Ne-am încheiat vacanța și pot să scriu în detaliu despre experiențele noastre la Disneyland și în Paris. Vreau să vă împărtășesc cum ne-am organizat din punct de vedere al timpului, dar și pentru a eficientiza costurile (Disneyland/Paris nu sunt niște destinații tocmai ieftine). Articolul de astăzi este despre transport și cazare. Urmează să revin cu alte articole în care voi detalia experiențele noastre la Disneyland și în Paris.

Motivul din spatele acestei vacanțe

Pe 24 mai am sărbătorit-o pe Antonia. A împlinit 8 ani! Începând din acest an, am hotărât ca în fiecare an să vizităm un parc pentru copii (de care să ne bucurăm și noi, cei mari). Antonia a avut de ales între Legoland și Disneyland. Legoland a fost prima opțiune, dar apoi s-a răzgândit și a zis că ar prefera Disneyland. Disneyland a fost cadoul nostru pentru ziua ei. Așa cum am mai spus, îmi doresc să privilegiem experiențele în detrimentul lucrurilor materiale.

Transport

Biletele de avion ni le-am cumpărat prin februarie. Am zburat cu RyanAir, Cluj – Beauvais și retur. Am plecat luni dupămasa și ne-am întors acasă duminică seara. În planul inițial aveam doar Disneyland, însă biletele de avion ne-au condiționat să ne extindem vacanța. Am hotărât să mergem 2 zile la Disneyland și 3 zile pline să le petrecem în Paris.

La nivel de bagaje, am optat ca eu și Antonia să avem doar bagajele incluse în bilet (aveam dreptul doar la geantă de umăr) și pe Horațiu l-am „încărcat” cu un bagaj de mână și unul de cală. Bineînțeles, am plătit în plus pentru ele. În total, biletele de avion ne-au costat 430€.

Am plecat din Cluj la ora 18:00, cu o jumătate de oră întârziere. Am ajuns la Beauvais în jurul orei 19:30 (ora locală). De aici, am luat autocarul care ne-a dus la Place de la Porte Maillot, în Paris (drum de aproximativ o oră). Biletele pentru acest autocar se pot cumpăra online (de aici). Sunt mai ieftine dacă le cumpărați online. Noi le-am luat de la fața locului și ne-au costat 54€ (2 adulți + 1 copil). 

Până la cazare, în Villiers-sur-Marne, am avut o mică aventură. Am schimbat 2 metrouri, un RER și un bus, dar, vreo 2 ore mai târziu, am ajuns la destinație. Drumul nu ar fi trebuit să dureze atât de mult, dar se făceau lucrări la linia RER-ului care trebuia să ne aducă direct la destinație. Biletele (metro + RER + bus) ne-au costat 12€ (2 adulți + 1 copil).

Am fi avut posibilitatea unui transfer privat (o firmă românească). Dacă am fi fost cuplați cu alți călători, am fi plătit 30/persoană. Dacă am fi avut transfer doar pentru noi, costul ar fi fost mai mare. Înainte de plecare, am întrebat dacă există posibilitatea să beneficiem de prima variantă, dar nu ne-a mai răspuns nimeni la întrebare.

Ajunși la destinație, după o noapte bună de somn, am coborât să fac câteva cumpărături rapide, să avem pe ce pune mâna dimineața, la micul dejun. Horațiu a dat o fugă până la gară pentru cardurile Navigo. Au costat 105€ pentru toți 3, pe o săptămână (30€ + 5€ costul cardului/persoană). Aceste carduri sunt o variantă mult mai avantajoasă când vine vorba de costuri (dacă stați mai multe zile). Cardurile se pot cumpăra doar din gări și aveți nevoie de poze tip buletin pentru ele (am plecat cu temele făcute). Cardurile sunt reîncărcabile, valabile timp de 10 ani.

Cazare

Trebuia să găsim o cazare care să ne convină pentru întreaga perioadă. Am exclus cazarea în Disney Village, pentru că prețurile ne depășeau bugetul. În plus, ar fi trebuit să ne mutăm și am vrut să evităm acest lucru. Scopul nostru a fost să găsim o cazare pentru întreaga perioadă, de luni până duminică, poziționată aproximativ la mijlocul distanței între Disneyland și Paris, bine deservită de mijloacele de transport în comun. Ce trebuie să știți este că Disneyland Paris este situat în Marne-la-Vallée (cam la 40 de minute cu RER-ul de Paris). Stația RER-ului A este fix în față la Disneyland. Ieșiți din gară și intrați în Disneyland.

Când ne făceam planul, am hotărât că cel mai bine, din toate punctele de vedere, ni s-ar potrivi un apartament în regim hotelier. Cel pe care am vrut să-l închiriem inițial nu era disponibil pentru întreaga perioadă pe care o doream. Gazda ne-a propus un alt apartament pe care l-am și închiriat. Îl găsiți pe Airbnb, aici. Cazarea pe 6 nopți ne-a costat 789€. 

Apartamentul este situat în Villiers-sur-Marne, vis-a-vis de gară. Așa cum ne-a spus gazda, în ciuda amplasării, zona este destul de calmă, cu magazine alimentare la parterul blocului, un mare plus pentru noi.

Apartamentul este spațios și călduros, dotat cam cu tot ce îți trebuie (mașină de spălat, mașină de spălat vase, frigider, plită electrică, mașină de cafea, prăjitor de pâine, etc.). Patul din dormitor și canapeaua (click-clack) sunt confortabile, ambele potrivite pentru 2 persoane. Dacă vă place ordinea și în vacanță, să știți că are multe spații de depozitare. 🙂

Din punct de vedere al curățeniei, am văzut mai bine, am văzut mai rău. Pentru tipicara din mine, cazarea nu a excelat la acest capitol. Au fost câteva detalii care nu mi-au plăcut, dar nu la modul să-mi vină să mă iau să plec. Gazda a fost foarte amabilă și receptivă la nevoile noastre. De exemplu, scurgerea de la duș nu funcționa cum ar fi trebuit. Am semnalat acest lucru și ne-a adus un produs care a rezolvat problema.

Costuri

Știu că partea financiară este importantă atunci când vă plănuiți vacanțele, așa că, în articolele mele, veți găsi detalii și despre banii pe care i-am cheltuit. Ne-am dorit să avem o vacanță frumoasă, să profităm de timpul pe care îl avem și de locurile pe care urma să le vedem, însă, în egală măsură, ne-am dorit să fim chibzuiți și eficienți din punct de vedere financiar. Mai jos, rezum costurile de până acum.

  • bilete de avion = 430€
  • transport Beauvais – Villiers-sur-Marne = 66
  • Carduri Navigo (transport metro + RER + bus pentru zonele 1-5/6 zile) = 105
  • Cazare pe 6 nopți = 789€
  • Mâncare = 115€ (cumpărăturile din dimineața menționată)

Total: 1.505

Următorul articol va fi despre experiența noastră la Disneyland, cum ne-am petrecut cele 2 zile în acest loc de poveste, cum ne-am organizat, ce am văzut, unde și ce am mâncat, ce ne-a plăcut, ce nu ne-a plăcut și cât am cheltuit.


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Experiența noastră în Franța (Disneyland + Paris) – transport, cazare și costuri

  1. Util articolul, dar nu ati mentionat cat v-a costat mancarea la restaurante, alte gustari, cafele, obiective turistice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *