Cel mai probabil, știți această rețetă, poate ați și încercat-o deja. Dacă nu ați făcut-o încă, să știți că este ușor de făcut și reprezintă o alternativă sănătoasă la jeleurile din comerț. Totuși, nu vă așteptați ca jeleurile făcute în casă să aibă aceeași textură ca cele din comerț.

Zilele trecute, Antonia mi-a cerut să facem jeleuri cu portocală, așa că ne-am pus pe treabă împreună. Mai jos, vă las cantitățile pe care le-am folosit.

Ingrediente: 

  • 150ml suc de portocale (aprox. de la 2-3 portocale)
  • 5g agar-agar pudră (aprox. o linguriță)
  • 2 lgțe de zahăr
  • esență de vanilie

Mod de preparare: 

Pasul 1

Cum v-am spus, jeleurile sunt foarte ușor de pregătit. Copiii le pot face singuri (sub supravegherea unui adult). Am stors 2-3 portocale pentru a obține 150ml de suc. Sucul obținut vă sfătuiesc să-l treceți printr-o sită pentru a îndepărta eventualele bucăți de pulpă.

Pasul 2

Într-o cratiță, peste sucul de portocale, am adăugat pudra de agar-agar și am amestecat bine. Tot acum am adăugat zahărul și esența de vanilie. Înainte de a trece mai departe, vreau să vă las câteva informații despre agar-agar:

  • Este un agent de gelifiere termoreversibil din alge de mare. Nu are culoare, miros și nu influențează gustul preparatelor.
  • În comerț, se găsește sub formă de pudră sau de fulgi.
  • Se dizolvă doar în apă/lichide fierbinți. Pentru a se dizolva și activa, trebuie fiert câteva minute.
  • Este considerat ca fiind de 8 ori mai puternic decât gelatina.
  • Ca și proporție, se consideră că este nevoie de aproximativ 4g de agar-agar la 250g de lichid.
  • Are efect și în rețetele care conțin fructe acide (portocale, kiwi, ananas, etc.).

Pasul 3

Am pus cratița pe foc, la foc mediu, și am lăsat acest amestec să dea 2-3 clocote. Am amestecat continuu. Veți observa că amestecul va începe să se îngroașe, însă consistența lui finală se poate observa abia după ce se răcește.

După ce a fiert, am repartizat compoziția în forme. Am folosit o tavă pentru jeleuri (cu 50 de ursuleți) și una pentru praline, tot din silicon. În total, mi-au ieșit aproximativ 74 de jeleuri de mărimi diferite.

Antoniei i-au plăcut mult, așa că vom repeta rețeta și cu alte fructe.

Tips & tricks: 

  • Tava pentru jeleuri am cumpărat-o de pe eMag → aceasta.
  • Jeleurile le-am păstrat la frigider, într-o caserolă cu capac.
  • Puteți alege să le oferiți copiilor jeleuri pline de vitamine, de exemplu mixuri cu cătină, ghimbir, lămâie, portocală, etc. Am o rețetă pe blog, aceasta, însă am modificat-o de-a lungul timpului. Ultima dată am pus: 4 mâini generoase de cătină (dată prin blender și trecută prin sită) + sucul de la 2 portocale + sucul de la 3 lămâi + 2 rădăcini medii de ghimbir (date pe răzătoarea mică) + 1 lingură cu vârf de turmeric + piper proaspăt măcinat (crește biodisponibilitatea turmericului) + 4-5 linguri de miere.

Ați încercat să faceți jeleuri acasă?


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *