V-am zis că vreau să mă țin de treabă și să revin, pe blog, cu recomandări de jocuri și cărți pentru copii. Ei bine, acest articol este un fel de 2 în 1, o recenzie a ultimului joc descoperit și, la final, veți găsi câteva detalii despre 2 cărți pentru copii.

 

 

Despre ce este vorba? 

Pe Fram, ursul polar, bănuiesc că îl știți. Probabil îl știți în varianta clasică, din cartea lui Cezar Petrescu. Ei bine, Fram a devenit mai de actualitate ca niciodată cu ajutorul unor oameni care și-au zis că Fram poate fi personajul principal care să-i învețe pe copii lecții despre prietenie, curaj, iubire, corectitudine, etc. Aceste principii au fost transpuse în cărțile în care Fram este personajul principal, dar și într-un joc de societate bazat pe cooperare.

Continui cu concluzia: mi se pare genial să gândești un joc de cooperare, un joc în care se întrec mai mulți jucători, însă fără să țintească propria victorie, ci succesul echipei.

 

 

Jocul conține:

  • o planșă de joc 56cm x 38cm
  • un manual de instrucțiuni și povestea jocului
  • 35 de cărți de pericol
  • 25 de cărți de ajutor
  • 7 figurine + abțibilduri
  • 1 zar
  • un săculeț în care se pot păstra piesele mici


Principiul jocului

Jocul este recomandat copiilor mai mari de 4 ani și se axează, cum spuneam mai sus, pe cooperare, nu pe competiție. Jocul se poate juca cu cel puțin 2 jucători și cu cel mult 6 jucători.

Ideea principală este că Fram și prietenii lui, ariciul Arpi, țestosul Ulmo, rinocerița Rina, jderița Hopi și papagalul Poli, vor să evadeze de la circ, să scape de dresorul cel furios. Pentru a ajunge într-o zonă sigură, au de parcurs un traseu plin de pericole, dar au și posibilitatea de a se ajuta reciproc. Jocul se încheie atunci când Fram și prietenii lui ajung în zona de siguranță, pe insulă, sau când dresorul îl prinde din urmă pe unul dintre ei.

 

 

De ce-mi place jocul „Nu privi înapoi”

  • În primul rând, cum am mai spus (și repet cu riscul de a vă plictisi), principiul jocului este genial. Este primul nostru joc de cooperare. Întregul joc este gândit în așa fel încât să stimuleze munca în echipă. Totuși, să nu credeți că se câștigă cu ușurință, dimpotrivă.
  • Jocul este foarte calitativ, realizat cu atenție la detalii. Cutia în care vine este foarte solidă; planșa de joc este tip puzzle și se asamblează ușor; figurinele nu sunt niște pioni clasici și copiii își pot exersa îndemânarea atunci când lipesc abțibildele pe figurine; piesele mici vin într-un săculeț foarte simpatic și apreciez tare mult acest lucru, că piesele nu se împrăștie în cutie.

 

 

Cărțile „Aventurile lui Fram, ursul polar”

Fram a lui Cezar Petrescu s-a reinventat și acum este un personaj de actualitate care li se adresează copiilor cu vârste între 2 și 7 ani. Cele 2 volume conțin 10 povești care descriu aventurile prin care trece Fram.

Fiecare poveste se încheie cu o secțiune „Știați că?”. Aventurile lui Fram se transformă în ocazii de a învăța lucruri noi despre oameni, animale, natură și diverse locuri din lume. Copiii află astfel cât durează noaptea polară, cum arată aurora boreală, cum trăiesc viețuitoarele de la Oceanul Arctic, care sunt cei mai celebri exploratori, etc. Datorită acestei secțiuni, eu spun că aceste cărți sunt evolutive, pentru că, dacă la 2 ani copiilor le este greu să proceseze astfel de informații, la 5 ani, de exemplu, vor fi curioși să cunoască din ce în ce mai multe lucruri despre lumea înconjurătoare.

Cărțile au foarte multe ilustrații și, pe fiecare pagină, textul nu ocupă prea mult loc. Menționez asta tocmai pentru că cei mici sunt atrași de imagini. La fel ca și în cazul jocului, cărțile sunt de foarte bună calitate, cu coperți cartonate, genul acela de publicații care merită să fie transmise din generație în generație.

Dacă v-am făcut curioși, atât jocul, cât și cărțile, precum și alte produse din lumea lui Fram le puteți găsi aici.

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *