Titlu: „Părinte în era digitală. Învață-ți copilul cum să folosească adecvat rețelele sociale și aparatele digitale” („Screen-Smart Parenting. How to find Balance and Benefit in your Child’s Use of Social Media, Apps and Digital Devices”)

Autor: Jodi Gold


Dacă îmi citiți articolele din seria „Copiii și tehnologia digitală”, atunci ați văzut deja că v-am recomandat această carte. Mie mi-a plăcut foarte mult și o consider extrem de utilă pentru toți părinții pe care îi preocupă universul digital al copiilor. Cum am mai spus, internetul și tehnologia sunt instrumente cu care trăim, pe care le folosim în viața de zi cu zi. Nu le putem nega existența, dar nici nu îi putem lăsa pe copii liberi în lumea digitală. Pe de altă parte, nu ar fi sănătos nici să le-o interzicem. Singura soluție este să ne adaptăm, iar pentru asta avem nevoie să ne informăm. 

Jodi Gold, autoarea cărții, este medic psihiatru pentru copii și adolescenți, conferențiar universitar la Colegiul de Medicină „Weill Cornell” din New York și mamă a 3 copii. Cartea ei, „Părinte în era digitală”, le clarifică părințiilor multe aspecte legate de tehnologie și de uzajul ei și le răspunde multor întrebări. Mi-a plăcut modul echilibrat în care o face. În carte, Jodi Gold vorbește despre beneficiile educaționale și cognitive ale tehnologiei digitale, dar și despre capcanele pe care universul digital le are. Dacă vreți, cartea ei este un manual de la A la Z în care este descris peisajul digital, beneficiile, riscurile, consecințele, universul digital pe grupe de vârstă, face recomandări legate de conținut, aplicații, dar și în privința abordării părinților, ce reguli ar trebui să existe, etc. Este genul acela de carte care vă poate fi alături pe tot parcursul copilăriei copilului, pentru toate acele momente în care aveți nevoie de o informație sau de o părere cu privire la utilizarea tehnologiei digitale de către copii. 

 

 

Structura cărții

Pentru a ști dacă merită sau nu să aveți această carte în bibliotecă, mai jos, pe scurt, vă redau temele pe care le atinge în cele 3 părți principale ale cărții: 

 

  1. Minunata lume nouă digitală
  • Înțelegerea habitatului digital al familiei, cum cultivăm cetățenia digitală, amprenta virtuală și ce model le oferim copiilor noștri din acest punct de vedere.
  • Cum marchează tehnologia, pe scurt, dezvoltarea copilului. 
  • Peisajul digital, cum arată el, care sunt platformele media digitale, cum au evoluat ele de-a lungul timpului, etc. 
  • Bunele și relele dezbaterilor despre lumea digitală. Întrebările „Când? Ce? Cum?” din universul tehnologiei. 

       2. Dezvoltarea copilului în era digitală

  • Cum să administrăm universul digital al copilului în funcție de vârsta acestuia, de la 0 la 18 ani, care sunt procesele de dezvoltare cognitivă, fizică, socială și emoțională pentru fiecare vârstă în parte și la ce ar trebui să fim atenți ca părinți. 

       3. Nu tuturor li se potrivește aceeași măsură

  • Copiii cu nevoi speciale în lumea digitală (cu ADHD, anxietate și depresie). 
  • Principii de bază pentru a încheia un acord privind tehnologia digitală în familie. 
  • Recomandări de lectură. 

Vrem sau nu să acceptăm, lumea în care cresc copiii noștri este diferită de cea în care noi am crescut. Nu este o soluție să negăm realitatea, ci să o înțelegem, să ne informăm despre ce este adecvat din punct de vedere al dezvoltării și să acordăm atenție modului în care copiii noștri interacționează cu media socială și digitală. Copiii trebuie să învețe cum să navigheze prin această lume, iar noi, părinții, trebuie să ne informăm pentru a-i îndruma, pentru ca internetul să nu fie un bau-bau, o amenințare, ci o sursă de experiențe pozitive. 

Această carte (+ recomandările de lectură de la finalul ei) ne pot ajuta să dobândim informații utile pentru a găsi un echilibru între viața virtuală și reală, pentru a înțelege ce înseamnă moderația în raport cu tehnologia digitală.

 

Dacă ați citit cartea, spuneți-mi cum vi s-a părut. Dacă plănuiți să o citiți, vă aștept să reveniți cu un feedback. 

 

 

 

Alte cărți pe care vi le recomand: 

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *