Photo by rawpixel on Unsplash

 

În România, ne lipseşte cultura mersului regulat la medic, al analizelor anuale. Suntem obişnuiţi să mergem la medic atunci când corpul nostru dă semne că suferă de ceva şi mai puţin pentru prevenţie. Din păcate, adesea ne tratăm după ureche. Totuşi, să nu uităm că este mult mai simplu să previi decât să vindeci şi că sfaturile medicale nu le luăm de pe internet, ci de la specialist, în urma unui consult/efectuării analizelor.

Îmi aduc aminte de replica pe care mi-a dat-o cineva de curând: „Eu nu mă duc la medic, că n-am de ce. Ăştia îmi găsesc ceva şi dacă n-am nimic”. Venea din partea unui om tânăr, care refuză să îşi facă analizele ori să îşi facă controale medicale de rutină. Nu intru în polemici cu astfel de oameni şi nici nu încerc să-i conving de nimic. Însă, evenimentele din ultimele luni, m-au motivat să scriu acest articol şi să mă adresez în special doamnelor, să transmit mesajul că prevenţia este importantă, că nişte controale medicale de rutină ne pot ajuta să descoperim, la timp, anumite afecţiuni.

 

Când ţi-ai făcut ultimul test Babeş-Papanicolau? 

 

Ce este testul Babeş-Papanicolau? Acesta constă în analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafaţa colului uterin. Acesta detectează celulele cervicale anormale sau atipice, eventuale leziuni, şi ajută la descoperirea semnelor de infecţie în această zonă. În cazul în care, în urma testului Babeş-Papanicolau, s-au descoperit celule atipice, se face şi testul HPV, la recomandarea medicului. Tipurile de HPV cu risc cancerigen înalt pot determina modificări la nivelul celulelor colului uterin şi pot fi descoperite în urma testului Babeş-Papanicolau. În urma rezultatelor, medicul specialist poate propune şi alte investigaţii. Ideal ar fi să nu aveţi nevoie de ele. Însă, pe de altă parte, în cazul în care există orice fel de suspiciuni, este bine să le descoperiţi la timp.

Frotiului citovaginal Babeş-Papanicolau este clasificat cu ajutorul a 5 numere. Prea puţină lume are PAP 1, majoritatea femeilor sănătoase având PAP 2. De la PAP 3 se complică puţin lucrurile, acest rezultat indicând o displazie. Apoi, pe măsură ce cifra rezultatului creşte, cresc şi riscurile.

În mod normal, testul Babeş-Papanicolau trebuie făcut anual. Din păcate, cunosc femei de 30 de ani care nu şi l-au făcut niciodată. În cazul meu, mama a fost cea care mi-a spus pentru prima dată de acest test şi, dacă aveţi şi voi fete, vă sfătuiesc să vorbiţi cu ele despre acest examen medical, la timpul potrivit. Probabil că cele care mă citiţi aveţi copii mici şi nu este cazul să abordaţi acest subiect. În mare parte, îndemnul meu este îndreptat spre voi.

 

Experienţa mea

 

Îmi fac testul Babeş-Papanicolau cam de pe la 20-21 de ani dar, până în momentul în care nu am hotărât să avem un copil, nu mi l-am făcut anual. De pe la 24-25 de ani, îmi fac analizele anuale complete, să mă asigur că sunt bine. Până la finalul anului trecut, nu am ştiut ce presupune clasificarea rezultatelor testului, de la 1 la 5. În luna noiembrie a anului trecut, rezultatul testului a arătat un PAP 3. În cabinetul doctorului, am întrebat, surprinsă, „PAP 3?!”, în ideea să înţeleg exact despre ce este vorba. Înainte de a primi alte explicaţii, mi s-a spus că nu este cancer (probabil mi s-a văzut o urmă de îngrijorare pe chip), dar situaţia trebuie monitorizată. Cred că orice om care nu a avut prea multe boli de-a lungul vieţii, cam o răceală pe an şi atât, se blochează când persoana lui este asociată cu cuvântul cancer. Din acel punct, nu am mai fost capabilă să cer prea multe explicaţii. Le-am cerut ulterior, să ştiu ce am de făcut. Cert este că rezultatele testului meu arătau o inflamaţie severă şi nişte celule suspecte. Mai mult decât atât, la mine în familie au existat persoane suspecte de cancer de col uterin şi persoane care au avut o altă formă de cancer. Mai târziu, am înţeles că atunci când există celule canceroase la nivelul colului, testul ar trebui să indice un PAP 4.

M-am documentat pe toate căile, am cerut o a doua părere şi am urmat un tratament de 3 luni, prescris de medicul meu. Am repetat testul Babeş-Papanicolau şi, în urma tratamentului, am trecut la PAP 2. De acum înainte, trebuie să repet acest examen medical la 6 luni încât să mă asigur că nu apar alte probleme.

Precizez că sunt un om cerebral, care nu se panichează cu uşurinţă, căruia îi place să cunoască toate scenariile posibile. În acest caz, am vrut să ştiu care este scenariul cel mai fericit şi care poate fi cea mai neagră posibilitate. Am cerut detalii în acest sens, explicaţii cât se poate de simple, pentru a mă asigura că înţeleg ceea ce mi se comunică. Nu am avut simptome de niciun fel şi nici informaţii prea multe despre ce înseamnă fiecare rezultat al testului Babeş-Papanicolau. Nu-i deloc plăcut să fii luat prin surprindere (în cel mai neplăcut mod).

Photo by Christopher Boswell on Unsplash

Concluzii

 

De ce am scris acest articol? Pentru că:

♦ îmi doresc să avem mai multă grijă de sănătatea noastră, să prevenim bolile uşoare sau grave, nu să le tratăm. Dacă este cazul să tratăm o boală, să o descoperim la timp.

♦ femeile să îşi facă o rutină, să fie conştiente că mersul la ginecolog trebuie să fie constant, măcar anual, nu atunci când există o problemă.

♦ mamele să înţeleagă că sunt exemple pentru fetele lor inclusiv din acest punct de vedere, din felul în care au grijă de ele.

♦ analizele ginecologice nu trebuie să fie un subiect tabu.

♦ trebuie să avem curajul să punem întrebări, să obţinem informaţii, dar să ne selectăm sursele. De aceea vă sfătuiesc să alegeţi un medic cu care rezonaţi. Cu altă ocazie, am să vă povestesc cum am încheiat „colaborarea”cu un medic ginecolog, de la prima întâlnire.

 

Să fiţi sănătoase, că nimic nu-i mai de preţ decât sănătatea!

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

4 Comments on Tu când ai fost ultima dată la medic?

  1. Ar trebui poate precizat si faptul ca Testul P-N detecteaza doar cancerul de col uterin dar nu si cel ovarian, atat de des intalnit la noi. Si da, preventia salveaza vieti!

  2. Luna trecuta l-am facut. Si eu mi-am propus ca de acum sa il fac anual, iar pe langa asta sa mai fac cateva investigatii pe alte ramuri medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *