Sursa foto: Pexels.com

Astăzi este Ziua Gastronomiei Sustenabile. Despre sustenabilitate am mai scris cu diferite ocazii. Unii dintre noi încercăm să adoptăm măsuri sustenabile în viețile noastre. Alții ar spune că nu schimbă lumea o mână de oameni. Da, nici eu nu cred că putem schimba lumea, dar comunitățile în care trăim pot deveni un loc mai bun. Cred că, în prezent, este nevoie să devenim din ce în ce mai conștienți de acțiunile noastre, pe toate planurile.

Ce înseamnă o gastronomie sustenabilă?

Gastronomia se referă la mâncarea și bucătăria unei anumite regiuni. Sustenabilitatea cuprinde mai multe domenii, precum agricultura, pescuitul și inclusiv prepararea mâncării. O gastronomie sustenabilă se referă la o bucătărie care ține seama de proveniența ingredientelor, cum au fost cultivate alimentele, cum au ajuns în comerț și, în cele din urmă, în farfuriile noastre.

De ce avem nevoie de o Zi a Gastronomiei Sustenabile?

Consumul alimentelor cultivate pe plan local, în mod sustenabil, are un impact semnificativ asupra traiului oamenilor, mediului și economiei. Cu toții ne dorim să punem pe masă alimente (cât mai) curate, să ne bucurăm de un mediu safe și să facem parte dintr-o economie prosperă, nu?

Până în 2050, se estimează că Terra va avea 9 miliarde de oameni de hrănit, însă, în prezent, conform ONU, 1/3 din mâncarea produsă la nivel global este risipită/aruncată. În mare parte, în momentul de față, folosim oceanele, pădurile și solurile în moduri nesustenabile. Este mai necesar ca niciodată ca producătorii să fie mai atenți cum folosesc resursele naturale, iar noi, consumatorii, să fim mai pretențioși, mai selectivi atunci când ne alegem alimentele, să ținem seama de lanțul prin care trec înainte de a le pune pe masă.

Consumul de alimente produse pe plan local susține economia locală și producătorii locali, reduce gazele cu efect de seră și resursele folosite pentru transportarea alimentelor.

De ce ar trebui să ne pese?

Multora dintre noi ne pasă ce fel de mâncare consumăm, nu? Prin grija față de alimentele produse la nivel local ne prezervăm rădăcinile și tradițiile culinare și noi, consumatorii, avem posibilitatea de a schimba pattern-uri, comportamentele de consum, implicit cererea pentru produsele cultivate, produse pe plan local.

Photo by NeONBRAND on Unsplash

Ce putem face (în mod concret)?

  1. Să le oferim sprijin producătorilor locali. Cum? Simplu. Cumpărând de la ei. Să ne facem cumpărăturile în piețe sau direct de la micii producători din zona noastră. Pandemia ne-a arătat câtă nevoie au de noi acești oameni pentru a supraviețui, pentru a ne pune în continuare la dispoziție alimente curate, cultivate responsabil.
  2. În timpul concediilor noastre, să privilegiem mâncarea și alimentele locale. Indiferent de destinația de vacanță, cu siguranță bucătăriile locale au încă secrete nedescoperite. Încercând produsele locale, putem avea noi experiențe culinare, învățăm lucruri noi despre cultura locului respectiv și sprijim economiile locale.
  3. Să ținem vii tradițiile culinare.
  4. Să evităm risipa alimentară. Să cumpărăm și să consumăm conștient, rațional, cu o atenție sporită la perisabilitatea alimentelor pe care le alegem și, nu în ultimul rând, să fim ingenioși cu ingredientele cumpărate și cu resturile de mâncare rămase de pe o zi pe alta.

În articolul pe care l-am scris în urmă cu 2 ani, „De ce să mâncăm alimente produse pe plan local?”, vă dădeam 11 motive pentru care merită să privilegiem producătorii locali. Le găsiți la un click distanță.

Cum spuneam, aceste gesturi mici nu cred că schimbă lumea, însă cu siguranță o fac să fie un loc mai bun, măcar în pătrățica noastră. De asemenea, în articolul menționat mai sus, spuneam că nu cred că putem consuma 100% local, pentru că nu am putea renunța la anumite alimente exotice, cum ar fi bananele sau avocado, însă știu sigur că avem posibilitatea să consumăm local într-o proporție mai mare decât o facem în prezent.

Cum sunteți voi ca și consumatori? În ce proporție consumați produse care sunt cultivate, realizate pe plan local?

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *