Photo by rawpixel on Unsplash

 

V-aţi întrebat vreodată ce sau cine vă inspiră? De obicei, când auzim această întrebare ne gândim la idoli, la persoane cunoscute, la oameni publici ori la lucruri deja consacrate. Eu cred că inspiraţia o găsim peste tot. O găsim în lucrurile simple şi în mulţi dintre oamenii pe care îi avem în jurul nostru. Trebuie doar să le/să-i vedem. Îmi propun să aduc puţină vizibilitate acestor oameni care ne inspiră şi care ne trezesc admiraţia. Aici, mă refer, în mare parte, la oameni simpli, necunoscuţi publicului larg, oameni care ne inspiră cu ideile lor, prin creativitate şi prin munca pe care o depun într-un domeniu sau altul. Să-mi scrieţi dacă şi voi cunoaşteţi un astfel de om.

Astăzi, vreau să vă vorbesc despre un om care este pasionat de cum funcţionează mintea oamenilor şi de influenţa pe care familia o are asupra dezvoltării noastre ca oameni. Pe parcursul acestui articol, veţi vedea că pasiunea naşte lucruri interesante şi de folos pentru comunitate.

 

Cine eşti? 

„Numele meu este Petruţa Tuliga şi sunt un om pasionat de cum funcţionează mintea oamenilor şi influenţa pe care o are familia asupra dezvoltării noastre. Sunt de loc din Târgu-Jiu, iar sângele de olteancă m-a ajutat mereu să am o fire ambiţioasă şi să lupt pentru ceea ce cred. Din punct de vedere profesional, am urmat drumul Comunicării şi PR-ului, terminând Facultatea de Ştiinte Politice, Administrative şi ale Comunicării în Cluj. În timpul studenţiei, am fost preşedintele uneia dintre cele mai mari asociaţii studenţeşti, AIESEC Cluj, unde am învăţat foarte multe despre team management, organizare şi coaching. Am continuat drumul spre a cunoaşte mai mulţi oameni şi am ajuns în IAA Young Professionals unde am coordonat unul dintre cele mai mari proiecte ale asociaţiei şi am avut un mandat în calitate de vice-preşedinte Resurse Umane. Pasiunea pentru psihologie şi oameni o am de mică şi am continuat să o cultiv prin lectură şi prezenţa la cursuri.”

 

 

De unde a pornit Parentool? 

 

„Povestea Parentool a avut mai multe puncte de pornire:

  • Personal – am crescut într-o familie în care, în ciuda celor mai bune intenţii, ai mei nu au ştiut tot timpul să gestioneze anumite situaţii, lucru care mi-a afectat relaţia cu ei. Crescând, mi-am dat seama că, de multe ori, punem eticheta de părinţi şi atât. Uităm că şi părinţii sunt oameni, că au fost cândva şi ei copii. De aceea îmi doresc să le ofer un loc care, prin informaţie şi acces la specialişti, să-i ajute să se cunoască mai bine şi să fie mai încrezători. De acolo motto-ul: Confident parents. Happy kids.
  • Fiind preşedinte în AIESEC Cluj am coordonat peste 100 de voluntari cu care aveam şedinţe de coaching individuale. Destăinuindu-se, am observat un pattern comun: fiecare avea câte un pitic pe creier, cum îl numesc eu, ce venea din relaţia defectuoasă cu părinţii lor, lucru care, ca şi în cazul meu, i-a determinat să se îndepărteze de aceştia.
  • Crez personal – tot timpul am crezut că familia ar trebui să fie cuibul la care tu te întorci pentru a-ţi lua energie şi încredere să explorezi lumea. Şi, din păcate, din câte am văzut în statistici, familiile din România nu stau prea bine la capitolul acesta.
  • Efect de domino – am realizat că relaţia cu părinţii, moştenirea asta comportamentală pe care o avem de la ei şi contextul în care am crescut are un efect de domino. De exemplu, un copil abuzat verbal va avea tendinţa să abuzeze şi el la rândul lui. Persoana care suferă de pe urma acestuia este posibil să ducă această suferinţă în relaţia cu ceilalţi şi tot aşa.
  • Cred în puterea părinţilor de a schimba lumea. Atunci când suntem mici, părinţii sunt centrul universului nostru. Ei sunt adevărul absolut şi au puterea de a da un start bun. Îmi place tare mult o vorbă care e oarecum conectată cu ce am zis: If you pay attention at the beginning of the story you can change the whole story.”

 

Photo by Ben Kolde on Unsplash

 

Ce presupune Parentool?

 

„Parentool este momentan în faza de dezvoltare spre market testing. Va fi o platformă online, mobile friendly.

Flow-ul persoanei care intră ar fi următorul:

  • Persoanele interesate de platformă vor trebui să completeze un set de întrebari care fac parte dintr-o scală psihologică licenţiată. Răspunsurile generate vor oferi o imagine de ansamblu asupra modului în care părintele a fost influenţat de propria copilărie şi care este probabilitatea să ducă aceste comportamente în relaţia cu copilul (asta se va face cu ajutorului unui algoritm).
  • În funcţie de rezultate, părintelui i se vor afişa o serie de articole disponibile pe platformă, câţiva specialişti cu care poate discuta şi un rezumat al hărţii comportamentale. Pe parcursul utilizării platformei, conţinutul va fi adaptat la tipologia utilizatorului şi se vor da recomandări în acord cu aceasta. După această parte de profiling, părintele va putea să exploreze platforma şi ce îi oferă aceasta.

Structura platformei 

  • organizată pe etapele prin care trece părintele: dorinţa de a avea un copil, sarcină, 1-3 ani etc.
  • partea de conţinut disponibilă va fi analizată din mai multe perspective: psihologică, medicală, recomandări.
  • partea de specialişti va fi disponibilă sub două forme: în momentul în care părintele caută un subiect, de exemplu probleme somn, i se vor afişa articole pe această temă şi specialiştii care îşi pot oferi ajutorul. Specialiştii vor avea diferite arii de competenţă:  psihologie, pediatrie, nutriţie, coaching, etc.”

 

Ce este Future Makers?

„Momentan mă aflu într-o competiţie de startup-uri organizată de Future Makers. Competiţia este un program de incubare prin intermediul căruia ni s-au pus la dispoziţie o serie de resurse (de la tool-uri online la mentori şi traininguri) care să ne ajute în a pregăti ideea cât mai bine.

În cadrul Future Makers suntem la faza de community voting unde aş avea nevoie de cât mai multe voturi până în 31 octombrie. Puteţi vota aici. Va fi un punct de start pentru partea de dezvoltare a platformei. Ca pas următor în competiţie, va fi un pitch în faţa juraţilor de la Bucureşti.”

 

Eu mi-am oferit deja votul. Dacă proiectul vi se pare util, dacă vă inspiră, să ştiţi că nu durează mult să-l susţineţi cu votul vostru.:)

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *