cartilista de carti de citit

 

 

În primul articol pe care l-am scris anul acesta v-am povestit că îmi doresc să citesc mai mult, că îmi lipsesc cărţile şi genul acesta de evadare. Anul trecut am fost un dezastru din acest punct de vedere. Am citit o carte şi, în rest, bloguri, articole online, tot felul de informaţii, dar nu cărţi. Îmi era dor să am o seară (= aproximativ 30-60 de minute) tolănită pe canapea cu o carte în mână ori o baie caldă, care să devină rece, până la urmă, datorită cărţii savurate. Nu vă gândiţi că a doua parte am experimentat-o prea des (fix de două ori). Până la urmă, nu-i atât de important locul ori contextul, ci cititul în sine.

Cărţile nu mai au importanţa care o aveau pe vremea părinţilor mei. Deşi trăiesc în era tehnologiei, nu mă împac cu cititul de pe diferite device-uri. Prefer cărţile cu copertă, hârtie şi miros. Oamenii nu prea mai dăruiesc cărţi, din păcate. Mie mi se par un cadou îndelung gândit şi cântărit, nu superficial (bineînţeles, dacă vrem). Vă explic şi de ce. Atunci când alegem să dăruim cuiva o carte, trebuie să cunoaştem câtuşi de cât persoana respectivă, ce pasiuni are, ce înclinaţii, etc. Degeaba îi dăruim unui xenofob Eu sunt Malala (apropo, mi-a plăcut mult cartea asta) ori unui om celibatar, fără scopuri de a-şi întemeia o familie ori de a avea copii, cartea lui Alfie Kohn, Parenting necondiţionat (alta care mi-a plăcut). Cartea dăruită trebuie să i se potrivească celui care o primeşte sau măcar să îi trezească interesul. Pentru mine este oarecum o obligaţie să citesc cărţile primite, un semn de respect faţă de cel care mi le-a dăruit. De Crăciun am primit 2 cărţi de la o prietenă dragă. Le veţi regăsi în lista de mai jos.

 

  1. Vânătorii de zmeie – Khaled Hosseini. Este una dintre cărţile primite. Am citit-o deja … pe nerăsuflate. Abia aşteptam să culc copilul şi să mai pot citi câteva pagini :).
  2. O nouă autoritate, fără pedepse şi fără bătaie – Catherine Dumonteil-Kremer (parenting).
  3. Nojoud, divorţată la 10 ani – Nojoud Ali. A doua carte primită de Crăciun.
  4. Lacrimi şi crize de furie – Aletha Solter (parenting).
  5. Mintea absorbantă – Maria Montessori (parenting).
  6. Magia ordinii – Marie Kondo. În acest articol am scris despre câteva principii care se regăsesc în carte. Informaţiile pe care le-am găsit m-au făcut curioasă să citesc cartea.
  7. Şi am spus da – Elizabeth Gilbert.
  8. Părinţi liniştiţi, copii fericiţi – Dr. Laura Markham (parenting).
  9. Splendida cetate a celor o mie de sori – Khaled Hosseini.
  10. Am fost sclava Daesh – Jinan, Thierry Oberle.
  11. Pedepsiţi prin recompense – Alfie Kohn (parenting).
  12. Tot ce nu ţi-am spus – Celeste Ng.
  13. Tatăl celuilalt copil – Parinoush Saniee.

 

Cum aţi putut observa, îmi propun să alternez literatura cu cărţile de parenting. Trebuie doar să găsesc timp să le citesc între casă, copil, blog, marea mutare şi restul. Vă zic la final de an dacă am reuşit :). Până atunci, aşa cum v-am povestit la început de an, vreau să fac o serie de articole care se va numi „Recomandă o carte”. Aş vrea să schimbăm opinii despre cărţile pe care le citim, ce ne-a plăcut cel mai mult sau chiar deloc, să ne inspirăm în alegerea lecturii, ş.a.m.d. Bineînţeles, aici voi avea nevoie şi de ajutorul vostru. Aştept să-mi scrieţi atunci când daţi de o carte bună. Să nu vă zgârciţi în privinţa detaliilor 🙂 pentru că ele vor merge mai departe, pe blog, încât să ajungă la cei care mă citesc.

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, vă invit să le distribuiţi la prieteni şi să daţi like paginii de Facebook şi/sau să vă abonaţi la newsletter-ul blogului. Pentru un plus de inspiraţie, încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Sursă foto: Pixabay.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *