V-am povestit cum au fost ultimii mei 10 ani prin chirii şi cât de mult mi-am dorit să mă mut la casa mea. Când a venit momentul, mi-am adunat ideile, entuziasmul şi dorinţele şi le-am investit pe toate, cum am ştiut mai bine, în acest proiect de suflet. Dincolo de idei, dorinţe şi entuziasm, trebuia să ţin cont de un alt aspect important: bugetul. Am pornit pe principiul că prima noastră casă, deşi ne-am dorit-o foarte mult, este provizorie. Asta înseamnă că plănuim, în viitor, să ne mutăm, poate într-un apartament mai mare sau la casă. Din acest motiv, am vrut să investim un buget pe care noi l-am considerat mediu, care să ne ajute să redăm ideea noastră de confort, dar să nu ne lase lefteri. 🙂

Pentru amenajarea apartamentului nu am lucrat cu un designer de interior. În acest proiect, noi am „desenat” de la viziunea generală şi până la ultimul corp de mobilier. Acesta este un motiv în plus pentru care casa noastră este proiectul meu de suflet: amprenta noastră este peste tot, în cele mai mici detalii. Astăzi vă povestesc despre locurile în care ne petrecem cea mai mare parte din timp: bucătăria şi sufrageria. Voi include toate detaliile pe care eu le consider relevante, importante. Să-mi scrieţi dacă aveţi întrebări. 🙂

 

Bucătăria şi sufrageria

 

Culorile

Am mers pe ideea unei culori comune, predominante, care să se regăsească în toată casa. Am vrut să fie neapărat o culoare deschisă, care să meargă cu aproape orice culoare puternică. În fiecare încăpere am pus o pată de culoare. În cazul bucătăriei şi al sufrageriei, pata de culoare este aceeaşi, roşu, iar culoarea dominantă este griul. Am ales roşu pentru ambele încăperi, pentru că bucătăria comunică cu sufrageria. Roşu este backsplash-ul din bucătărie şi robotul de bucătărie, în mod întâmplător. În sufragerie, roşu se regăseşte pe partea superioară a comodei pentru televizor, pe partea interioară a mobilierului suspendat şi pe cele 3 perne decorative de pe canapea. În rest, am optat pentru gri şi alb.

 

Bucătăria este deschisă, dar se poate închide

Pereţii bucătăriei i-am înjumătăţit, de o parte şi de alta, şi i-am dublat cu pereţi din rigips. În interiorul lor, între pereţi, am construit (nu noi, meşterii) nişte pereţi mobili, din sticlă, care se deplasează pe şine. Atunci când bucătăria este deschisă, pereţii mobili nu se văd. În plus, aceştia izolează foarte bine şi din punct de vedere fonic.

 

Mobilierul

Tot mobilierul l-am făcut la comandă, din pal melaminat, pe care noi ni l-am ales. Am optat pentru EGGER, gri sidefat, foarte uşor sidefat (EGGER U763 ST15), blat asortat în bucătărie şi o pată roşie de culoare în living (EGGER U321 ST15). Doar în băi am optat pentru MDF. Am ţinut neapărat ca mobilierul să fie compartimentat cât mai practic, să nu avem spaţii moarte. Ştiţi şi voi ce importante sunt spaţiile de depozitare. Eu îmi doream tare mult să am loc, în bucătărie, să-mi înşir borcanele cu de toate, dar nu la vedere. 🙂

Bucătăria este în formă de U. Partea suspendată a mobilierului de bucătărie am prevăzut-o cu uşi care se ridică, cu balamale simple cu amortizor, iar în partea de jos, am încorporat maşina de spălat vase, am optat pentru un coş jolly (pentru sticle şi condimente) lângă aragaz, un rând de sertare pe partea dreaptă şi restul mobilierul, în interior, este prevăzut cu rafturi care merg până în perete. În bucătărie nu am vrut mânere foarte aparente şi am optat pentru mânere încastrate. Sub chiuvetă, acolo unde ţinem coşul de gunoi, am optat pentru un sistem blum. Deschiderea se face ca la un sertar, nu cu uşă. Mi se pare mult mai practic aşa decât sistemul clasic şi am câştigat un spaţiul de depozitare. Practic, corpul respectiv este împărţit în 2 sertare.

 

 

Ne-am dorit mobilier minimalist şi în sufragerie, fără mânere. Nu am optat pentru un sistem de deschidere cu click, ci pentru balamale simple cu amortizor. Pe partea opusă cu bucătăria şi cu sufrageria, am optat pentru un corp mare de mobilier, cât peretele de lung, până în tavan, cu oglinzi care să aducă şi mai multă luminozitate şi volum. L-am compartimentat cu etajere şi cu bare pentru umeraşe. Aici este inclus şi cuierul, cu sertare pentru pantofi şi şine cu umeraşe pentru haine (la intrare, puţin mai îngust decât restul corpului). Tot aici este încorporată şi maşina de spălat haine. Mi-am dorit foarte mult să nu avem nimic la vedere şi spaţiul să fie cât mai ordonat, organizat.

 

 

Dacă am ştiut ce vrem în privinţa mobilierului, s-au complicat treburile când ne-am văzut nevoiţi să alegem masa, scaunele şi canapeaua. Cred că am fost la toate magazinele din Cluj. Până la urmă, canapeaua am comandat-o de la o firmă din Arad, Fil Sofa, care ne-a tot purtat cu livrarea. Important este că acum o avem şi ne place. Este încăpătoare, din material textil, gri deschis (cum ne-am dorit), extensibilă şi cu ladă de depozitare. Încă un aspect foarte important pentru mine este faptul că are picioare şi pot aspira sub ea. Nu mă frământă gândul că se ascunde praful pe nu ştiu unde.

 

 

Scaunele le-am comandat de pe miidescaune.ro după ce am văzut modelul la ei în magazin şi m-am îndrăgostit iremediabil. 🙂 Îmi place faptul că materialul se curăţă foarte uşor. Ştiţi cum e atunci când ai copii. 🙂 Şi cu ei am avut o mică aventură cu livrarea. V-am povestit aici despre ambele experienţe. Domnul care ne-a făcut mobilierul nu ne putea realiza masa pe care ne-o doream, cu picioare subţiri, care să dea impresia de lejeritate. Atunci am ales să cumpărăm una albă, extensibilă de la IKEA şi bine am făcut, pentru că se potriveşte perfect.

 

 

Detalii
  • Am optat pentru parchet atât în sufragerie, cât şi în bucătărie. Pentru a respecta ideea noastră cromatică, am ales parchet laminat într-o nuanţă naturală de stejar deschis. (EGGER Oak Sedan 10 mm din Dedeman)
  • Perdelele le-am făcut la Sophia (magazinul de pe Bună Ziua). Îi recomand cu mare drag. Au magazine în mai multe oraşe din ţară. De la ei am cumpărat materialele, ei le-au tivit, le-au adus şi le-au montat împreună cu galeriile. A fost singurul loc din Cluj unde am găsit perdeaua simplă pe care mi-o doream, din voal, care să nu arate kitschoasă. La bucătărie nu am vrut perdea deloc. În schimb, am optat pentru o jaluzea simplă, gri, tip rulou, pe care seara o cobor.
  • Am vrut neapărat materiale „calde” pentru scaune şi canapea, aşa că am exclus pielea şi imitaţia din piele.
  • În bucătărie am ales sticlă în loc de faianţă. Este puţin mai scumpă dar, din punctul meu de vedere, se potriveşte mai bine stilului de amenajare pe care l-am abordat şi se curăţă mult mai uşor.
  • Pe jumătatea de perete din sufragerie, cel comun cu bucătăria, am optat pentru tapet. Eu voiam să vopsesc peretele gri închis, să fie puţin contrast dar, până la urmă, nu mai ştiu exact cum, am ajuns la tapet. Dacă sunteţi din Cluj şi aveţi nevoie de tapet, mergeţi la Verla Decor. Doamnele de acolo sunt minunate. Am povestit aici păţania noastră cu tapetul şi cât de drăguţe au fost.
  • Corpurile de iluminat le-am luat de la Eglo. Au preţuri de la rezonabile la exorbitante, în funcţie de preferinţe şi portofel. Căutam corpuri de iluminat la o sumă rezonabilă şi le-am găsit. Cel din sufragerie trebuia să ofere suficientă lumină, să nu atârne, să nu fie tip aplică şi să se potrivească stilului de amenajare. Din fericire, l-am găsit. 🙂 În bucătărie aveam nevoie de o lumină şi mai puternică, aşa că am optat pentru 6 spoturi de mărime medie, cu lumină neutră. Îmi lipseşte un lampadar pe care să-l pun după canapea. Încă mai caut.
  • Chiuveta din bucătărie şi bateria mi-aş fi dorit să fie din granit gri deschis, însă această nuanţă se găseşte la un singur producător, iar calitatea produselor nu mai este ce a fost cândva. Ştim câţiva oameni care au păţit-o urât cu bateriile din granit (au puşcat când s-a dat drumul la apă) şi ne-am zis că mai bine rămânem pe inox. Ce-i sigur e sigur. 🙂
  • Vă dau un sfat în privinţa electrocasnicelor. Nu vă încredeţi în promisiunea vânzătorului care vinde cel mai ieftin ori la super promoţie. Cercetaţi cu ochii voştri acelaşi produs în mai multe surse. Veţi vedea că diferenţele de preţ pot fi considerabile.
  • Am optat pentru scafă (în toată casa, inclusiv în băi) la îmbinarea dintre perete şi tavan. Mi se pare că arată mult mai elegant decât fără ea.

 

 

 

Acestea sunt locurile în care ne petrecem cea mai mare parte din zi. Trebuiau să ne reprezinte, să fie aerisite, confortabile, moderne şi funcţionale. Sper că ideile din acest articol vă sunt utile. 🙂

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

5 Comments on Acasă la noi – cum am amenajat bucătăria şi sufrageria

  1. Buna, Flavia! Sunt si eu in plina renovare a apartamentului si as vrea sa te intreb cum se intretine backsplash-ul de sticla in bucatarie. Imi place foarte mult ideea asta si vreau sa imi fac si eu in bucataria mea.

    • Bună, Otilia.

      Eu prefer sticla în locul faianţei din toate punctele de vedere. Se întreţine mai uşor decât de faianţa. Dacă la faianţă ai rosturi de frecat, la sticlă ai doar de şters suprafaţa cu o soluţie pentru geamuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *