Titlu„Zuleiha deschide ochii”

Autori: Guzel Iahina

Editura: Humanitas

An apariție: 2023

Nr. de pagini: 424

Cartea o puteți cumpăra de aici → link carte


Acțiunea romanului se desfășoară pe parcursul a 16 ani, începând în Uniunea Sovietică a anilor ’30. În centrul ei se află Zuleiha, o tânără tătară care își duce traiul într-un sat izolat împreună cu soțul ei, Murtaza și mama acestuia. Încă de la primele pagini, se creionează un personaj care își acceptă destinul fără să-și pună prea multe întrebări, fără să se împotrivească, urmând cu smerenie regulile nescrise ale vieții. Zuleiha își slujește cu resemnare soțul, soacra, casa. Ba mai mult, devine resemnată chiar și în fața morții, pierzându-și 4 fiice imediat după naștere. Zuleiha este o tânără femeie obedientă, resemnată, încercată de viață, care crede că aceasta este rânduiala firească a lucrurilor, că trebuie să fie supusă, să urmeze o cale dreaptă pentru a se ridica la înălțimea așteptărilor soțului și a predicilor din moschee.

Această rânduială simplă, dar despotică este zdruncinată de moartea soțului ei atunci când el refuză să le dea cota soldaților care reprezentau noua putere sovietică. Zuleiha, alături de alți tărani deschiaburiți, este deportată, fiind condusă la destinație chiar de ucigașul soțului ei, Ivan Ignatov. El va fi și comandantul coloniei care se va înființa în mijlocul pustietății care îi va deveni femeii casă.

Ivan Ignatov este un alt personaj acaparant. El este dedicat armatei sovietice, dar își reconsideră poziția, idealurile și principiile în urma experiențelor pe care le va trăi. Pe parcursul cărții, dinamica dintre Zuleiha și Ivan Ignatov devine extrem de interesantă, dar n-aș vrea să vă ofer prea multe detalii despre acțiunea cărții, pentru că v-ați pierde interesul să o descoperiți singuri.

Recunosc că începutul cărții a fost destul de anevoios pentru mine. Parcă așteptam să se declanșeze acțiunea și ea se lăsa prea mult așteptată. Pe de altă parte, romanul este foarte descriptiv și te plonjează, fără prea mare efort, în mijlocul poveștii. Cuvintele tătărești presărate de-a lungul narațiunii aduc un mare plus din acest punct de vedere.

Câteva dintre temele abordate în carte

Perioada stalinistă și impactul colectivizării. Tema istorică este foarte prezentă în carte, fiind descrisă represiunea sovietică a vremii, impactul ei asupra oamenilor și experiențele lor din gulagurile sovietice.

Adaptarea. Reziliența. Supraviețuirea. Sunt 3 teme centrale ale cărții, văzute ca un întreg, proiectate în mod marcant într-un singur personaj – Zuleiha. Indiferent de ce i-a fost dat să trăiască, ea și-a găsit puterea de a merge mai departe, de a se adapta, de a supraviețui. Totuși, nu este singurul personaj al cărții care reprezintă aceste teme.

Relații umane și iubirea. Siberia nu pare neapărat locul în care ai putea să te îndrăgostești, să legi prietenii sincere ori să dai naștere unei noi vieți. Totuși, în mijlocul întunericului, umanitatea există.

„Zuleiha deschide ochii” este un roman despre transformare, adaptare și reziliență, iar Zuleiha este un soi de caracter universal care te motivează și te îndeamnă, în același timp, să fii recunoscător, să nu îți pierzi speranța indiferent de greutățile pe care le ai.

Aș fi ales un alt final pentru această carte, mai optimist, mai plin de speranță, dar dacă ar fi fost astfel, atunci probabil că nu ar fi ilustrat la fel de bine realitatea vremurilor.

Ați citit cartea? Cum vi s-a părut?

Alte cărți pe care vi le recomand: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *