Photo by ArtHouse Studio (Pexels.com)

Este a 8-a vară pe care o avem împreună. Sunt 8 ani în care am învățat multe lucruri, unul dintre ele fiind că timpul nu are ritmul pe care eu mi-aș dori să-l aibă. Uneori, mi-aș dori ca zilele să treacă într-o clipire, alteori mi-aș dori ca timpul să aibă răbdare, mai multă răbdare.

De când sunt mamă am auzit de nenumărate ori că am doar 18 veri cu puiul meu de om și aș face bine să profit de ele. Am auzit că voi clipi și mă voi trezi cu un copil mare care merge la școală. Mi s-a spus că anii în care va sta lipită de mine vor trece prea repede, că va fi independentă și nu își va mai dori timp cu mine, cu noi.

Avem doar 18 veri cu copiii noștri … pe asta am auzit-o des! Am refuzat multă vreme să mă gândesc la asta. Mă imaginam ca un prizonier care își taie câte o linie de pe perete, semn că a mai trecut o zi din condamnare. La un moment dat, mi-am zis că am epuizat aproape jumătate din verile alea pe care se presupune că le am cu ea. Apoi, mi-am scuturat gândul și mi-am spus ferm că n-am doar 18 veri cu ea. Și cred cu tărie în asta!

Dragi părinți, nu avem doar 18 veri cu copiii noștri! Luați-vă presiunea asta de pe umeri.

Avem 18 veri în care vom pune baze solide, pe care vom clădi o relație care va dura până la finalul zilelor. După cele 18 veri, vor mai fi câteva zeci și, în fiecare dintre ele, vom mai adăuga câte o cărămidă (dacă avem înțelepciune și niște deșteptăciune) la ceea suntem noi și copiii noștri, la relația asta care este făcută să fie pentru totdeauna, pentru toate verile în care vom fi pe pământ.

Copiii noștri vor crește, iar viața își va urma cursul firesc. Noi vom fi acolo să le dăm aripi, să suflăm peste ei încredere pentru a-și lua zborul, nicidecum nu le vom induce ideea că ne-au expirat numărul de veri pe care le aveam împreună. Oricât de mari ar fi, copiii noștri vor rămâne ceea ce au fost dintotdeauna … bucăți din sufletele noastre, ființele cele mai iubite de pe pâmânt.

Photo by Elina Fairytale (Pexels.com)

Fiecare an care va trece, fiecare vară care va veni vor reprezenta oportunități care să întărească relația și mai mult. Bineînțeles, dinamica relației noastre cu copiii se va schimba de-a lungul timpului, așa cum este firesc, dar schimbarea nu înseamnă sfârșit. Avem la dispoziție fiecare zi, fiecare lună, fiecare anotimp să ne ținem copiii aproape, să construim relația aceea pe care ne-o dorim. Nu avem doar 18 veri cu copiii noștri! Niciunul dintre noi nu știm când timpul nostru se termină, dar părințeala nu are termen de valabilitate. Suntem părinți pentru totdeaun! Ar fi bine să profităm de toate ocaziile pe care le avem pentru a face lucrurile cât mai bine posibil … Ce înseamnă „bine”? În mare parte, „bine” este diferit pentru fiecare dintre noi. Dacă ar fi să mă gândesc la o scurtă definiție a acestui fel de a face lucrurile bine, aș zice că el vrea să zică să fim acolo pentru copiii noștri, să construim relații sănătoase, bazate pe iubire, încredere și respect. Acum modelăm viitoarea noastră relație cu copiii, cea pe care o vom avea cu ei după primele 18 veri împreună.


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *