De curând, în bucătăria mea a ajuns un vas de fontă pe care l-am pus imediat la muncă. Am făcut o pâine cu măsline și o ceafă de porc la cuptor. O să le iau pe rând.


Vasul meu de fontă este roșu și se integrează perfect în bucătăria mea, dar nu culoarea este importantă, ci faptul că acest vas este numai bun de lăsat moștenire, pentru că fonta emailată are o durată foarte mare de viață. Mai mult, vasul poate fi folosit în siguranță atât în cuptor, cât și pe aragaz, inclusiv pe plita cu inducție. Învelișul oalei este antiaderent și se curăță foarte ușor. Vasul meu este de la Crock-Pot. Este rotund, cu capac și cu o capacitate de 4,7l. Sunt curioasă dacă aveți vase de fontă și ce rețete faceți în ele.
Acum trec la partea practică, la prima rețetă pe care am încercat-o, o pâine cu măsline care ne-a cucerit pe toți 3. Antonia este destul de pretențioasă când vine vorba de pâine. Pentru pâinea cu măsline am primit un 10 cu felicitări și rugămintea să repet rețeta.

Această rețetă este foarte simplă, are doar 5 ingrediente și nu necesită frământare.

 

Ingrediente: 

  • 500g făină – eu am folosit manitoba
  • 400ml apă călduță
  • 7g drojdie uscată
  • 2 lingurițe de sare
  • 60-70g măsline negre

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Făina, apa, drojdia și sarea le-am amestecat în bolul mixerului planetar, dar la fel de bine le puteți amesteca și cu o lingură.

 

Pasul 2

Am scurs măslinele de apă și le-am feliat. Apoi, le-am încorporat, cu ajutorul unei spatule, în aluat. Am acoperit bolul cu folie alimentară și am lăsat aluatul la dospit timp de 2 ore și jumătate.

 

Pasul 3

După ce aluatul a stat la dospit, l-am răsturnat pe masa de lucru tapetată bine cu făină. Am presărat făină și peste aluat și l-am împachetat de vreo 2-3 ori. Apoi, i-am dat forma unei pâini (ovale, în cazul meu).

Cât m-am ocupat de aluat, am încins cuptorul la 220° Celsius împreună cu vasul de fontă (cu tot cu capac).

 

Pasul 4

Am transferat aluatul pe o foaie de copt. Am scos oala din cuptor (aveți grijă cum o manipulați pentru că este foarte fierbinte) și am așezat aluatul în ea (cu tot cu foaia de copt). Am copt pâinea timp de aproximativ 25 de minute, la 220° Celsius, pe treapta din mijloc a cuptorului, setat să difuzeze căldură sus-jos.

 

Pasul 5

După cele 25 de minute, am îndepărtat capacul și am coborât temperatura cuptorului la 200° Celsius. Am pornit ventilația cuptorului și am copt pâinea pentru încă circa 30 de minute.

 

 

Am scos din cuptor o pâine rumenită perfect, cu coaja crocantă, care mi-a parfumat imediat bucătăria. Am lăsat pâinea să se răcească pe un grătar. Cu greu m-am abținut să nu rup un colț de pâine cald. A ieșit super bună!

 

 

Așa cum, cel mai probabil, v-ați dat seama este o rețetă foarte simplă pe care o puteți face chiar și cu copiii. Simplă este și următoarea rețetă pe care am încercat-o în noul meu vas de fontă, ceafă de porc la cuptor. Revin cu rețeta!

 

P.S: Pâinea aceasta s-a potrivit perfect cu ceafa de porc suculentă. 😊

 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

    3 Comments on Pâine cu măsline

    1. Am si eu una verde si o folosesc destul de des la cuptor: sarmale, friptura cu sos (de exemplu osso bucco), pui intreg cu legume, dar si pe aragaz la ciorbe. Imi place mult oala 🙂
      Sa o folosesti sanatoasa si sa va bucurati de mese delicioase in familie!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *