Titlu: „Mica enciclopedie Hygge. Reţeta daneză a fericirii”. 

Autor: Meik Wiking

Anul apariţiei: 2016

 


 

Nu ştiu dacă din această mică enciclopedie am învăţat foarte multe lucruri noi, dar ştiu cu siguranţă că m-a făcut să conştientizez anumite lucruri, să înţeleg încă o dată care sunt lucrurile care mă fac fericită, să le numesc mai bine decât o făceam până acum. Veţi înţelege mai jos la ce mă refer.

Se spune că danezii sunt cei mai fericiţi oameni din lume şi că fericirea lor se rezumă la hygge. Dar ce este hygge? Meik Wiking, directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga, autorul cărţii, nu ne dă o definiţie clară a hygge, dar ne explică principiile hygge pe parcursul cărţii. Hygge nu se referă neapărat la lucruri materiale, ci la o trăire, la un sentiment. La ceea ce simţim când suntem cu oamenii dragi, la sentimentul de acasă, de siguranţă. Atunci când citim o carte pe canapea acoperiţi cu o pătură pufoasă, când suntem în braţele persoanei iubite şi ascultăm picurii de ploaie care cad, când facem dulceaţă cu bunica din fructele culese împreună. Pe scurt, toate aceste situaţii sunt hygge. 

 

De ce sunt danezii cei mai fericiţi oameni din lume?

 

Danemarca are o vreme oribilă şi unele dintre cele mai mari impozite din lume. Aceste aspecte nu ar face pe nimeni fericit, însă danezii susţin starea de bine, transformă bogăţia colectivă în bine personal. Consideră că investesc în societate, nu că plătesc taxe mari. Şi îl mai au pe hyggeacest concept care se rezumă la sentimentul de confort, de căldură şi de socializare.

 

De ce avem nevoie pentru a ne simţi hygge?

 

Oameni. De familie şi de prieteni, în grupuri mici, cu care te simţi relaxat, natural, cu care poţi vorbi orice, însă fără ca cineva să fie în centrul atenţiei. Studiile arată că avem nevoie să fim înconjuraţi de oameni şi să formăm legături cu ei. Socializarea ne face fericiţi.

Mâncare şi băutură. Hygge nu se referă la restaurante de lux şi nici la mâncăruri sofisticate, ci la: bomboane, prăjituri, patiserii, aluaturi de casă, băuturi fierbinţi, la gătit lent, acasă, la gemuri şi compoturi făcute în echipă, cu oamenii dragi. Un gulyas este mai hygge decât icrele negre, de exemplu.

Haine confortabile. Costumele nu sunt hygge, ci hainele lejere cum ar fi fularele mari, puloverele şi cardiganele voluminoase. În Danemarca nu e hygge să fii cu buricul gol şi să tremuri de frig, ci să ai o haină de rezervă, care să-ţi ţină de cald.

 

 

Unde şi când ne putem simţi hygge? 

Acasă. Este cartierul general al hygge. Căminul este universul vieţii sociale în Danemarca spre deosebire de alte ţări în care viaţa socială se petrece obligatoriu în afara casei. 7 din 10 danezi spun că se bucură de hygge mai mult acasă decât oriunde altundeva şi, din acest motiv, casele lor au cel mai mare spaţiu locuibil din Europa. Ei investesc în design-ul interior şi fac totul pentru ca spaţiul pe care îl locuiesc să le creeze o stare hygge. Ce poate fi mai hygge decât să ai acasă un şemineu; un pervaz lat la o fereastră, pe care să îl poţi decora cu perne şi seară de seară să poţi citi acolo o carte şi privi stelele; lumânări; obiecte din materiale naturale?

În natură. Cele mai hygge cred că sunt cabanele izolate câtuşi de cât de lume, ambarcaţiunile mici şi marginile de păduri, ideale pentru picnicuri. Dar la fel de hygge poate fi să culegi mere cu bunica în grădină ori să întreţii o grădină comună, în care plantezi legumele preferate cu gaşca de prieteni. Socializaţi şi plantaţi ceea ce veţi mânca.

La birou. Danezii consideră că hygge trebuie să existe şi la birou. Ce poate fi aici mai hyggelige decât lumânările, prăjiturile şi decorurile confortabile, mai puţin sterile?

Oricând. Hygge nu este o stare care ţine de Crăciun ori doar de iarnă. Fiecare lună din an are câte ceva special, ceva care ne face fericiţi şi nostalgici în acelaşi timp, care ne linişteşte şi ne dă siguranţă. Hygge este modest, rustic şi simplu. Hygge este despre plăcerile simple ale vieţii, despre tot ceea ce poate fi gustat, mirosit, auzit, atins şi văzut. Cel mai important lucru este că hygge se simte. Mi-a plăcut cum autorul îl citează pe Winnie-the-Pooh care spunea că dragostea nu o explici, ci o simţi. Aşa e şi cu hygge.

Am şi un pont pentru voi pe care l-am descoperit în carte. Atunci când sunteţi epuizaţi, lipsiţi de vlagă şi de putere, apelaţi la un element hygge pe care să îl aveţi în trusa de urgenţă. Evident că pentru asta trebuie să vă faceţi o trusă de urgenţă. :)) Ea ar putea conţine: lumânări, ciocolată, ceaiul preferat, cartea preferată, filmul sau serialul preferat, şosete din lână, un pulover călduros, o pătură pufoasă, o agendă dragă, hârtie şi stilou, muzica preferată şi un album foto cu pozele voastre dragi. Eu adaug aici şi minunata baie cu spumă cu lumină difuză în compania unei cărţi.

Hygge are o mică imperfecţiune. Ştiţi ce bine vă este cu prietenii voştri pe care îi ştiţi de 10 ani şi toate nebuniile le faceţi în aceeaşi formulă? Ei bine, în Danemarca nou-veniţii nu sunt acceptaţi cu bucurie în aceste grupuri restrânse. Se pare că ar fi aproape imposibil de pătruns în aceste cercuri sociale mici, că ar necesita multă muncă din partea nou-venitului. Pe de altă parte, odată intrat în cerc, nou-venitul devine unul de-al lor.

 

Şi acum probabil că vreţi să ştiţi dacă mi-a plăcut cartea. Eu o recomand pentru o lectură uşoară, relaxată şi relaxantă, pentru o vizită la danezi, în cazul în care vă pasionează să descoperiţi cum trăiesc şi alţii. Am citit despre danezi, dar cartea mi-a dat sentimentul de acasă şi mi-a permis în fracţiuni de secundă să retrăiesc amintiri şi dorinţe.

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *