Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

 

Îmi aduc aminte că, atunci când eram copil, ai mei aveau casa plină de sărbători. La fel era și la zilele de naștere. La fel era şi la bunici. Eram împreună.

Mama zicea că-i bine să le facem altora un bine măcar de sărbători, să le dăm din puţinul nostru. Îmi amintesc că nu le dădea niciodată bani, dar le încărca plasele cu ce aveam. În timpul anului, le punea fructe, legume, borcane cu dulceaţă ori cu zacuscă, pâine, haine, etc. În vremuri de sărbătoare, adăuga în pachete prăjituri, mâncare, bomboane şi ce mai aveam prin casă. Bunicile mele făceau la fel.

Am crescut cu această imagine, cea a carităţii la scară mică. În copilărie, mi s-a spus că nu toţi oamenii au ce mânca, ce îmbrăca, că pe unii soarta i-a vitregit mai mult decât pe alţii. Am fost învăţată că stă în puterea noastră, a tuturor, să ne facem comunitatea mai bună prin gesturi simple. Mi-am dorit ca, măcar cu puţin, să contribui şi eu la binele comunităţii din care fac parte.

 

Mai există astăzi puterea lui împreună pentru o lume mai bună? 

 

Trăim diferit faţă de cum o făceau părinţii noştri acum 20-30 de ani. Trăim pe repede înainte. Cred că am devenit mai egoişti, dar nu neapărat pentru că ne dorim să fim, ci pentru că fuga asta permanentă ne face să preţuim mai mult timpul pe care îl avem şi să îl investim acolo unde ne este nouă cel mai bine, acasă, lângă oamenii dragi.

Suntem într-o perioadă în care abia aşteptăm să vină zilele libere, să ne odihnim, să ne concentrăm pe familie şi conectare, să reflectăm asupra anului care a trecut şi să ne facem planuri pentru următorul. Dar cât de des ţinem cont de oamenii din jurul nostru, de comunitate?

 

De ce să ne implicăm în comunitate când timpul nostru este atât de preţios? 

 

  1. Pentru ceilalţi – pentru cei care nu au suficient sau chiar deloc. Pentru oamenii mici şi mari pe care viaţa i-a uitat. Pentru copiii care nu au ce să încalţe când termometrul coboară la grade cu minus. Pentru omul bolnav, fără acoperiş deasupra capului. Unele ONG-uri duc lipsă de oameni, de voluntari, şi de susţinere finaciară. Fie că hotărâm să fim voluntari sau donatori, puţinul nostru ajută, deoarece cauzele sociale nu dispar niciodată.
  2. Pentru noi – atunci când le facem altora un bine este foarte posibil să resimţim sentimentul sădit în celălalt, să ne fie şi nouă bine. Atunci când ne implicăm în cauze sociale fără să aşteptăm nimic în schimb s-ar putea să simţim că avem un scop, o direcţie nouă, să avem mai multă pace şi mulţumire. Asta ne dorim la final de an, nu?
  3. Pentru copiii noştri – copiii învaţă de la părinţi şi tind să-i copieze. Ce altă modalitate mai bună decât exemplul personal pentru a-i învăţa pe cei mici lecţiile empatiei şi a compasiunii, dăruirii şi altruismului?
  4. Pentru networking – fiecare eveniment, indiferent de natura lui, ne aduce în faţa altor oameni. Implicarea ca voluntar ne ajută să cunoaştem oameni pe care poate că nu i-am fi cunoscut în alte circumstanţe şi să legăm prietenii.
  5. Pentru consolidarea relaţiilor – poţi face voluntariat alături de un prieten bun sau de un membru al familiei. Acest lucru vă dă ocazia să munciţi la un lucru în care amândoi credeţi şi să petreceţi timp de calitate împreună.

 

Photo by Nina Strehl on Unsplash

 

Ce spun cercetătorii despre implicarea noastră în comunitate ca voluntari şi/sau ca donatori? 

 

Cercetătorii au arătat de ce oamenii donează şi de ce o fac mai rar decât şi-ar dori. Există 3 categorii:

  • cei care o fac 100% din altruism, pentru că preţuiesc binele comunităţii.
  • cei care o fac dintr-un altruism mai puţin pur, pentru că îşi extrag valori sau foloase din binele social.
  • cei care o fac fără să fie altruişti, pentru că vor să iasă în evidenţă, pentru că se gândesc la imaginea lor şi nu neapărat la binele comunităţii.

 

Statisticile arată că suntem mai motivaţi să donăm unui singur beneficiar decât către o problemă anume, încadrată de nişte cifre. De asemenea, tindem să donăm mai mult cu inima, pe baza sentimentelor noastre, decât cu capul, pe baza raţiunii.

Cercetătorii arată şi că donaţiile noastre sunt influenţate de cei din jur, de familie şi de prieteni, dar şi de persoanele cunoscute din mediul online, de business, etc. Ne alăturăm mai degrabă unei cauze dacă aceasta este promovată de o persoană cunoscută decât dacă vine dintr-o sursă necunoscută.

Vestea bună este că acţiunile noastre caritabile sunt contagioase. 🙂 Adică, cu cât avem în jurul nostru mai mulţi oameni care donează sau fac voluntariat, cu atât suntem mai predispuşi să le urmăm exemplul. Aceeaşi cercetători arată că atunci când cheltuim bani pentru alţii suntem mai fericiţi decât dacă i-am cheltui pentru noi.

 

Vă invit să facem un bine împreună şi să ne cunoaştem dincolo de ecrane

 

Dacă aţi citit până aici, probabil că vă întrebaţi unde vreau să ajung. Îmi doresc să trag un semnal de alarmă (poate e mult spus) şi să scot în evidenţă faptul că nu ar trebui să fim pasivi la cauzele sociale din jurul nostru, la ceea ce se întâmplă în comunitatea noastră. Să ştim că un covrig îi ţine unui om de foame, că 30 lei x 12.500 de oameni pot face alte sute de oameni mai fericiţi şi mai sănătoşi, implicit să schimbe în bine faţa comunităţii în care trăim.

Vreau să vă vorbesc din nou, pe scurt, despre Policlinica fără Plată şi cum putem fi Împreună de Crăciun, pe 13 decembrie mai exact. Asociația Happy Moms împreună cu mine organizăm concertul caritabil „Împreună de Crăciun” în beneficiul Policlinicii fără Plată şi al Asociaţiei Happy Moms. Asociația va lansa în curând, la Cluj, proiectul Business Teen – educație antreprenorială pentru tineri. Tabăra s-a desfășurat deja în vara anului 2018 pentru 14 copii din 2 centre de plasament.

Vă aşteptăm la concertul de colinde susţinut de artişti îndrăgiţi, la Hotel Platinia, în 13 decembrie, de la ora 18:30. Accesul la eveniment este fără plată, dar vă rog să vă anunţaţi prezenţa prin intermediul acestui formular, pentru că locurile sunt limitate.

În cadrul evenimentului aveţi posibilitatea să vă bucuraţi de colindele româneşti, de atmosfera magică a Crăciunului, dar şi să cumpăraţi bilete la tombolă. Dacă plecaţi acasă cu sufletul plin, nu vă lăsăm să plecaţi nici cu mâna goală. 🙂 Banii de pe bilete vor merge la Policlinica fără Plată şi la Asociaţia Happy Moms. Sponsorii noştri au de oferit premii minunate, aşa că, pentru mai multe şanse de câştig, vă sfătuiesc să vă cumpăraţi mai multe bilete. 🙂 Puteţi câştiga bijuterii, o şedinţă foto, abonamente la ateliere pentru copii, o fotocarte în care să vă puneţi pozele cele mai dragi, decoraţiuni de Crăciun, agende, zboruri cu paramotorul, haine pentru cei mici, jucării, invitaţii la spectacole pentru copii şi multe altele.

Pe această cale, le mulţumim celor de la Platinia, că ne-au pus la dispoziţie cel mai modern centru de conferinţe din Cluj-Napoca şi sponsorilor noştri, pentru că ne ajută să le facem o bucurie oamenilor care ne trec pragul în seara de 13 decembrie.

 

Eu încă mai cred în puterea lui împreună. Sper că şi voi. Haideţi să facem un bine împreună, joi, 13 decembrie, la Hotel Platinia, de la ora 18:30.

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *