tradițională făcută într-o oală modernă, multicooker-ul de la CrockPot (știți deja că îmi este prieten de ani de zile). De sărbători, când toate ochiurile plitei sunt pline și cuptorul „muncește” de la prima oră a dimineții, multicooker-ul este un și mai mare ajutor (comparativ cu perioadele din afara sărbătorilor), pentru că nu mă solicită, își face treaba (aproape) singur și nu ocupă mult spațiu. Îmi place și pentru că gătește carnea ca nicio altă oală, fragedă și suculentă.
Și acum să vă dau toate detaliile despre ciorba mea ardelenească de miel gătită la multicooker …
Ingrediente:
- rasol de miel (2 buc. – 1 kg)
- 1 ceapă albă mare
- 1/2 ardei roșu gras
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 păstârnac
- 1/2 tijă praz
- 1 felie mare țelină
- 4 morcovi
- 1 legătură leuștean
- 1 legătură frunze de pătrunjel
- tarhon (opțional)
- 2-3 lg smântână
- sare
- piper
- amestec de legume uscate
- aprox. 1,5-2l apă
Mod de preparare:
Pasul 1
Întâi, m-am ocupat de carne. Bucățile de rasol de miel le-am pus în vasul multicooker-ului împreună cu apa, sarea, piperul, amestecul de legume uscate și ceapa întreagă. Pentru această rețetă, puteți folosi doar oase de miel dacă le preferați, însă eu am vrut să fac o ciorbă cu carne.
Am închis capacul și supapa de presiune a multicooker-ului și am setat oala pe funcția Soup, timp de 40 de minute. După acest timp, am lăsat-o să se depresurizeze singură încă vreo 15-20 de minute.
Pasul 2
Între timp, m-am ocupat de legume. Le-am curățat, le-am spălat și le-am tăiat în bucățele potrivite. Mie îmi place să tai legumele în cubulețe mici.
Am scos bucățile de carne din oală și ceapa și am adăugat în apă legumele tăiate în cubulețe. Am închis capacul și supapa de presiune și am setat multicooker-ul pe funcția Manual, timp de 1 minut. Nu au nevoie de mai mult timp pentru a avea textura potrivită.
Pasul 3
După ce s-a răcorit, carnea am desprins-o de pe oase (fără efort, pentru că era foarte fragedă), am tăiat-o în bucățele potrivite și am adăugat-o din nou în oală, peste legumele gătite.
Verdețurile le-am tocat și le-am adăugat în ciorbă. Am gustat și am mai potrivit gustul cu puțină sare.
Am dres 2-3 linguri de smântână (am adus smântâna, treptat, într-un bol separat, la temperatura ciorbei) și le-am adăugat în oală. Și asta a fost tot!
Înainte de a vă ura poftă bună, mai am 2-3 lucruri să vă spun. Aș fi adăugat în ciorbă și tarhon în oțet, dar gustul lui nu este pe placul tuturor, așa că prefer să-l adaug la servire. Să știți că verdețurile și tarhonul iau din gustul pronunțat al cărnii de miel … Bine, eu nu îl simt a fi foarte pronunțat, ci mai degrabă îl consider un gust aparte. În schimb, cu carnea de oaie mă împac mai greu.
Noi servim ciorba de miel cu ardei iuți murați … și extra smântână (pentru cine mai are nevoie). 🙂
Poftă bună!
Aveți obiceiul să gătiți ciorbă de miel? Voi cum o faceți?
Alte rețete la multicooker:
- Supă asiatică de pui, la multicooker (chicken congee)
- Pastramă de curcan cu ierburi aromatice (la multicooker)
- Paste cu sos de roșii și legume (la multicooker)
- Mâncare de mazăre (la multicooker)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

