copiii si tehnologia

 

Se lasă seara, dar ziua nu e terminată. Încă mai ai de pregătit cina, de pus masa, de strâns masa, de strâns jucăriile şi hainele proaspăt spălate, de făcut baie celui mic, de spălat copilul cel mare, de pus copiii în pat. Cel mare îţi spui că e mare. E domnişoară. Are 5 ani! Îi dai telefonul să se joace cât îl speli pe cel mic. Îţi spui că 15-20 de minute în faţa ecranului nu-i moarte de om. Îţi cunoşti copila. Îi plac poveştile, visează să se transforme în zână sau măcar să fie prinţesă. Vrei doar să-ţi termini treaba, să culci copiii şi să-ţi tragi sufletul vreo 30 de minute. N-apuci să o faci pentru că te cuprinde o oboseală cruntă şi adormi pe canapea.

Visezi miros de gaz, fum şi îţi vezi casa în flăcări. Te trezeşti buimacă neştiind dacă visul e realitate sau realitatea coşmar. Chiar simţi miros de gaz. Eşti trezită destul bine şi încă îl simţi. E trecut de miezul nopţii şi te duci în bucătărie să bei o cană cu apă. Poate îţi revin şi simţurile la realitate. Dar realitatea e acolo. Toate ochiurile aragazului îţi sunt pornite. Le închizi buimacă de somn şi te întrebi dacă oboseala ţi-a luat şi minţile. Dacă ai lăsat aragazul pornit în tot timpul ăsta, de când ai pregătit cina şi până acum. Deschizi geamul să te părăsească mirosul şi îţi umpli plămânii cu aerul rece de afară. Simţurile îţi sunt mai prezente ca niciodată. Scenariile îţi defilează prin faţa ochilor. Şi dacă nu te trezeai? Şi dacă visul devenea realitate şi realitatea coşmar? Şi, totuşi, de ce nu reuşeşti să îţi aminteşti dacă tu ai lăsat ochiurile aragazului pornite? Cine altcineva? Nu avea cine! Copiii dorm şi soţul e plecat în delegaţie. Când şi cum ai putut să le laşi?!

Şi dacă nu ai fost tu? Dacă fata ta cea mare, domnişoara care visează să fie o fiinţă fermecată de pe alt tărâm, a găsit cuvintele magice care promit să o transforme în zână? Şi nu orice zână! În zâna focului! I-au trebuit doar 15-20 de minute cu internetul la dispoziţie să găsească soluţia la care visa. Ea spune aşa: „La miezul nopţii, când toată lumea doarme, ridică-te din pat şi fă turul camerei de 3 ori. Apoi, rosteşte cuvintele magice: „Rege Alfie, zâne mici şi dulci, daţi-mi puterea să devin zână.” Apoi, du-te încet în bucătărie. Ai grijă să nu te vadă nimeni pentru că altfel incantaţia va dispărea. Porneşte toate ochiurile aragazului şi apoi întoarce-te la somn. Gazul magic va veni la tine, îl vei inhala în somn şi dimineaţa te vei trezi zână”.

Acum îmi veţi spune că am o imaginaţie prea bogată, că scriu la ore târzii şi ar fi cazul să dorm ori că văd prea multe SF-uri. Aş vrea eu să am imaginaţie bogată şi să dorm mai mult că SF-urile nu îmi plac! Povestea de mai sus este aproape realitatea unei fetiţe de 5 ani din Rusia, care a suferit arsuri severe în urma jocului de-a zâna. Spun aproape pentru că detaliile poveştii nu sunt precizate în ştire (o puteţi citi aici şi aici). Jocul acesta circulă pe internet (în Rusia deocamdată) şi este inspirat dintr-un celebru serial animat sau, mai exact, se pare că ar fi vorba de piratarea interfeţei acestuia.

Balena albastră tot în Rusia a apărut. Se pare că e leagănul jocurilor pe internet care împing copiii la suicid. În plus, un motor de căutare rus a înregistrat zeci de mii de căutări ale cuvintelor „cum să devin o zână”. Concluziile le trageţi voi. Eu mă întreb ce căuta un copil de 5 ani pe internet fără supraveghere. De fapt, de ce stă un copil de 5 ani pe net cu sau fără supraveghere?

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Sursa: Unsplash

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *