Sursa foto: Pixabay.com

 

Dermatita atopică, numită şi eczemă, este o afecţiune a pielii des întâlnită în rândul copiilor. Se consideră că 1 din 5 copii suferă de dermatită atopică. În general, apare la sugari sau în copilăria timpurie, dar se poate manifesta şi mai târziu.

 

Ce este dermatita atopică şi cum se manifestă? 

 

Dermatita atopică se manifestă prin erupţii cutanate la nivelul pielii, uscăciunea acesteia şi apariţia unor pete roşii inflamate. Cel mai frecvent apare pe faţă şi/sau în pliurile coatelor şi genunchilor. Dermatita cauzează mâncărimi ale pielii, iar scărpinarea poate duce la leziuni ale pielii deja fragilizate.

Dermatita atopică îşi face loc atunci când pielea nu îşi mai îndeplineşte rolul de barieră. O piele normală, sănătoasă, împiedică să pătrundă alergenii. Atunci când pielea este atopică, se evaporă o cantitate mai mare de apă, lucru care duce la uscăciunea pielii. Aceasta devine permeabilă, adică permite alergenilor să pătrundă, de unde şi apariţia inflamaţiei.

Asociaţia Alergologilor şi Imunologilor din Quebec estimează că între 15% şi 30% dintre copii suferă de dermatită atopică. În 45% dintre cazuri, dermatita debutează în primele 6 luni de viaţă ale copilului. În 60% dintre aceste cazuri, dermatita dispare la vârsta adolescenţei, dar există un risc de 50% ca această afecţiune a pielii să apară şi la vârstă adultă.

 

Din ce cauză apare dermatita atopică?

 

Se consideră că nu există un singur factor responsabil pentru apariţia dermatitei atopice. Cauzele pot fi:

predispoziţia genetică – atunci când unul dintre părinţi sau amândoi suferă de aceeaşi afecţiune.

prea multă igienă – spălarea excesivă a copilului şi folosirea unor produse neadaptate pielii bebeluşilor.

dezinfectarea excesivă a spaţiului – prin sterilizarea excesivă a spaţiului nu evităm alergiile şi infecţiile. Dimpotrivă, expunerea la factorii alergeni contribuie la o maturizare sănătoasă a sistemului imunitar.

un spaţiu (casă) foarte bine izolat termic şi ventilat necorespunzător  – acesta favorizează proliferarea acarienilor.

factori alimentari (alergeni cunoscuţi) – aceştia pot agrava atopia: laptele de vacă, alunele, arahidele, ouăle, soia, peştele şi/sau fructele de mare.

poluarea şi expunerea la fumul de ţigară.

utilizarea unor medicamente, în special antibiotice.

condiţiile de mediu – de exemplu, temperaturile scăzute.

Dermatita atopică nu este cauzată de alergii, dar cei care suferă de această afecţiune sunt mai expuşi riscului de a dezvolta alergii şi astm. Atopia nu este o boală contagioasă şi nu are contraindicaţii în privinţa practicării sportului. Transpiraţia excesivă poate irita pielea şi, în acest caz, este importantă igiena, spălarea, uscarea pielii şi hidratarea ei. Cei care suferă de dermatită atopică nu au contraindicaţii nici în privinţa înotului, însă igiena este importantă şi în acest caz.

 

Sursa foto: Pixabay.com

 

Diagnostic şi tratament

 

În primul rând, dacă vă suspectaţi copilul de dermatită atopică, luaţi legătura cu un medic dermatolog. Nu există un test anume pentru diagnosticarea dermatitei atopice. Medicul dă diagnosticul pe baza unui consult. Nu este musai ca dermatita atopică să fie localizată pe faţă şi în pliurile coatelor şi genunchilor. Ea poate apărea pe braţe, în faţa şi în spatele urechilor, pe palme, pe burtică, pe picioare şi pe degete şi tălpi. De exemplu, în cazul fetiţei mele dermatita este localizată pe picioare, foarte puţin pe burtică şi nu îi provoacă mâncărimi. În urmă cu câteva săptămâni, avea şi în spatele urechii, o formă destul de urâtă, care îi provoca mâncărimi.

Dermatita atopică poate avea forme mai uşoare sau mai acute. Cum spuneam, în cazul fetiţei mele este vorba de o formă uşoară. Petele roşii sunt localizate doar pe picioare, nu o mănâncă şi apar strict în sezonul rece. În cazul nostru, suspectăm că predispoziţia genetică ar fi cauza, pentru că eu am avut eczeme când eram copil şi am uneori şi acum, la vârstă adultă.

În privinţa tratamentului, nu vă voi recomanda creme sau medicamente, pentru că asta este treaba medicului, omului competent să o facă. În schimb, pot să vă spun că în funcţie de gravitatea afecţiunii, medicul dermatolog vă poate recomanda corticosteroizi sau creme mai uşoare, pe bază de ihtiol alb şi oxid de zinc şi creme pentru hidratare făcute pentru pielea sensibilă, cu dermatită, sau creme preparate în farmacie pe bază de glicerol şi uree.

 

Cum se îngrijeşte pielea cu dermatită atopică? Recomandări pentru părinţii ai căror copii suferă de atopie. 

 

♦ În cazul pielii atopice, hidratarea este extrem de importantă. Pielea se hidratează cu cremele recomandate de medicul dermatolog şi se spală cu produse indicate în această afecţiune. Hidratarea restaurează bariera cutanată şi se opune penetrării alergenilor. Pielea se hidratează şi după ce aspectul ei se îmbunătăţeşte.

♦ Se evită săpunurile.

♦ Se recomandă duşurile, nu băile prelungite, iar temperatura apei trebuie să aibă între 32° şi 34° C.

♦ Pielea se spală cu mâna, nu cu bureţi sau mănuşi de baie (pot agresa pielea) şi se clăteşte foarte bine.

♦ Pielea se usucă prin tamponarea cu un prosop moale, nu prin frecare.

♦ Se evită materialele textile care pot cauza mâncărime, lână, materiale aspre sau sintetice. Sunt recomandate fibrele naturale şi bumbacul.

♦ Îmbrăcămintea copilului se recomandă a fi clătită suplimentar după spălare.

♦ Temperatura şi umiditatea din casă trebuie să fie optime. De asemenea, se recomandă aerisirea frecventă a locuinţei. Se evită temperaturile prea mari pe durata iernii.

♦ Se evită fumul de ţigară, covoarele, pilotele şi pernele care conţin pene şi/sau puf.

♦ Unghiile copiilor trebuie tăiate frecvent pentru ca, prin scărpinare, să nu-şi producă leziuni la nivelul pielii.

 

 

 

Aveţi cazuri de dermatită atopică în familie?

 

Sper ca acest articol să vă fie de folos.

 

 

 

Sursele pe baza cărora a fost scris acest articol:

 

Propria experienţă – sfaturile primite de la medicul dermatolog

La Fondation Dermatite Atopique

Doctissimo

Association Eczema

L’Association des Allergologues et Immunologues du Québec

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *