Dieta Rina

 

Vorbeam cu mama la telefon si ma anunta cu un ton de om foarte motivat ca se apuca de Rina. Gand la gand cu voie buna! Si eu mi-am propus acelasi lucru. Aici v-am povestit despre experienta mea cu dieta Rina, cate kilograme am acumulat in timpul sarcinii si cate am reusit sa dau jos. Totusi, este loc de mai bine, dar sa revin la discutia cu mama. Problema ei este inspiratia in compunerea unui meniu saptamanal. I-am propus sa ii trimit zilnic un mesaj cu ceea ce mananc. Poate o ajuta! Apoi, mi-a venit ideea unui jurnal de dieta pe blog. Poate ar fi de folos si altora care se incumenta sa se imprieteneasca cu Rina. Daca sunt doritori/doritoare, mana sus :)! Mi-am propus sa devin (iar) prietena cu Rina, cu apa si cu miscarea (pe cat se poate!). Vom vedea ce va iesi!

V-am mai spus ca nu sunt adepta dietelor drastice gen 10 kile date jos pe saptamana ori 3 mere mancate toata ziua. Consider ca o dieta trebuie sa aiba principii alimentare sanatoase, sa nu incurajeze infometarea, ci consumarea, cu cap, a tuturor alimentelor pe care le mancam in mod normal.

 

De ce imi place dieta Rina:

  • mananc de toate.
  • nu implica efectul yo-yo si imi permite sa imi pastrez greutatea si dupa ce se termina cele 90 de zile de dieta (am testat pe pielea mea).
  • implica o schimbare a metabolismului si stimuleaza arderea caloriilor.
  • din cate am citit, a fost aprobata de mai multi medici nutritionisti si cardiologi.
  • este flexibila.
  • da rezultate.

 

Despre ce este vorba: 

Dieta Rina se bazeaza pe principiul disocierii alimentelor. Astfel, intr-o zi am voie sa consum doar un tip de alimente (proteine, de exemplu), a doua zi alta categorie si tot asa.  Ce puteti manca pe categorii:

Proteine: carne (pui, peste, vita, porc, curcan, etc.), lactate (branza, iaurt, etc.) si oua + 1-2 felii de paine in aceasta zi.

Amidon: varza acra/creata, cartofi, porumb, mazare, fasole verde/galbena/uscata, castraveti murati, soia, orez, linte, naut, mei, etc. + 1-2 felii de paine in aceasta zi.

Carbohidrati: faina alba/integrala/de hrisca/de porumb etc., paste, couscous, foietaj, tortillas, mamaliga. In aceasta zi sunt permise 4-5 felii de paine (de exemplu, puteti manaca la pranz 4 felii de paine cu salata de vinete fara maioneza). In mod obligatoriu, cina reprezinta jumatate din pranz sau produse de patiserie dulci/sarate ori o felie de tort sau inghetata (deci, dulce!!!) + 4 bucatele de ciocolata neagra (80%) in mod obligatoriu.

Vitamine: fructe, legume, seminte, alune.  Fructele si legumele se servesc din 2 in 2 ore. Se recomanda ca fructele sa se serveasca pana la pranz, iar apoi legumele permise zilnic.

Pe scurt, zilele dietei se rezuma intr-un acronim: PACV (proteine, amidon, carbohidrati, vitamine).

 

Legume permise zilnic: varza, ciuperci, morcov, telina, broccoli, spanac, conopida, gulii, vinete, rosii, castraveti, ridichi, ceapa, usturoi, salata verde, urzici, loboda, hrean, dovlecei, ardei, andive, anghinare, masline, pastarnac, praz, muraturi.

Micul dejun: in fiecare zi este la fel. Se servesc fructe. Se pot consuma din 2 in 2 ore, ultima gustare fiind cu 2 ore inainte de pranz.

Pranzul: intre 12:00 si 14:00 (se recomanda).

Cina: intre 18:00 si 20:00 (se recomanda). La cina trebuie sa se regaseasca aceeasi proteina sau amidon, adica daca ati mancat peste la pranz, la cina veti manca tot peste.

Ziua de apa: o data pe luna, dupa o zi de vitamine (o data la 29 de zile), urmeaza o zi de apa (beti doar apa toata ziua), iar apoi se continua cu ziua de proteine. Eu aleg sa sar peste ziua de apa si continui cu proteinele.

 

Eu v-am dat detaliile principale. Recunosc ca eu nu o tin extrem de strict, nu imi cantaresc fiecare portie de mancare (de unde atata vreme?!), nu numar caloriile si o mai gafez, dar nu va incurajez sa imi urmati exemplul din acest punct de vedere. Daca vreti sa pierdeti 15-20 de kilograme este important sa va tineti de ea si sa faceti miscare. Chiar si acasa, cat de putin si tot e ceva. Eu sunt putin mai relaxata. Un minus de 6-7 kilograme m-ar multumi.

Pe Facebook gasiti un grup de sustinere al dietei. Acolo veti gasi cartea Rina’s 90 pe care o puteti descarca. Aceasta contine principiile dietei, principiile mentinerii, idei de retete (muulte!) si cantitati recomandate pentru fiecare categorie de alimente.

 

Am trecut in revista cam tot ce am vrut si va mai intreb o data: fac un jurnal de dieta ori ba :)?

 

Va las si vreo 2 imagini care ar trebui sa va motiveze!

 

alege sa slabesti cu Rina

 

 

dieta incepe astazi

 

 

 

Surse foto:

http://www.healthywomen.org

http://www.diete-sanatoase.ro

Pinterest

http://www.memegenerator.net

 

 

 

 

8 Comments on Ma (re)imprietenesc cu dieta

  1. Fa jurnal de dieta. Vreau sa ma apuc de Rina de 6 luni. Am si eu de dat ceva ceva ( 7 ar fi okay. Mai mult, nu stiu. Sub 65 nu am avut de 20 de ani:))
    Poate ma inspira meniul tau de dieta, cum m-a inspirat meniul fetei tale in cresterea lui Luc:)

    • Bun! Il fac ca nu mi greu…numa’ timpu’ si planetele sa se alinieze. Vin si cu mitivatie suplimentara sau, cel putin, incerc. Te tii mai bine de treaba daca stii ca si altcineva sufera cot la cot cu tine ?. Deci, cand incepi?

  2. Partener de suferinta imi trebuie;)
    Plus, un meniu.
    De pe pagina lor poti lua meniuri zilnice dar cred ca m-as incurca la cantitati:)

    Cel mai probabil, la sfarsitul lunii, cand ne intoarcem din Viena. Nu are sens sa incep inainte pentru ca nu stau sa cantaresc mancarea in minivacanta.

    Tu cand ai vrea sa incepi?

    • Am scris in articol ca eu nu imi cantaresc mancarea. Imi fac portii de bun simt si ma orientez sa mananc 1/2 la cina.

      Clar nu are sens sa incepi inainte de concediu. Eu am inceput de sambata :).

  3. Foarte buna ideea, si eu tin aceeasi dieta doar ca sunt in pana de idei dupa numai doar doua saptamani :)))
    Astept cu nerabdare jurnalul de dieta!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *