Sursa foto: Pexels

Subiectul care face vâlvă în ultima vreme este predarea educației sexuale în școli. Avem 2 tabere în rândul părinților, cum se întâmplă cam în orice discuție ori proiect, una pro și alta contra. Mai avem și tabăra politicienilor care parcă ar implementa educația sexuală în școli, dar se tem că pierd voturile celor din tabăra contra, mulți la număr, și mai bine te faci că plouă, să nu-ți pierzi ciolanul cel mare, decât să faci un bine societății. Pe deasupra, BOR a venit cu povestea că educația sexuală în școli duce la pierzania copiilor, la alterarea inocenței lor. Cam ăsta e contextul, în mare. Acum permiteți-mi să îmi pun aici, în scris, întrebările care mă frământă și răspunsurile pe care am încercat să le găsesc:

 
Ce face nou legea în care educația sexuală este redenumită educație sanitară?

Nimic! Birocratizează lucrurile puțin mai mult de parcă nu am fi fost deja niște campioni ai birocrației și le îngrădește, încă o dată, copiilor accesul la informație. 

De ce politicienii au cedat presiunilor societății/BOR-ului și altora?

Că au un ciolan mare de mâncat și în anii viitori și mai bine îți vezi de propriul interes decât de interesul general chiar dacă statisticile ne poziționează în fruntea Europei la numărul de mame minore, de exemplu, o consecință directă a lipsei educației sexuale. Și, din același motiv, al lipsei de educație, deținem și alte cifre care nu ne fac tocmai mândri.

De ce intervine BOR?

Să nu mă înțelegeți greșit, dar parcă prea amestecăm lucrurile. Sentimentul meu din aceste zile este că s-a intors, sub o altă formă, Inchiziția. BOR ne spune dacă facem sau nu educație sexuală în școli și tot BOR ne spune dacă practicăm sau nu yoga. Ei bine, o societate îndobitocită și ținută în întunecimea lipsei de informație numai o societate liberă nu este.

Cât despre inocență, să nu ne credem copiii inocenți până la 18 ani, că le circulă și lor hormonii (chiar mai devreme decât ne imaginăm), aud discuții în jurul lor și sunt expuși la conținut media care dă de pământ cu toată inocența din lume (vezi cazul cu vloggerul Alexandru Bălan, zis și Colo).

Sursa foto: Pexels.com
De ce nu vor oamenii educație sexuală în școli?

Ei bine, aici răspunsul este pe cât de simplu pe atât de complex. Simplu spus, nu se dorește educația sexuală pentru că trăim cu niște idei preconcepute, moștenite din generație în generație:

  • Sexul este tabu, deși (aproape) toți adulții îl practică.
  • Bebelușul îl aduce barza, în cioc.
  • Fetele au păsărică (dar nu zboară) și băieții cocoșel (dar nu cântă), pentru că se consideră o rușine să le spunem organelor genitale pe nume, vulvă și penis.
  • Menstruația este și ea o rușine și încă li se mai spune fetelor să tacă dacă au dureri, că e rușine să spună ce au sau chiar că nu ar trebui să  se spele când sunt la menstruație, că o să aibă un ciclu și mai abundent.
  • Fetele noastre cresc cu ideea că este ok și normal ca Gigel să le fluiere și să le strige “Hei, papushe” pe stradă ori, mai rău, că e ok ca Xulescu coleg ori prieten să le apuce de fese sau de sânii care încep să le răsară.
  • Tot fetele sunt învățate că, atunci când devin soții, trebuie să îi ofere bărbatului ceea ce cere, că altfel riscă să fie părăsite. Ca și cum sexul ar fi destinat doar satisfacerii bărbatului ori ca și cum el ar fi un fel de stăpân care poruncește, iar femeia ia rolul supusei. 
  • Oamenii cred că educația sexuală = sex (actul în sine) și punct. Nu, educație sexuală înseamnă informații despre protecție, despre cum se dezvoltă corpurile noastre, despre ce este acceptabil sau nu să ni se facă din punct de vedere fizic, despre consimțământ, despre hormoni și multe altele, toate expuse conform vârstei. Educația sexuală ne învață și respectul față de alții, faptul că atracția nu este un semn că nu am fi în regulă, dar mai vorbește și de subiecte incomode, dar care fac parte din realitatea noastră, adesea ignorate în sânul familiei: pedofilie, viol, pornografie, hărțuire, prostituție, etc. 
  • Oamenii au teama că educația sexuală ne transformă copiii în homosexuali, transgenderi, în niște degenerați. Mda, știm bine că suntem o societate de homofobi, iar empatia și toleranța nu sunt nici ele printre punctele noastre forte. Fiți pe pace, că educația sexuală nu te învață cum să fii homosexual, o altă orientare sexuală nefiind un lucru învățat (așa cum cred unii). 
  • Oamenii cred că educația sexuală predată în școli îi învață pe copii cum să facă sex și Doamne feri de așa ceva, că li se trezesc copiilor curiozitățile. Să nu credeți, vă rog, că va folosi cineva manualul de Kama Sutra la ora de educație sexuală! Dar da, copiii vor învăța să se protejeze în timpul actului sexual. Și nu, educația sexuală nu le sporește interesul mai mult decât o fac hormonii lor treziți deja (nu mă refer la cei de 4 ani, ci ceva mai mari). 
  • Cum am văzut recent în online și cum era de așteptat, masturbarea face și ea parte din categoria ideilor preconcepute, un fel de ochi al dracului în jurul căruia circulă tot felul de mituri aberante. 

Mai am idei preconcepute de adăugat, dar sunt atât de multe încât nu îmi ajunge spațiul. Vă invit pe voi să le adăugați, în funcție de experiențele voastre, în comentarii. 

De ce este atât de necesară educația sexuală și educația sexuală predată în școli?

  1. Pentru că, în multe familii, sunt tabu subiectele care țin de sex, organe genitale, adus de copii pe lume, menstruație, etc. Sunt părinți care niciodată nu ar aborda aceste subiecte cu copiii lor și, atunci când copiii vor pune întrebări, vor devia de la subiect în speranța că s-a rezolvat problema curiozității. Ei bine, curiozitatea nu pleacă, doar încrederea copilului. El va căuta să găsească răspunsuri în altă parte și este foarte posibil să le găsească în locuri nepotrivite.
  2. Pentru că biserica și societatea au atribuit sexului eticheta rușinii și multe familii au integrat-o în educația transmisă copiilor lor. 
  3. Pentru că educația sexuală salvează vieți. Educația sexuală nu distruge vieți, așa cum cred unii, ci lipsa ei. Sexul neinformat poate distruge vieți și la fel o poate face și expunerea la un comportament neadecvat.

Sunteți pro sau contra educației sexuale în școli? De ce sunteți pro sau de ce sunteți împotriva predării ei? 

Înainte de a fi vehemenți, indiferent de subiect, informați-vă, dar aveți grijă de unde vă luați informațiile. Țin să precizez acest lucru datorită unor discursuri, texte și comentarii pe care le-am văzut/auzit zilele acestea. Mă dor ochii când văd că oameni cu notorietate în mediul online promovează niște aberații care nu fac altceva decât să ne adâncească și mai mult îndobitocirea. Eu nu zic și niciodată nu am pretins să mă credeți pe mine pe cuvânt (din acest motiv, am multe articole documentate, cu surse credibile citate), dar vă sfătuiesc să evitați să vă încărcați cu articole alarmiste, în care primează cancanul. Verificați informațiile cu care intrați în contact. 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

11 Comments on Educația sexuală ar trebui să fie materie obligatorie

  1. Educatia e buna. Trebuie mare atentie pt ca aceasta va duce intr un fel la legalizarea pedofiliei. Va fi greu sa mai fie acuzat un pedofil.

    • Personal, nu vad legatura intre ceea ce ai spus tu si ceea ce am scris eu. Ce legatura are pedofilia in povestea asta si punerea sub acuzare a pedofililor?

  2. Frumos ar fi ca fiecare părinte să vorbească cu copilul său pe măsură ce acesta pune întrebări. Nu toți sunt pregătiți/vor să afle aceleași lucruri la aceeași vârstă. Nu știu dacă la noi această „educație” s-ar face cum trebuie.
    Băiatul meu a aflat în clasa 0 aproape tot ce ține de actul sexual(inclusiv despre contracepție!) de la un coleg. Si colegul avea informația de la mama lui care face educație sexuală în școli private sau în școli de stat,unde este chemată să vorbească pe această temă. Majoritatea copiilor din clasă au aflat atunci. Vreo 3,inclusiv al meu,li s-a făcut greață și au vomat. De atunci evită să se joace cu fetițele, e speriat de gândul că va crește și va fi „nevoit” să facă sex 😖 De la mine stia o parte din lucruri, spuse pentru vârsta lui și strict cât a fost curios să afle și aș fi preferat să rămână așa la vârsta respectivă.

    • Multe lucruri ar fi frumoase intr-o lume ideala, dar realitatea noastra este departe de a fi una ideala.

      Continutul livrat trebuie sa fie expus conform varstei si, repet, asta nu inseamna ca trebuie sa se vorbeasca despre sex. In plus, ar trebui expus de o persoana abilitata, un psiholog, de exemplu.

      • psihologul stie mai bine ca o mama?noi, parintii, ce rol mai avem atunci in viata copiilor, daca la orice intervine un ,,specialist,,?doar ii facem si le platim cheltuielile?

        • Nici nu știu cum să îți răspund. Dacă un specialist intervine cu sfaturi pertinente, atât consideri tu că faci pentru copilul tău, că îl faci și îi plătești cheltuielile?!

    • Dacă îmi permiteți, am si eu o întrebare. După situația nefericită a copilului dumneavoastra, ați încercat să vorbiți cu el ce subiect, sau ce situatie l- a făcut să vomite? Și ați încercat să remediati lucrurile?

  3. Când am auzit că se va preda educație sexuală în școli mi- am zis: „În sfârșit și ceva bun! Începem să avansam și noi!”
    Însă am rămas dezamăgită la cât de mulți părinți( chiar de generația noastra 30+) se opun acestei idei și mă uimeau argumentele lor contra.
    Bine ai scris acest subiect, Flavia!
    Sunt pro educației sexuale în școli!

  4. Sa inteleg ca portarea manualului de cls. primare in care se discuta despre cum fac sex 2 adulții…e doar can can?

    • Manual de educație sexuală nu există. Varianta aceea pe care ai văzut-o circulând pe internet este un mare fake news, imaginile fiind scoase dintr-un atlas care nimeni nu știe cum de a văzut lumina tiparului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *