Photo by Conner Murphy on Unsplash

 

 

Ne pregătim de vacanţă! Abia aştept să nu fac nimic o săptămână sau, mai bine zis, să fac numai ce vreau timp de o săptămână. Să mă bucur de timpul liber cu bărbatul şi cu copilul, fără să existe alergătura zilnică, veşnicul „nu am timp”, să n-am de învârtit în oale, nici de dat cu aspiratorul ori de scos haine de la spălat. Vreau să mi se zbârcească pielea de la atâta bălăceală, să construiesc castele de nisip cu copila mea minunată şi să citesc 2 cărţi. Vreau ca ceasul meu biologic să fie de acord să dorm mai mult de ora 6 dimineaţa. Vreau ca vacanţa să ne fie sub semnul unui farniente total. Avem dreptul, nu? Aşa că să nu mă întrebaţi ce am vizitat şi pe unde am umblat, pentru că nu vom face decât să lenevim, să ne mutăm de la piscină pe plajă şi înapoi.

N-am mai avut o astfel de vacanţă de acum 2 ani, când am fost în Grecia. Antonia era prea mică pentru escapade prin împrejurimi, noi eram prea dornici să nu facm nimic şi cădura era sufocantă pentru începutul lui iunie. După 2 ani, repetăm figura, dar sper că nu în totalitate. Acum 2 ani, pe când am început să ne relaxăm şi să ne obişnuim cu ideea de leneveală, pe când ne-am organizat în aşa fel încât fiecare adult din echipă să simtă că este în vacanţă, copila a făcut febră peste 39 şi eu am rămas cu gâtul în piuneze. Ea era veselă şi ardea, eu eram răguşită de nu mai puteam să vorbesc, de parcă aş fi fost înţepată de cei mai ascuţiţi spini la fiecare înghiţitură. Fix în vacanţă trebuia să ni se întâmple!

Eu am ajuns la medicul hotelului care, între timp, am aflat că la bază era ginecolog. Consultaţia a fost 100 euro. Am adăugat taxiul până la farmacie plus un spray cu lidocaină, un fel de anestezic local, că de tratat nu tratează nimic … numa’ spinii din gât, temporar. Fie vorba între noi, atâta ştiam să-mi iau şi eu fără să las 100 de euro la nenea ginecolog să mi se uite în gât şi să constate că e iritat. Cu Antonia am ajuns la pediatru după ce o prietenă şi-a sunat o prietenă, care m-a programat la pediatrul ei. Pentru consultaţie am plătit dublu decât în mod normal, dar asta chiar n-a contat. Nu-mi tratez copilul după ureche şi prefer să cer părerea specialistului. Anul acesta nu vreau să mai trec prin acelaşi scenariu. Anii ăştia cu titulatura de mamă m-au învăţat să fiu mai pregătită pentru binele întregii familii. Dacă până acum 2 ani, luam cu mine antitermice, acum sunt o adevărată farmacie ambulantă.

Am devenit o farmacie ambulantă, dar noi consumăm rar medicamente. Merg pe ideea că e bine să le avem just in case. Nu cumpăr medicamente de capul meu şi nici nu le administrez după cum cred eu că este mai bine. Asta vă rog şi pe voi să faceţi. Eu am mers la pediatra Antoniei şi am rugat-o să ne dea o listă cu tot ceea ce consideră ea că ne-ar fi necesar. Am numărul ei de telefon şi o pot suna în caz de nevoie. De asemenea, acum Antonia este mai mare, ştie să îmi spună ce o doare şi cum se simte, deci îi pot descrie simptomele dacă este cazul. În caz că observ ceva anormal în evoluţia stării ei, nu ezit să merg la un medic indiferent unde mă aflu în lumea asta mare. Vă sfătuiesc şi pe voi să faceţi la fel. Nu vă trataţi copiii după ureche. Nu uitaţi că medicamentele nu sunt bomboane.

Vă redau mai jos ce găsiţi în trusa mea medicală pe care o voi lua în vacanţă. Nu veţi regăsi neapărat denumiri de medicamente. Acestea trebuie să fie prescrise de un medic, conform vârstei şi istoricului medical al pacientului/pacienţilor.

 

Photo by freestocks.org on Unsplash

 

Trusa mea medicală de luat în vacanţă

 

  • Medicamente pentru alergii (copii + adulţi). Antonia nu are niciun fel de alergie, dar nu se ştie niciodată. Prefer să fiu acoperită. Eu vă sfătuiesc să îi cereţi pediatrul să vă recomande şi un unguent pentru alergii solare. De exemplu, eu am făcut alergie de la soare ani la rând. Ce-i drept, nu respectam orele de expunere la soare aşa cum o fac acum. Noroc că mi-a venit mintea la cap.
  • Medicamente pentru diaree (copii + adulţi) + săruri de hidratare. Ar fi horror să experimentăm diareea în vacanţă, dar am prieteni care au stat închişi în hotel zile la rând, pentru că mama şi cele 3 fete au pescuit o enterocolită. Antonia, în 3 ani şi 2 luni, nu a făcut diaree niciodată. Sper să nu bifăm vreo premieră fix în vacanţă.
  • Probiotic. Înainte cu câteva zile de a pleca în vacanţă, aleg să îi dau Antoniei probiotice. Nu au ce rău să îi facă, ci dimpotrivă. Este modul meu de a mă asigura că îi protejez burtica de viitori „agresori”. Este singura prevenţie pe care aleg să i-o administrez şi asta ocazional.
  • Greaţă (copii + adulţi). Nu avem probleme din astea de obicei, dar mai bine să avem cu noi antidotul în caz că. Copiiilor li se recomandă frecvent bomboane pe băţ pe bază de plante care să le atenueze senzaţia de greaţă. Mie mi se par destul de periculoase în cazul copiilor mai mici de 4-5 ani.
  • Spray pentru gât (copii + adulţi). Nu ştiu de ce nu l-am pus în cap de listă. 🙂 Mie mi se irită gâtul de la aerul din avion şi de la aerul condiţionat aşa că prefer să am cu mine un astfel de spray. Există unul şi pentru copii, fără zahăr, cu ingrediente naturale.
  • Sirop pentru tuse (copii + adulţi). Virozele Antoniei se manifestă cu tuse şi cu ceva muci. Simptomele sunt de fiecare dată aceleaşi şi zilele trase la indigo. Noi căutăm siropuri cât mai naturale, fără zahăr, care să meargă atât pentru tuse seacă, cât şi pentru tuse productivă.
  • Ceva pentru înţepăturile de insecte. Contra tânţarilor şi înţepăturilor folosim un spray pe bază de uleiuri esenţiale.
  • Antibiotic cu spectru larg. Acesta este în caz de forţă majoră, deşi Antonia a luat o singură dată antibiotic de când se ştie.
  • Antitermice. Aici ne referim la paracetamol (Panadol) şi ibuprofen (Nurofen), nu? Ambele sunt recomandate în caz de febră şi durere, iar ibuprofenul are şi rol antiinflamator. Dar ştiaţi că nu se recomandă ibuprofen în cazul copiilor care prezintă vărsături şi diaree? Puteţi citi mai multe aici despre administrarea celor 2.
  • Plasturi, comprese sterile, ser fiziologic şi dezinfectant (copii + adulţi). Eu aleg betadina.
  • Analgezice (adulţi).
  • Câteva uleiuri esenţiale care, în cazul nostru, merg bine atunci când copilul nu poate respira din cauza mucilor, de exemplu, ori pentru dureri articulare (în cazul meu). Nu vreau să dezvolt subiectul. Cred în homeopatie, dar cred că este şi mai important ca fiecare dintre noi să ne facem cercetarea şi să ne convingem pe propria piele dacă aceste uleiuri funcţionează ori dacă sunt doar o găselniţă de marketing.
  • Termometru.

 

Cam astea mi-au venit în minte. Sper să nu folosim niciuna dintre cele enumarate aici şi să ne bucurăm de zile liniştite, cu soare şi bucurie.

 

Vouă ce nu vă lipseşte din trusa medicală pe care o luaţi în vacanţă?

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

2 Comments on Trusa medicală de luat în vacanţă

  1. Multumim Flavia pentru articol, foarte util.
    Am o mare rugaminte: ai mentionat de sirop tuse si spray de gat fara zahar, fara prostiute.
    Eu nu le-am gasit. Ma poti ajuta cu numele lor( in privat daca e cazul) !?
    Multumesc pentru ajutor si sa aveti o vacanta superba!

    Cu drag,
    Camelia

    • Bună, Camelia.

      Pentru gât folosesc spray-ul “Gâtuleț fericit” pe bază de miere și propolis, iar ca sirop de tuse Grintus. Pare cel mai ok din ce am găsit până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *