Pentru 1-2 săptămâni de izolare nu i-aș fi făcut Antoniei un plan de activități, dar deja au trecut mai bine de 2 săptămâni de când suntem în situația asta și nu știm cât va mai dura. Rutina familiei nu mai există, în afară de spălatul pe dinți. De curând am reluat munca (eu lucrez de acasă deja de 2 ani) și programul meu trebuie să se plieze și pe nevoile copilei și ea, la rândul ei, să mă ajute să le împlinesc pe ale mele. În contextul dat este necesar să punem la punct un program pentru ca izolarea să treacă cu bine pentru toți.

Probabil că știți deja cât de importantă este rutina în viața unui copil, și nu doar în viața copilului. Rutina ne ajută pe toți să fim mai organizați, iar pe copii îi ajută să fie mai cooperanți. Așadar, până viețile noastre vor reveni la normal (rămâne de văzut când), mi-am propus să includ câteva activități în viața noastră de zi cu zi. Găsiți, mai jos, ce îmi propun să facem. 

Ce îmi propun să facem

Este important de precizat că:

  • grădinița ne-a venit în ajutor cu povești video, idei de activități, idei pentru programul zilnic, sugestii pentru continuarea temelor care urmau să fie discutate la grădiniță, ș.a.m.d.
  • am ținut cont de acele activități care știu că i-ar făcea Antoniei plăcere, care fac parte din centrele ei de interes, dar am urmărit și să existe puncte comune cu tematicile pregătite la grădiniță.

Lucrurile nu ne ies întotdeauna aşa cum ne dorim, dar este important să avem o structură, o direcţie. Programul zilnic depinde mult şi de ziua săptămânii, de job-ul meu, de disponibilitatea soţului meu, etc. Ne propunem:

♥ Să ne începem ziua cu un moment de conectare în care să vorbim despre ce simțim și despre ce urmează să facem în ziua respectivă. Dimineața nu reușim întotdeauna să avem parte de aceste momente, așa că încercăm ca ele să existe peste zi. Îmi doresc să ştiu ce îşi doreşte Antonia să facem pe parcursul zilei pentru ca propunerile mele să fie în acord cu dorinţele ei, dar şi cu programul nostru, al oamenilor mari.

Să facem mişcare împreună. Ideal ar fi să facem mişcare în aer liber, în fiecare zi. Da, suntem niște norocoși că avem o cabană nu departe de casă. Planul este să stăm aici pe toată durata izolării, cu mici excepţii. Să ne jucăm cu mingea, de-a v-ați ascunselea, raţele şi vânătorii, etc. Pe scurt, să ne găsim jocuri antrenante, care să ne pună în mişcare. Dacă suntem în apartament, găsim și acolo exerciții pe care le putem face, improvizăm un sfert de oră de dans sau zumba, de exemplu. Găsiţi pe Youtube video-uri adaptate copiilor.

“Litera zilei” este un mic proiect pe care îmi propun să-l facem, pentru că Antonia e curioasă să descopere literele. Principiul este simplu: am desenat și am decorat, împreună cu Antonia, literele alfabetului. Vom lua literele la rând, câte una pe zi, o voi încuraja să o reproducă și să găsească cât mai multe cuvinte care să înceapă cu litera respectivă. În caz de împotmolire, sunt permise indicile și ghicitorile. 😊

Activităţi creative. Câteva exemple: confecționăm animale din hârtie cartonată colorată, confecționăm brățări, pictăm figurine din papier mâché, modelăm fructe și legume din plastilină, colorăm pavajul cu cretă, facem unicorni și turnuri din role goale de hârtie igienică, etc. Pe măsură ce le vom realiza (şi pe măsură ce timpul îmi va permite), le voi pune şi pe blog.

Facem jocuri de rol: ne jucăm de-a medicul, de-a școala, de-a restaurantul, de-a atelierul lui Moș Crăciun, punem în funcțiune mașinile pe circuit şi multe altele. Jocurile de rol prind tare bine când aveți ceva de făcut în casă. De exemplu, ne-am jucat de-a atelierul lui Moș Crăciun în timp ce aranjam jucăriile și cutiile cu jocuri. Eram elfii care testau prototipurile. 🙂 Ne-am şi imaginat ce fel de ambalaj i s-ar potrivi fiecăruia.

Matematică creativă. Antonia este într-o etapă în care este interesată de litere, cifre și operații matematice simple. Și matematica poate fi creativă, așa că revin cu idei în curând.

Jocuri de societate. Câteva exemple dintre cele pe care le îndrăgim noi: Mikado, Brain BoxPengoloocei 3 purceluşi (în acest articol am adunat și recomandările voastre), război, jocuri de tipul “Nu te supăra, frate”, etc.

Experimente. Și experimentele sunt în topul preferințelor Antoniei. Găsiți aici 3 idei pe care le-am testat deja. Revin și cu altele pe măsură ce le vom realiza.

♥ Explorăm caietele de activități pe care le avem. Preferatele Antoniei sunt cele de mai jos, unul axat pe litere și pe învățarea lor, iar celălalt este despre lumea înconjurătoare.


Gătim împreună. Antoniei îi face mare plăcere să bucătărească, așa că o implic în pregătirea mâncării de câte ori se poate. Alteori facem ceva bun numai de dragul de a petrece timp împreună, în bucătărie. Voi selecta, într-un articol viitor, câteva rețete simple, potrivite pentru a fi pregătite cu cei mici.

♥ Joc liber. O încurajez și să se joace singură. Consider că este extrem de benefic pentru ea să își pună imaginația la bătaie, să-și creeze propriile jocuri și scenarii, dar mă ajută şi pe mine să iau o pauză. Partea asta ne iese mai bine când suntem la noi acasă, în mediul nostru constant decât la cabană (deși tot spațiul nostru este şi acesta).

Citim povești și urmărim povestea video pe care educatoarele de la grădiniță o trimit în fiecare seară. Nu există seară fără povești. Ele fac parte din rutina noastră de multă vreme. Vă recomand câteva titluri pentru copii : „Negustorul de fericire”, „Erus şi Valea Răbdării”, „Aventuri în Ţara Virtuţilor” şi ar mai fi multe altele. Despre câteva am povestit deja pe blog:

Voi cum vă descurcaţi în această perioadă? Aţi pus la punct un program sau luaţi zilele una câte una, aşa cum vin?

Îmi doresc tare mult ca în această perioadă să vă vin în ajutor cu ce pot şi cum pot. Scrieţi-mi dacă vă doriţi să scriu despre ceva anume, indiferent de subiect. Daţi-mi de veste dacă credeţi că vă pot ajuta cu un strop de inspiraţie.

Să avem zile cu linişte şi sănătate!


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *