A devenit deja o tradiţie ca la fiecare început de an să îmi fac o listă de cărţi pe care îmi doresc să le citesc în anul respectiv. Dacă mă citiţi de ceva vreme, ştiţi că lista o împărtăşesc cu voi. Anul acesta am 12 cărţi pe care vreau neapărat să le citesc şi încă 14 care sunt pe o listă de lecturi extra, pe care le voi citi în funcţie de cum îmi va permite timpul.

Bineînţeles, pe lista din acest an, am transferat câteva cărţi pe care le aveam pe lista din 2019 şi nu am reuşit să le citesc. Din păcate, anul trecut timpul pentru citit a fost destul de limitat sau poate că nu am ştiut eu să mă organizez prea bine. Pe parcursul anului trecut, am citit:

 

♣ Bibliotecara de la Auschwitz

♣ Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar

♣ Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor

♣ Acolo unde femeile sunt regi

♣ Iubeşte şi fii iubit(ă)

♣ Învăţare

♣ Open

 

În 2019, am început şi „Femei care aleargă cu lupii” de Dr. Clarissa Pinkola Estes, însă m-am oprit după primele 100 de pagini. Este o carte pe care nu am reuşit să o citesc, nu mi s-a potrivit şi simţeam că îmi pierd timpul dacă o continui.

 

Lista mea cu cărţi pentru 2020

 

Cărţile de psihologie şi dezvoltare personale, biografiile şi autobiografiile, precum şi cele care ilustrează poveşti adevărate şi/sau îmi permit să descopăr alte culturi rămân în topul preferinţelor mele. Preferințele se reflectă şi în lista de cărţi pentru acest an.

 

Inteligenţa erotică de Esther Perel. Am început-o la finalul lui 2019 şi de aceea se află în cap de listă. Autoarea, terapeut cu experienţă în psihologia cuplurilor, ne atrage atenţia că dragostea sigură şi confortabilă poate intra în conflict cu pasiunea şi că viaţa sexuală este mult mai complexă decât credem. Problemele care pot apărea în cadrul vieţii sexuale a unui cuplu sunt diverse. Cartea îşi propune să ne angajeze într-o discuţie sinceră, provocatoare şi fără ocolişuri.

 

♦ Familia conştientă de Shefali Tsabary – o carte de parenting foarte lăudată, o carte ca o călătorie, care ne va ajuta să trecem peste frici şi iluzii legate de parentaj. Asta ne promite autoarea, mamă şi psiholog clinician.

 

♦ Floarea deşertului de Waris Dirie şi Cathleen Miller – este povestea adevărată a lui Waris Dirie, ecranizată în 2009. De la o adolescentă analfabetă şi săracă, care a fugit de viaţa din deşertul african, Waris Dirie a ajuns la Londra, unde a lucrat ca servitoare într-o reşedinţă. Astăzi este un model de renume mondial şi ambasador special al ONU.

 

♦ Cum să creşti un copil sigur de sine de Kent Hoffman, Glen Cooper şi Bert Powell 

 

Privind înăuntru de Petronela Rotar. „Am adunat în cartea aceasta drumul meu spre sine şi lecţiile mele. Poate vor mai fi de folos cuiva, drumeţ rătăcit pe calea vindecării. E darul pe care îl întorc vieţii, că m-a îngăduit şi aşteptat să mă întorc cu faţa spre ea.”

 

Să nu râzi de Raluca Feher. 

 

Semn că te am de Ioana Chicet Macoveiciuc.

 

Cel care mă aşteaptă de Parinoush Saniee.

 

Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson.

 

Sparge tiparele de Seth Godin – în recenziile pe care le-am citit despre această carte, se regăseşte aceeaşi idee: este o oază de inspiraţie şi motivaţie.

 

Trei femei de Lisa Taddeo. 

 

Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înşine de Lise Bourbeau – mi-a fost recomandată de o prietenă tare dragă mie, aşa că a ajuns pe lista de cărţi a acestui an.

 

 

Alte cărţi pe care mi-aş dori să le citesc

 

  • Buyology de Martin Lindstrom – Adevăruri şi minciuni despre motivele pentru care cumpărăm. Exact despre asta e cartea. Autorul a adunat descoperirile pe care le-a făcut în timpul unui studiu de neuromarketing şi le-a sintetizat în această carte. Ce ne captează interesul şi ce ne determină să cumpărăm?
  • Totul despre ce mâncăm – cartea explică întregul proces din jurul mâncării, de la cum este produsă până la efectele pe care aceasta le are asupra organismului nostru.
  • Gala-Dali de Carmen Domingo – cartea ilustrează povestea de dragoste dintre Dali şi Elena Dimitrievna Diakonova, cunoscuta drept Gala, o femeie dominatoare, atipică vremurilor în care a trăit.
  • Cele 40 de legi ale iubirii de Elif Shafak.
  • Eu voi fi ultima de Nadia Murad.
  • Soţ şi soţie de Zeruya Shalev.
  • Succesul redefinit de Arianna Huffington.
  • 12 reguli de viaţă de Jordan B. Peterson.
  • Zuleiha deschide ochii de Guzel Yakhina.
  • Voi fi vreodată suficient de bună de Karyl McBride.
  • Inteligenţa parentală de Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson.
  • Viaţa în doi când suntem trei de John Gottman.
  • 27 de paşi de Tibi Uşeriu.
  • Factfulness – Anna Rosling Ronnlund, Hans Rosling, Ola Rosling.

 

 

Voi ce cărţi vă propuneţi să citiţi anul acesta? Ce cărţi recomandaţi?

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

 

 

9 Comments on Cărțile pe care îmi doresc să le citesc în 2020

  1. Nici eu nu am reusit sa citesc „Femei care alearga cu lupii”…am vazut ca e tare laudata, dar nu m-a prins deloc. Foarte faina lista ta de planuri in materie de carti, pe unele le-am citit, unele le pun si eu pe lista, in special cartile de parenting ca sa vad cu ce se mananca acest domeniu 😛

  2. „Zuleiha deschide ochii ” am citit-o anul trecut si mi-a placut. Tot anul trecut am inceput” Hotul de carti”- Markus Zusak, dar deocamdata nu prea sunt impresionata. Urmatoarea pe lista( o am deja cumparata) este” In cautarea lui Cezanne”- Peter Mayle . Imi place Peter Mayle si probabil o sa imi cumpar si „Viata de caine” tot in 2020, cand prind vreo oferta buna. Ma mai tenteaza ” Cartea intelepciunii „- Dalai Lama , „Mica librarie de pe Sena” – Nina George, „Dealurile verzi ale Africii” si ” Zapezile de pe Kilimanjaro si alte povestiri”- Ernest Hemingway.

  3. Anul acesta imi doresc sa citesc seria Florile de la mansardă; am citit doar primul volum si ma tot gandesc la el…de asemenea tot ce au scris Kristin Hannah si Lucinda Riley

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *