Sursa foto: Pexels


În prima zi a noul an, mi-am setat câteva obiective, intenții și obiceiuri pe care îmi doresc să mi le formez/îndeplinesc, de care să mă ţin în 2020. După o petrecere cu alți părinți scăpați de acasă, culcat la 8:00 dimineaţa  (nu m-am mai pus demult la somn la ore la care, în mod normal, sunt trează deja), trezit la 12:00, adunat din casă, jucat table cu soțul timp de vreo 3 ore (am profitat că eram doar noi doi), am avut energie, surprinzător de multă, să îmi notez obiectivele, intențiile și obiceiurile pentru noul an într-un planner săptămânal.

 

De ce și cum îmi scriu obiectivele?

De ce îmi setez obiective (voi numi astfel inclusiv intențiile și obiceiurile pe care vreau să le dezvolt)? Îmi setez obiective, pentru că vreau să am o direcție clară, să știu încotro vreau să mă îndrept, cum să mă organizez și de ce resurse am nevoie pentru a ajunge unde vreau.

Obiectivele trebuie să fie realizabile și să aibă fiecare câte o motivație, de ce vreau să obțin x sau y lucru. Le scriu într-un planner săptămânal pe care îl transform într-un fel de jurnal. Acesta mă ajută să-mi monitorizez atingerea obiectivului. Știați că mulți dintre noi renunțăm după câteva săptămâni la mai bine din jumătate din obiectivele setate la început de an? Avându-le scrise, mă întorc la ele de câte ori simt că motivația se estompează. De această dată, am ales să procedez astfel, pentru că m-am păcălit destul în anii trecuţi. Obiectivele erau vag formulate şi nescrise, fapt care le-a făcut mai uşor de dat uitării. 

 

Sursa foto: Pexels

 

Formulez obiectivele în mod pozitiv. Scriu ce îmi doresc să obțin, cu convingerea că le voi realiza și nu scriu ceea ce nu vreau să se întâmple (am învăţat asta de la unii care se pricep să formuleze obiective mai bine decât mine). 🙂

Dacă știți teoria obiectivelor SMART, ea trebuie aplicată și aici, nu doar în proiectele de la muncă. Astfel, obiectivele trebuie să fie specifice – clare, nu generaliste; măsurabile – nu ajunge să spuneți că vreți să puneți bani deoparte, ci trebuie să stabiliți o sumă pe care vreți să o economisiți; accesibile – e bine să ne provocăm, dar să rămânem realiști, nu să ne descurajăm prin setarea unor obiective care nu pot fi realizabile; relevante pentru tine, să ți se potrivească, să te ducă în direcția pe care ți-o dorești; realizabile în timp util (T = time) – timpul îl setezi în funcție de tine, dar ține cont să fie obiective realizabile, de îndeplinit în timpul dat. Dacă timpul setat nu este rezonabil, motivația, implicit îndeplinirea obiectivului, s-ar putea duce de râpă. De exemplu, nu e foarte realist (nici foarte sănătos) să îți propui să slăbești 10kg într-o lună. Dă-ți timp!

 

Sursa foto: Pexels

 

Câteva obiective și obiceiuri pe care le voi implementa în 2020

Nu voi scrie aici toate obiectivele pe care mi le-am setat pentru acest an, dar am câteva care îmi doresc să le împărtăşesc cu voi şi care s-ar putea să vă inspire. Eu mi-am setat atât obiective personale (care ţin exclusiv de mine, dar şi care au legătură cu familia), cât şi profesionale (ce vreau să realizez în acest an atât la muncă, cât şi în privinţa blogului).

 

♥ Voi face sport măcar de 3 ori pe săptămână, câte 30 de minute.

♥ Voi merge la masaj săptămânal.

♥ Voi citi de 5 ori pe săptămână măcar câte 15-20 de minute. La final de an, voi avea citite măcar 12 cărţi.

♥ Până la 1 august, voi cântări între 60-62 de kilograme.

♥ Mă concentrez mai mult pe echilibrul meu şi mantra mea din acest an este „Nimeni nu mă poate enerva fără voia mea”.

♥ Pe plan profesional, vizez o promovare şi o mărire salarială.

♥ Pe partea de dezvoltare personală (poate chiar profesională), din acest an, iau în considerare şi alte oportunităţi şi îmi propun să le explorez puţin.

 

În ultimii 2-3 ani, la fiecare început de an, mi-am propus să mă concentrez mai mult pe mine, dar realizez că nu am făcut mare lucru în acest sens sau am renunţat destul de repede la obiectivele pe care mi le-am setat. În acest an, voi face lucrurile diferit, cu acţiuni concrete, fapt pentru care mi-am şi scris obiectivele şi intenţiile în acest planner săptămânal. Acesta îmi permite să le monitorizez în fiecare săptămână. Astfel, îmi notez cât am citit, cât sport am făcut, la ce greutate am ajuns, ce am făcut pentru dezvoltarea mea, pentru mine, în general, etc. La final de an, îmi permite să trag linie, să văd ce am reuşit să realizez şi ce nu am putut să-mi îndeplinesc şi de ce.

 

 

Care sunt lucrurile pe care v-aţi propus să le realizaţi în acest an? Cum procedaţi atunci când vă setaţi obiectivele?

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

3 Comments on Obiectivele și obiceiurile pe care mi le-am setat pentru 2020

  1. Obiectivele pt. 2020:
    – o săptămână în doi (după 4,5 ani de parinteala cu doi copii am nevoie de o pauza)
    – sa citesc mai mult(soțul meu a dat startul la citit anul trecut și am început și eu, dar mai puțin)
    -sa fac sport
    -am o mica afacere cu handmade, și vreau ca anul acesta să-mi cresc cifra de afaceri sa zic asa
    Am și borcanul cu economii, ideea este tot de la articolul tău, șio sa mai adaug câte ceva, dar trebuie sa le notez pt. ca într-adevăr le uit cam repede.
    Te urmăresc din umbra sa zic asa, îmi plac foarte mult articolele tale, însă preferatele mele sunt cele de organizare, ma regăsesc total în ce scrii tu. Mult succes în continuare în tot ce faci!

    • Suna bine intentiile tale!

      Iti multumesc tare mult pentru cuvintele frumoase! Imi merg la suflet! Sper ca urmatoarele articole sa iti placa la fel de mult.:)

  2. Daca in fiecare an imi setat foarte meticulos obiectivele, anul acesta nu am nici un obiectiv. Ma las putin purtată de val si sa vedem daca spontanietatea imi va face mai mult bine sau….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *