Titlu: „Splendida cetate a celor o mie de sori” (A Thousand Splendid Suns)

Autor: Khaled Hosseini

Anul apariţiei: 2007

 


 

După ce am citit „Vânătorii de zmeie”, mai exact după ce am devorat fiecare pagină, mi se părea evident să citesc şi o altă carte scrisă de acelaşi autor. Mi-a mai rămas „Şi munţii au ecou” şi cred că am bifat toate cărţile lui Khaled Hosseini. Când am citit „Splendida cetate a celor o mie de sori”, am avut sentimentul pe care l-am trăit la citirea primeia: autorul spune poveşti reale, portretizează personaje puternice, existente în societatea arabă, îi dă războiului o dimensiune umană şi realistă.

În „Splendida cetate a celor o mie de sori”, în stilul său inconfundabil, Khaled Hosseini redă cronica a 30 de ani din istoria sumbră a Afganistanului şi le dă femeilor afgane o voce. Din detaliile lui poţi simţi cum e să porţi o burqa, să spui „Da” când sufletul îşi doreşte altceva, să prinzi curaj atunci când corpul a îndurat prea multe.

Două femei din generaţii diferite, Mariam şi Laila, îşi unesc destinele într-o poveste cutremurătoare despre familie, prietenie, speranţă, iubire şi sacrificiu. Cele două femei provin din familii diferite, aparent fără posibilitatea ca vieţile lor să se intersecteze, însă ajung la vârste fragede, în perioade diferite, să se căsătorească cu acelaşi bărbat, mult mai în vârstă decât ele. Una dintre ele, Mariam, este un copil ilegitim, crescut în pustietate de o mamă singură, cu prea multe secrete şi răni nevindecate. Cealaltă, Laila, crescuse departe de societatea arabă conservatoare, dar mereu în umbra fraţilor ei morţi în război. După moartea tragică a părinţilor ei şi vestea morţii iubitului din copilărie, Laila se mărită cu Rasheed pentru a se salva.

Întreaga poveste a celor două femei este despre sacrificiu şi supravieţuire: s-au căsătorit cu acelaşi bărbat, au devenit prietene, complice şi relaţia lor s-a asemănat izbitor cu cea dintre o mamă şi fiica ei. Indiferent de greutăţi şi obstacole, au continuat să spere la o viaţă mai bună, la un Kabul fără conflicte, fără bombe şi fără moarte.

Dacă eşti femeie, atunci când vei parcurge cartea vei aprecia mult mai mult libertatea, siguranţa şi luxurile pe care le ai în fiecare zi.

 

Lectură plăcută!

 

S-ar putea să vă mai placă şi:

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

4 Comments on Recomandă o carte (#8): „Splendida cetate a celor o mie de sori”

  1. The kite runner mi-a plăcut foarte tare. Ambele, cartea şi filmul. Însă uite că nu am căutat să văd ce a mai scris Hosseini, nu ştiu de ce. Recomandarea vine la fix, mulțumesc! ☺

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *