ordine si organizare

 

 

La început de an v-am povestit care îmi sunt obiectivele pentru următoarele 12 luni. Aici am inclus şi dorinţa de a fi mai organizată în tot ceea ce fac. Menţionez de la bun început că sunt organizată de felul meu şi nu pot funcţiona fără planuri sau în dezordine. Ba mai mult, dezordinea mă face să fiu irascibilă. Soţul meu ştie că, adesea, o porţie bună de nervi mi-o calmez cu o sesiune de ordine şi curăţenie aşa că eliberează teritoriul numai să-mi fac eu treaba liniştită. Aici v-am povestit pe scurt despre relaţia mea cu organizarea.

Am primit câteva mesaje în care mi-aţi cerut sfaturi despre cum mă organizez, cum îmi păstrez casa şi dulapurile curate având un copil mic care mă solicită în permanenţă. Am să scriu câteva articole pe acest subiect, care îmi doresc să vă fie de folos şi să vă ajute să vă puneţi ordine în casă şi, până la urmă, în viaţă.

Fără să-i citesc cartea şi fără să aud de metoda KonMari, am aplicat în viaţa de zi cu zi câteva dintre sfaturile Mariei Kondo, cea care a scris un bestseller pe tema organizării, „Magia Ordinii”. Este pe lista cărţilor pe care îmi doresc să le citesc în acest an. De fapt, cartea Mariei Kondo se bazează pe filozofia japoneză a simplităţii. Veţi găsi principiile mai jos şi cum am aplicat câteva dintre ele fără să am vreo legătură cu cartea sau metoda în sine. Revenind la carte, metoda KonMari nu ne trasnformă doar spaţiul în care locuim, ci şi viaţa. Autoarea susţine că ordinea din casă ne va oferi mai multă încredere, energie pozitivă şi motivaţie pentru a duce viaţa pe care ne-o dorim.

 

De ce vreţi să aveţi o casă ordonată?

 

De fapt, ordinea începe cu o întrebare pe care vă recomand să v-o adresaţi: „De ce am nevoie de ordine şi spaţiu?”.  Care vă sunt scopurile şi ce vă doriţi cu adevărat? Cum arată spaţiul vostru ideal (vorbind la modul realist şi excluzând casa de vis de pe malul mării)? De exemplu, eu gătesc destul de mult şi am nevoie de spaţiu în bucătărie, de un blat de lucru liber, să-mi fie toate la îndemână şi cât mai organizate. În acest sens, mă ajută să am condimentele în borcane etichetate şi nu în plicuri aruncate într-o cutie, dar despre asta vă voi povesti într-un alt articol. Am nevoie de ordine şi organizare să mă simt bine, nu-mi place haosul şi, cum am spus, devin irascibilă atunci când e dezordine. Am nevoie de lumină naturală, îmi plac spaţiile aerisite, mobilierul deschis la culoare şi petele de culoare. Încă nu le am pe toate, dar fac parte din proiectul meu de suflet: amenajarea viitorul nostru apartament. Amenajarea acestuia va fi în funcţie de nevoile şi dorinţele noastre. Am ales un apartament cu expunere sudică, cu un living mare pentru că ne place să avem musafiri :). Bucătăria va fi în stil american, deschisă spre living tocmai pentru a avea impresia de spaţiu mare şi aerisit. Aceasta se va închide la nevoie cu panouri culisante (atunci când gătesc „mirositor”). Mobilierul va fi deschis la culoare şi fiecare încăpere va avea o pată de culoare încât să aducă veselie interiorului. Vom maximiza spaţiile de depozitare şi le vom crea în funcţie de obiectele pe care le vom păstra (cuvântul de bază este organizarea). Acestea sunt câteva detalii despre viitoarea noastră căsuţă.

Nu începeţi să triaţi şi să organizaţi până nu aţi stabilit de ce vreţi o casă ordonată, ce nu vă mulţumeşte în momentul de faţă şi cum aţi vrea să arate rezultatul final.

 

Ordine pe categorii, nu pe încăpere

 

Aşa-i că atunci când faceţi curăţenie începeţi cu câte o cameră, o terminaţi, închideţi uşa şi continuaţi cu următoarea? Marie Kondo vă va spune că procedaţi greşit. Ea ne recomandă să gândim ordinea în funcţie de categorii şi nu de camere tocmai pentru ca aceasta să dureze. De exemplu, eu am cosmetice în ambele băi, haine în ambele camere, plus câteva în pivniţă (le schimb în funcţie de sezon pentru că nu am loc unde să le ţin pe toate), pantofi am în hol, în dulapul din living şi în pivniţă, etc. Ce mi se pare foarte logică şi interesantă este practica în sine. În metoda KonMari ni se recomandă să strângem toate lucrurile dintr-o categorie în mijlocul casei. Sună a haos, nu? Ei bine, astfel ne dăm seama câte lucruri avem cu adevărat, ce ne trebuie şi ce nu, dar cel mai important, din moment ce sunt aruncate în mijlocul casei trebuie neapărat să ne ocupăm de ele, deci nu le mai putem amâna. Apoi, un alt aspect interesant este ordinea în care ni se recomandă să ne ocupăm de ele. Marie Kondo ne sugerează să începem cu hainele, să continuăm cu cărţile/actele/hârtiile, apoi cu mărunţişurile şi abia la final să ne axăm pe lucrurile cu valoare sentimentală/suveniruri. Dacă am începe cu ultima categorie, ne-ar fi prea greu să ne despărţim de vreo amintire, în schimb cu toţii avem haine pe care nu le mai vrem.

Cred că dintotdeauna am făcut ordine pe categorii tocmai pentru că îmi era mai uşor să le organizez în dulapuri şi mi se părea o pierdere de vreme să tot revin asupra lor. Cert este că niciodată nu le-am aruncat în mijlocul camerei pentru că îmi era teamă că n-am să mai apuc să ordonez haosul.

 

Păstrează doar ceea ce îţi aduce bucurie

 

Aceasta este esenţa întregii metode. De câte ori atunci când v-aţi făcut curăţenie printre lucruri nu v-aţi spus: „Asta nu o arunc pentru că poate îmi mai trebuie … cândva”? În metoda KonMari acest „cândva” nu-şi mai are locul. Această etapă necesită puţin timp şi multă sinceritate. Luaţi fiecare obiect în mână, analizaţi-l şi întrebaţi-vă dacă vă aduce vreo bucurie, dacă vă reprezintă. Veţi mai purta vreodată cerceii primiţi de la părinţi când aţi împlinit 18 ani? Veţi folosi vreodată setul înflorat de cafea, deşi preferaţi vesela simplă? Veţi citi vreodată cartea x? Atunci când veţi găsi şi rosti răspunsul, instinctul trebuie să primeze, nu motivele pe care le născociţi pentru a păstra obiectul respectiv. Atunci când căutaţi motive, obiectul nu-şi are locul la voi în casă. De exemplul, aveam nişte ceşti de cafea din care nu îmi făcea nicicum plăcere să-mi beau cafeaua dimineaţa. Le aveam în minte pe cele pe care mi le doream şi am găsit un set potrivit într-unul dintre city break-urile de anul trecut. Zis şi făcut! M-am ales cu ceşti din care cafeaua are altă aromă :).

Tocmai la esenţă mai am de lucru, dar mutarea mă va ajuta în acest sens. Vreau să dau tot ceea ce nu mai folosesc, dar le ţin de dragul … nici eu nu ştiu a ce. Înainte să fiu însărcinată aveam o regulă: nu ţineam nimic din ceea ce nu am folosit timp de un an. Lucrurile (şi proporţiile) s-au schimbat. Mi-am zis că voi slăbi şi îmi voi purta din nou hainele. Apoi, hainele office am spus că le ţin pentru când voi reîncepe munca. În curând urmează să mă eliberez de ceea ce nu îmi doresc cu adevărat.

 

Respectă obiectele

 

Aceast aspect are legătură cu respectul japonezilor vis-a-vis de lucrurile pe care le posedă. Trebuie să existe respect pentru obiectele cumpărate/primite/găsite, o oarecare recunoştinţă pentru perioada în care ne-am folosit de ele. Aceleaşi sentimente trebuie să ne încerce pentru cele pe care le păstrăm şi ne onorează casa, precum şi pentru cele pe care le aruncăm şi nu ar onora pe nimeni, cele pe care le donăm şi vor fi de folos celui care le va primi. De fapt, atunci când vă triaţi lucrurile e neapărat să le atingeţi pe fiecare în parte pentru că astfel stabiliţi relaţia cu fiecare dintre ele. Fiecare vă stârneşte un sentiment, o poziţionare în timp, ş.a.m.d.

În cazul meu, iau hainele şi accesoriile. Nu le pot arunca. Chiar nu pot. Mi se pare că fac o risipă extraordinară aşa că le triez pe mai multe categorii. Unele nu le pot oferi mai departe cuiva anume şi prefer să le donez la containerul pentru oameni nevoiaşi. Acolo ştiu că cineva le triază din nou şi hotărăşte care cui i s-ar putea potrivi. Unele le donez eu unor oameni mai puţin norocoşi, iar altele, pe care nu le port, dar sunt în stare excelentă şi mi-s dragi, le ofer fetelor din anturaj (aici se include şi mama). Apoi, mai există unele care intră la categoria „vânzare”. Am unele noi, pe care nu le port, dar ştiu că ar putea face fericită o altă persoană pentru un preţ modic. Suma o reinvestesc în ceva care îmi aduce mie o bucurie, deci situaţia e win-win.

 

Voi cum procedaţi atunci când vă faceţi ordine în lucruri?

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Sursă foto: Homecaprice.com

2 Comments on Fă-ţi ordine în casă şi în viaţă!

  1. Eu am reușit să donez hainele care pot fi purtate de altcineva. Am fost bucuroasă. Acum sunt la dilema hainelor negre. Nu știu când m-am procopsit cu așa de multe. Acestei dileme i se adaugă dilema rochiilor purtate o singură dată, la o nuntă sau vreo petrecere de Crăciun. Am strâns și multe pardesie, haine de iarnă, iar eșarfele urmează să treacă prin a patra sortare. Sutiene, ciorapi, șosete, curele și mărgele trec și ele prin a treia sortare. Cine are nevoie de 17 sutiene?! Hainele sport, o investiție deloc de neglijat în care nu mai intru. Iar de cărți, abia am reușit să mă despart de trei cutii. Noroc cu relocarea de la sfârșitul lui ianuarie. Așa că încă nu am despachetat 4 cutii cu haine și din câte observ nici nu mi-a lipsit ceva în ultimele 3 luni, de când sunt împachetate.
    Misiunea se mai complică, pentru că și Isabella, în cei aproape doi ani de existență a strâns o colecție de haine și încălțări, care ZAC în cutii. Deci caut soluții.

    • Irina, chiar în acest weekend am sortat toate hainele mici ale Antoniei. Marea majoritate le voi dona, unele le vând şi unele le voi scoate la licitaţie. Plănuiesc să fac o a doua licitaţie caritabilă în curând. În rest, sunt în plină sortare cu toate lucrurile pe care le deţin. Încă nu ne-am mutat, dar în noua casă duc doar ce trebuie. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *