Poveşti despre mame
Venirea pe lume a unui copil pune, de cele mai multe ori, viaţa profesională a femeii între paranteze. În unele cazuri, concediul de maternitate este un prilej de a ne reevalua, de a ne pune sub semnul întrebării, de a ne descoperi laturi care ne erau oarecum străine până la naşterea copilului. Maternitatea ne schimbă pe multe dintre noi. Din acest proces al schimbării face parte şi latura profesională.
Pe Cosmina o cunosc de o bună bucată de vreme. Vă spun sincer că mi-a fost şi îmi este o sursă de inspiraţie. Am învăţat foarte multe de la ea în tot acest timp. Este un om dedicat pasiunii şi familiei ei, este o femeie frumoasă atât în exterior, cât şi în interior şi munceşte extrem de mult pentru a-şi îndeplini visele. A avut curajul să renunţe la ceea ce făcea înainte de a-l naşte pe Tudor, al doilea băiat, şi să se reorienteze spre un domeniu total nou. Mai jos veţi găsi o parte din povestea ei, cum şi de ce a renunţat la cariera pe care a avut-o pentru a se dedica pasiunii.
Cu ce te ocupai înainte să-i ai pe Rareş şi pe Tudor?
Am făcut multe lucruri înainte de a fi mamă, însă ultimul job a fost la o companie de securitate în cadrul departamentului de marketing, unde ocupam funcția de asistent relații publice și comunicare, însă, de fapt, făceam mult mai multe lucruri, care nici nu se regăseau în fișa postului. Cred că acesta a fost și principalul motiv pentru care am început să nu îmi mai găsesc locul și să mă gândesc serios dacă jobul acela îmi oferă împlinire, satisfacții, dacă asta vreau să fac cu adevărat.
Care a fost momentul în care ai realizat că job-ul nu-ţi mai oferă aceleaşi satisfacţii ca până atunci? Practic, ce te-a determinat să îţi modelezi viaţa profesională într-o altă direcţie?
Cred că decizia am luat-o când am rămas însarcinată cu cel de-al doilea copil. A fost momentul în care mi-am zis: am la dispoziție doi ani să îmi dau seama ce vreau să fac mai departe. În această perioadă și soțul meu trecea printr-o situație similară și cred că decizia am luat-o amândoi  în același timp, după ce am realizat că banii nu sunt totul și că tot ceea ce contează este să fim fericiți și să facem ceea ce ne face să ne simțim împliniți și liberi.
În mod concret, ce a implicat schimbarea carierei (mă refer atât personal, cât şi financiar, educaţional, etc.)?
Au fost pași mulți și mărunți. Am început să citesc foarte mult în primă fază. Mi-am făcut un blog, un site de nutriţie, la care am muncit foarte mult și care inițial îmi ocupau tot timpul liber pe care îl aveam. Apoi, m-am înscris la un curs acreditat de nutriție. A venit bineînteles și susținerea soțului, atât morală, cât și financiară, precum şi susținerea mamei care m-a ajutat foarte mult cu copiii în acea perioadă. Am simțit cum încep să prind aripi, să mă simt liberă, fericită, curioasă să aflu lucruri noi, să învaț cât mai multe și să simt în sfârșit că totul capăta un sens. Și că tot ceea ce fac mă împlinește și mă face fericită. Procesul acesta încă nu s-a încheiat, încă dedic foarte mult timp blogului, site-ului de nutriție, proiectelor pe care le am în desfășurare, cititului.
Există vreo urmă de regret în toate demersurile pe care le-ai făcut în privinţa reorientării profesionale? Care au fost reacţiile celor din jur (familie, prieteni) când i-ai anunţat că o apuci pe o altă cale din punct de vedere profesional?
Nici nu m-am gândit vreodată dacă regret ceva. Cred că singurul regret pe care îl am este că nu am făcut acest pas mai devreme. Oricând mă pot întoarce la ceea ce făceam înainte, însă nu aș mai face-o. Nu aș mai face nici un compromis, gândindu-mă că am o singură viață  și trebuie să fac ce știu mai bine și ce mă face fericită.
Familia a primit foarte bine această schimbare, prietenii la fel. Toată lumea m-a încurajat și acest lucru m-a determinat să merg mai departe și să nu mă gândesc nici o clipă dacă este sau nu realist și realizabil acest lucru.
Ce planuri de viitor ai la nivel profesional?
Planurile sunt multe! Însă, întâi vreau să mai văd puțin copiii cum cresc. Măcar până în toamnă am de gând să stau lângă ei, când cel mic va merge la grădiniță la program întreg. Apoi, mi-aș dori să îmi deschid un cabinet unde să ofer consultanță. Până atunci însă, scriu un ghid de diversificare pe care îl voi tipări în scurt timp sub forma unei cărți. Este ca un al treilea copil pentru mine și am pus foarte mult suflet în acest proiect. Îmi doresc nespus să fie util fiecărei mame aflate la început de drum. L-am tot scris și rescris de câteva luni bune și cred că a ajuns în varianta pe care mi-o doream, așa că, este pregătit pentru print. Planuri aș mai avea, dar încă nu sunt pregătită să le rostesc cu voce tare. Mi-aș dori nespus să public un ghid gratuit de diversificare, o broșură pe care să o distribui în maternități. Caut deja de ceva timp un sponsor care să mă ajute în acest sens. Încă nu l-am găsit, dar nu îmi pierd speranța și nici nu renunț.
Ce sfaturi le-ai da mamelor care îşi doresc să facă o schimbare profesională majoră, însă frica de nou, de necunoscut le frânează?
Aș oferi acest sfat oricui, nu doar mamelor. Consider că pentru o minte sănatoasă, pentru o viață fericită și echilibrată, cu toții ar trebui să facem doar ceea ce ne face fericiți. Bineînteles, să găsim acel ceva care ne poate oferi și un confort material, pentru că, copiii nu cresc cu aer, dar au nevoie de mame liniștite, fericite lângă ei. Și astfel putem fi un exemplu pentru copiii noștri, arătându-le prin propriul exemplu că atunci când ne dorim ceva trebuie să luptăm pentru acel lucru. Oricât de greu ar părea, atunci când faci ceva cu pasiune, devine totul mai ușor, timpul parcă nu îți mai ajunge și tot ceea ce faci, faci cu multă dedicare. Le spun să aibă curaj şi să creada în ele! Sunt mame, orice este posibil! 🙂
Câte dintre voi aţi simţit nevoia să vă îndreptaţi paşii într-o altă direcţie din punct de vedere profesional după naşterea copilului? Reorientarea voastră profesională a rămas la stadiul de vis sau aţi început să munciţi pentru a vă îndeplini visul?
Alte poveşti despre mame ca şi tine:
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *