Photo by Josh Felise on Unsplash

 

 

Într-un recent raport al ONU privind fericirea, se consideră că finlandezii sunt cei mai fericiţi oameni din lume, urmaţi de norvegieni, danezi, islandezi şi elveţieni. Pentru întocmirea acestui top, s-au luat în considerare criterii precum: sănătatea, generozitatea, libertatea, veniturile şi guvernarea. Focusul raportului din acest an este pus pe imigrare. România ocupă locul 52 din 156 fiind devansată de state precum Uzbekistan sau Kuwait.

 

Ce ne face fericiţi?

 

Cercetătorii spun că sunt câteva lucruri care au o mare influenţă asupra fericirii noastre, lucruri care depind de noi, pe care le putem controla. Acestea se împart între lucrurile exterioare, pe care le putem implementa în viaţa de zi cu zi, şi lucrurile interioare, care reprezintă atitudinea pe care o avem fiecare dintre noi asupra vieţii.

Lucrurile exterioare

  1. Ceea ce facem pentru ceilalţi. A-i ajuta pe ceilalţi nu este benefic doar pentru ei, ci ne face şi pe noi mai fericiţi. Atunci când dăruim, relaţiile noastre cu ceilalţi devin mai puternice şi contribuim la crearea unei comunităţi mai fericite. Dăruirea nu se referă doar la lucruri materiale, ci şi la timp, idei, energie, zâmbete şi gesturi simple. Bunătatea ne aduce fericire.
  2. Relaţiile cu ceilalţi. Se consideră că acestea contribuie într-o foarte mare măsură la stare de fericire. Oamenii care au relaţii sociale solide sunt mai fericiţi, mai sănătoşi şi trăiesc mai mult. Relaţiile apropiate cu cei din familie şi/sau cu prietenii ne aduc iubire, ne dau un sens, sprijin şi ne fac să ne simţim mai valoroşi. Nu contează cantitatea, ci calitatea relaţiilor. O relaţie socială calitativă se măsoară în experimentarea emoţiilor pozitive împreună, în deschiderea cu care ne exprimăm şi în înţelegerea pe care o primim, precum şi în sprijinul pe care îl oferim şi îl primim în anumite situaţii.
  3. Grija pentru corpul nostru. Mintea şi corpul sunt interconectate. Activitatea fizică ne ajută să fim mai fericiţi şi mai sănătoşi. Asta nu înseamnă că ar trebui să fim cu toţii sportivi de performanţă. Am putea implementa lucruri simple în rutina zilnică: o plimbare în aer liber, nopţi cu mai mult somn ori sesiuni de completă deconectare de la orice fel de ecrane.
  4. Să fim mai conştienţi. Aţi auzit de mindfulness? Este acea stare care ne permite să fim mai conştienţi de lucrurile pe care le avem în jurul nostru, de lucrurile care au loc în prezent. De fapt, este vorba de toate lucrurile pe care le putem vedea, atinge şi gusta şi suma emoţiilor şi a gândurilor pe care acestea ni le provoacă, fără să accentuăm griji sau judecăţi. Aici puteţi citi pe larg ce înseamnă acestă stare. Cercetătorii spun că ne poate îmbunătăţi viaţa din multe puncte de vedere: fizic, mental, social şi chiar ne poate creşte gradul de eficienţă.
  5. Să învăţăm lucruri noi. Informaţiile noi ne expun unor idei noi, ne fac curioşi şi ne aduc satisfacţie, chiar ne cresc încrederea în forţele proprii. Informaţiile noi nu înseamnă şcoală pe termen nelimitat şi o colecţie de diplome. Putem citi lucruri noi, să participăm la workshop-uri şi ateliere, să învăţăm să cântăm, să descoperim un loc nou, etc.

 

Photo by Luca Upper on Unsplash

 

Lucrurile interioare

 

  1. Obiectivele. O atitudine pozitivă faţă de viitor ne face să fim mai fericiţi. Obiectivele pe care ni le setăm ne motivează, ne provoacă să ne depăşim, dar ele trebuie să fie realiste. Trebuie să ne reflecte valorile şi visele pe care ne dorim să le materializăm, să ne îndrume atenţia, să ne dea o direcţie. Atunci când acestea sunt atinse, suntem mai împliniţi, deci mai fericiţi.
  2. Reacţiile noastre în faţa lucrurilor mai puţin plăcute ale vieţii. Cu toţii trecem prin momente dificile, momente de cumpănă, clipe în care lumea ni se prăbuşeşte. Cu toţii experimentăm situaţii de stres, pierderi, eşecuri şi traume. Ne diferenţiem prin modul în care le facem faţă. Adesea nu putem controla lucrurile care ni se întâmplă, dar putem gestiona atitudinea pe care o avem vis-a-vis de situaţiile cu care ne confruntăm. Teoria pare simplă. Practica devine complicată. Ca în orice alt aspect al vieţii, lucrurile se învaţă pas cu pas, prin exerciţiu.
  3. Emoţiile pozitive. Cercetătorii spun că cu cât experimentăm mai multe emoţii pozitive (bucurie, recunoştinţă, etc.), vom reuşi să ne concentrăm asupra aspectelor pozitive din orice situaţie, să vedem partea plină a paharului în loc să ne concentrăm asupra părţii goale a acestuia. Emoţiile pozitive pot pune bazele unor resurse care ne vor face mai fericiţi pe termen lung, precum consolidarea unor prietenii, dobândirea de noi cunoştinţe, o mai bună orientare spre rezolvarea problemelor. Puteţi începe printr-un exerciţiu simplu de recunoştinţă.
  4. Să te accepţi. Nimeni nu este perfect! Ne comparăm adesea cu ceilalţi, ne scoatem în evidenţă defectele şi lucrurile pe care nu reuşim să le facem, ne criticăm dur, în loc să punem accentul pe ceea ce ştim să facem, pe calităţile noastre. O astfel de atitudine nu ne poate aduce fericirea. Citeam într-o carte de psihologie că, atunci când eşuăm, ar trebui să ne vorbim ca celui mai bun prieten. Să ne acceptăm şi să fim mai blânzi cu noi atunci când o dăm în bară. Asta ne va spori stima de sine, gradul de fericire şi ne va îmbunătăţi modul în care reacţionăm în situaţiile mai puţin plăcute cu care viaţa ne confruntă.
  5. Să dai sens vieţii tale. Oamenii care au un scop, cei pentru care viaţa are un sens sunt mai fericiţi. Dar ce înseamnă acest lucru? Înseamnă să fim parte din ceva în ce credem cu adevărat. Poate fi vorba de religie, de-a fi părinte ori de a avea o meserie diferită. Cert este că acest sens nu se poate generaliza, ci ţine de fiecare individ în parte, pentru că nimeni nu ne poate spune ce dă un sens vieţii noastre. Răspunsul trebuie să-l găsim singuri. Dar cum ne găsim sensul? Prin experienţele pe care le avem, prin meditaţie, prin iubirea pe care o simţim pentru alţii ori prin modul în care suntem iubiţi sau prin atitudinea pe care o adoptăm faţă de lumea înconjurătoare. Cercetătorii spun că toate acestea ne pot ajuta să ne identificăm sensul pe care vrem să-l dăm vieţii noastre.

 

Pe mine mă fac fericită mai multe lucruri: timpul petrecut cu cei dragi (tare mult mi-a lipsit!), timpul petrecut cu mine, călătoriile (indiferent de destinaţie), confortul casei mele, blogul, momentele în care dăruiesc, stabilitatea şi lista este lungă. Am învăţat să preţuiesc mai mult lucrurile simple, aparent banale. Astăzi este Ziua Internaţională a Fericirii. Vă propun să faceţi ceva pentru voi, pentru fericirea voastră, astăzi şi în fiecare zi care va urma. Puteţi începe cu o carte despre fericire.

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

 

2 Comments on Pe tine ce te face fericit(ă)?

  1. De când o am pe cea mica viața mea este total schimbata, nu mai sunt receptiva la stresul cauzat de serviciu sau viața cotidiană în așa mare măsură ca înainte, mă concentrez (și îmi reușește momentan) pe viață de familie si mă fac fericită următoarele lucruri: un cappuccino bun, puțin timp sa răsfoiesc o carte sau sa citesc un articol, să gătesc ceva bun, sa pregătesc activități pentru cea mica și apoi să ne jucăm împreună,sa călătoresc.

    • Sunt de acord cu tine că un copil ne schimbă viaţa. Este un motiv pentru care am scris acest articol. Valorile, priorităţile şi fericile se schimbă. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *